Scaralea Estate: νέα εποχή για το ιστορικό κτήμα της οινοποιίας Μπουτάρη

scaralea-crete
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Το ιστορικό κτήμα «Φανταξομέτοχο», μετά την αναμπέλωσή του το 2015, αυτοσυστήνεται εκ νέου με εξαιρετικά κρασιά και την καινούργια ταυτότητα: “Scalarea Estate”.

Το έργο και η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη στην κρητική γη έχει αφετηρία το 1989 με την απόκτηση της ιδιοκτησίας του κτήματος στο Σκαλάνι Ηρακλείου. Σταθμός στην ιστορία του αμπελώνα υπήρξε το 2015, όταν η οινοποιία Μπουτάρη υλοποίησε ένα φιλόδοξο πλάνο αναμπέλωσης του κτήματος, στηριζόμενο στη γνώση από τη συστηματική έρευνα στις ποικιλίες και το terroir, που αποκτήθηκε στα 26 χρόνια (1989-2015) εμπειρίας και δράσης της στην κρητική γη. Στόχος όλο αυτό το διάστημα, πάντα παρέμενε η δημιουργία ενός αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους.

Σήμερα, κρίνοντας ότι ο ιδιόκτητος αμπελώνας αποδίδει ποιοτικά και ποσοτικά στο μέγιστο μετά την αναδιοργάνωση, τα κρασιά του κτήματος επαναπροσδιορίζονται με τη σειρά Scalarea Estate και συγκεκριμένα με τα: Scalarea Λευκό, Scalarea Ερυθρό και Φανταξομέτοχο, από την πρώτη ονομασία του κτήματος που πήρε το όνομά του από μια ντόπια παράδοση της περιοχής που σημαίνει το «Μετόχι των Φαντασμάτων». 

Το Scalarea Λευκό είναι το νέο, πιο πρόσφατο απόκτημα του κτήματος. Το νέο λευκό προέρχεται από τις ποικιλίες Βιδιανό και Αθήρι και είναι λαμπερό, ευχάριστα αρωματικό, γεμάτο, με πλούσιο σώμα και εξαιρετική ισορροπία.

Το Scalarea Ερυθρό, γνωστό ως «Σκαλάνι» με την παλιά του ονομασία, είναι ένα  πολυβραβευμένο blend από Κοτσιφάλι και Syrah που σήμερα μετονομάστηκε σε “Scalarea”. Η σοδειά που τώρα διατίθεται είναι του 2013 και προέρχεται από σταφύλια του παλαιού αμπελώνα. Είναι ένα κρασί με πολύπλοκο χαρακτήρα, πλούσια έντονα αρώματα, γεμάτη γεύση, ισορροπημένο με μακρύ τελείωμα. Η ποικιλιακή σύνθεση του Scalarea Ερυθρό παραμένει ίδια στον νέο αμπελώνα, με τις πρώτες σοδειές να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παλαίωσης.

Το Φανταξομέτοχο αποτελεί επίσης ένα από τα πρώτα κρασιά του κτήματος. Στον νέο αμπελώνα διατηρήθηκε η ποικιλία Chardonnay που επικρατούσε στον χαρακτήρα του. Έτσι, η νέα του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Chardonnay. Ένας υπέροχος λευκός οίνος, γενναιόδωρα αρωματικός, καλά ισορροπημένος με την υψηλή οξύτητα και το αλκοόλ του να συνδυάζονται άριστα με την ελαφριά ορυκτότητα. Παρουσιάζει μια μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα.

Τα κρασιά του Scalarea Estate κυκλοφορούν πλέον με νέα, ανανεωμένη εμφάνιση, ενώ στη σειρά συμπεριλαμβάνεται και το γνωστό κρασί Ιουλιάτικο, προερχόμενο από την ποικιλία Λιάτικο, ένα θαυμάσιο επιδόρπιο γλυκό κρασί, αντάξιο της ελληνικής παράδοσης στα γλυκά κρασιά.