Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα του κόσμου

pitsa-margarita
ΤΡΙΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Κάνουμε το γύρο του κόσμου μέσα από παραδοσιακά πιάτα ξένων χωρών που όλοι έχουμε γευτεί και αγαπήσει, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Πίτσα Μαργαρίτα, Νάπολη
To 1889, η βασίλισσα Margherita του Savoy επισκέφτηκε τη Νάπολη, όπου και της σέρβιραν πίτσα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας: κόκκινες ντομάτες, λευκή μοτσαρέλα και πράσινο βασιλικό. Η πίτσα αυτή δημιουργήθηκε από τον σεφ Raffaele Esposito της πιτσαρίας Brandi, στον οποίο ανήκει και η ανακάλυψη, και πήρε το όνομα της βασίλισσας, η οποία τη λάτρεψε. Πριν από αυτό, ωστόσο, μια τέτοια πίτσα είχε φτιαχτεί και στο παρελθόν, το 1866, χωρίς αυτή την ονομασία. Σήμερα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πίτσες κι έχει μάλιστα ευρωπαϊκή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Κεμπάπ, Τουρκία
Κιμάς αρνιού μαζί με σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, όλα μαζί συνθέτουν το πικάντικο κεμπάπ που όλοι γνωρίζουμε. Παραδοσιακά σερβίρεται σε πιατέλα με πίτες, πιπεριές και ντομάτες ή ως γέμιση σε πίτα, μαζί με σαλάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι και προτού η πίτα τυλιχτεί, προστίθενται συνήθως και ψητές πιπεριές τσίλι, αλάτι, κύμινο και σουμάκ. Πρόκειται για το Adana κεμπάπ, το οποίο συνδυάζεται και με ayran, ένα ρόφημα με βάση το γιαούρτι.

Ράμεν, Ιαπωνία
Το ράμεν είναι μια σούπα με νούντλς που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία το 1910, όταν οι Κινέζοι συνδυάσαν τα νουντλς με έναν αλμυρό ζωμό. Κατά τη δεκαετία του ’60, το πιάτο άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να γίνεται γνωστό εκτός συνόρων. Σήμερα το απολαμβάνουμε σε διάφορα μέρη του πλανήτη, μαγειρεύεται al dente και τρώγεται γρήγορα, όσο είναι ζεστό.

Lomo saltado, Περού
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό περουβιανό πιάτο με μαριναρισμένες μοσχαρίσιες φέτες μαγειρεμένες stir-fry, με κρεμμύδια, κίτρινες περουβιανές πιπεριές τσίλι και ντομάτες. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως με τηγανητές πατάτες και ρύζι και βρίσκεται στο μενού όλων των περουβιανών εστιατορίων, ακόμη και των πιο εκλεπτυσμένων. Δέχτηκε ασιατικές επιρροές λόγω των κινέζων μεταναστών τον 19ο αιώνα και σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές του , με το μοσχάρι, για παράδειγμα, να αντικαθίσταται από κοτόπουλο δίνοντας το pollo saltado και αν τα νουντλς πάρουν τη θέση της πατάτας να έχουμε το tallarin saltado.

Tacos al pastor, Μεξικό
Τα tacos al pastor είναι ένα μεξικάνικο πιάτο που αποτελείται από λεπτές φέτες χοιρινού σε τορτίγια, με κρεμμύδια, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κομμάτια ανανά, τσίλι και salsa, το οποίο έφτασε στο Μεξικό στα τέλη του 19ου αιώνα μέσω μεταναστών από τον Λίβανο.

Γύρος, Ελλάδα
Ανάμεσα στις κορυφαίες λιχουδιές παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται και ο γύρος, σύμφωνα με το Taste Atlas, ο οποίος ενθουσιάζει κάθε χρόνο τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος υπάρχει από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες περνούσαν κρέας στα σπαθιά τους και τα έψηναν πάνω από τη φωτιά, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα ήρθε το 1022, μαζί με του πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.