5 γεύσεις που μας θυμίζουν διακοπές

astakomakaronada
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Πρόκειται για πιάτα που έχουμε φάει κατά κόρον στις διακοπές μας σε κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας και έχουμε συνδυάσει με καλοκαιρινό τοπίο, ξεγνοιασιά και καλοπέραση.

Αστακομακαρονάδα
Αποτελεί στόχο σε κάθε διακοπές σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και λόγω της υψηλής τιμής της (αναλόγως το βάρος του αστακό και την τιμή κιλού που μπορεί να είναι γύρω στα 80 ευρώ), είναι το πιάτο που μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και τσοντάρουν όλοι για να φάνε. Είναι επίσης το πιάτο που θα γίνεις χάλια για να το φας, αλλά θα το απολαύσεις όσο τίποτε άλλο.

Φρουτάλια Άνδρου
Όσοι αγαπούν τις ομελέτες για πρωινό, γνωρίζουν σίγουρα την εκδοχή της Άνδρου που ακούσει στο όνομα φρουτάλια και είναι ουσιαστικά ένα νησιώτικο brunch, άκρως χορταστικό με ντόπιο λουκάνικο, πατάτες σε ροδέλες, βολάκι ανδριώτικο ή μυζήθρα με κεφαλοτύρι, γάλα, αυγά και λίγο δυόσμο ή μαϊντανό. Μπορεί να τη βρείτε και με άλλα υλικά, όπως κρεμμύδια, αγκινάρες, κολοκύθια, αλλά αυτό που δεν της λείπει ποτέ είναι τα λουκάνικα. Και για τους πιο… ατίθασους, είναι ένα καλό φάρμακο για την επόμενη ημέρα μετά από ξενύχτι.

Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς
Η Κεφαλονιά φημίζεται για τις πίτες της, μεταξύ των οποίων η κρεατόπιτα ξεχωρίζει και στην αυθεντική της εκδοχή φτιάχνεται με 3 είδη κρέατος, μοσχαρίσιο, τράγιο και χοιρινό, που σημαίνει ότι δεν είναι και από τις πιο ελαφριές, αλλά σίγουρα από τις πιο νόστιμες πίτες που θα δοκιμάσετε. Υπάρχουν, μάλιστα, και τοπικές παραλλαγές της, αφού στο Ληξούρι για παράδειγμα της προσθέτουν δαμάσκηνα, χαρίζοντας μια γλυκύτητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Καλιτσούνια Κρήτης
Τα εκλεκτά αυτά εδέσματα είναι χαρακτηριστικά της Κρήτης, μοιάζουν με ιδιαίτερα πιτάκια και τα βρίσκουμε σε δύο κατηγορίες. Τα ανεβατά είναι εκείνα που έχουν μαγιά και φουσκώνουν, ενώ της στιγμής γίνονται με απλό φύλλο. Το αστεροειδές σχήμα των απλών είναι πολύ χαρακτηριστικό, ενώ τα ανεβατά μοιάζουν λίγο με τσουρέκι και φτιάχνονται πιο πολύ το Πάσχα. Η γέμισή τους είναι με μυζήθρα ή ανθότυρο, μέλι και κανέλα και όπως όλα τα κρητικά εδέσματα, συνοδεύουν ιδανικά τη ρακή.

Φάβα Σαντορίνης
Ίσως ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες, την ώρα που περιμένουμε να έρθουν τα κυρίως στο τραπέζι μετά το μπάνιο. Φτιάχνεται με ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης, με ξεχωριστή γεύση και άρωμα και ειδικά στα εστιατόρια του νησιού, αλλά και στις περισσότερες ταβέρνες δεν λείπει ποτέ από το μενού. Κυκλοφορεί, μάλιστα, σε διάφορες παραλλαγές, με το κρεμμύδι να τη συνοδεύει πάντα ιδανικά, το ίδιο και λίγη κάππαρη, ενώ ταιριάζει και με ντομάτα ή ελιές, γαύρο, σαλάτα, σαρδέλες, χταπόδι κ.ο.κ.