Ξέρετε την ιστορία του Cuba Libre;

cuba-libre
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το αγαπημένο κλασικό κοκτέιλ έχει τη δική του ιστορία που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής.

Αντίθετα με τη δημοφιλή αντίληψη, το περίφημο κοκτέιλ Cuba Libre (Ελεύθερη Κούβα) δεν είχε εφευρεθεί στον απόηχο της επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα. Στην πραγματικότητα, λέγεται ότι εφευρέθηκε, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά τον Ισπανο-Αμερικανικό Πόλεμο του 1898, όταν τα στρατεύματα των ΗΠΑ –συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού προέδρου Teddy Roosevelt– πέταξαν έξω τους Ισπανούς και, ένας Αμερικανός ο «Μister X», ανέμειξε ρούμι με το νέο αναψυκτικό του Dr Pemberton-την Coca Cola. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγάλες αποσταγματοποιίες ρούμι έχουν όλες εναλλακτικές ιστορίες για το πώς το ποτό δημιουργήθηκε με το δικό τους εμπορικό σήμα.

Για να μην υστερήσει από τους καπιταλιστές και τα δημοφιλή ποτά τους, ο Κάστρο στην πραγματικότητα έχει επίσης ένα κοκτέιλ με βάση το ρούμι που το βάφτισε ο ίδιος. Πολύ παρόμοιο με ένα Dark ‘n’ Stormy, το «Φιντέλ» περιέχει 4cl από μαύρο ρούμι, το χυμό μισού λάιμ και συμπληρώνεται με τζιτζιμπίρα.

Ωστόσο, η νέα κομμουνιστική κυβέρνηση, επίσης, απαλλοτρίωσε ιδιωτικές περιουσίες που οδήγησε τη Bacardi – η οποία είχε αρχικά υποστηρίξει τους επαναστάτες – να μετακινήσει τις δραστηριότητές της στο Πουέρτο Ρίκο.

Πώς φτιάχνεται το Cuba Libre;
Σε ποτήρι σωλήνα (High ball) βάζουμε πάγο και προσθέτουμε 50ml ρούμι. Γεμίζουμε με Coca Cola και προσθέτουμε σταγόνες στυμμένου λάιμ. Δεν βάζουμε ζάχαρη και δεν το σερβίρουμε με καλαμάκι. Το Cuba Libre με μαύρο ρούμι στην Κούβα λέγεται «Cubata»

www.krasiagr.com