Φιάλη ουίσκι με αρχιτεκτονική υπογραφή

gordon-macphail
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Τι συμβαίνει όταν ένας αρχιτέκτονας σχεδιάζει τη φιάλη ενός ουίσκι 80 ετών;

Ο David Adjaye, ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες στον κόσμο και ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Adjaye Associates, αυτή τη φορά επιδόθηκε σε ένα διαφορετικό πρότζεκτ από τα συνηθισμένα. Συγκεκριμένα, σχεδίασε τη φιάλη και τη δρύινη θήκη του Gordon & MacPhail Generations 80YO, ένα ουίσκι 80 ετών, που θεωρείται το παλιότερο σκωτσέζικο εμφιαλωμένο single malt ουίσκι.

Η φιάλη, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύει το χρώμα του ουίσκι από γυαλί φυσούμενο με το χέρι, ενώ η δρύινη θήκη που σχεδίασε ο ίδιος, δημιουργήθηκε με βάση φυσικά το υλικό που χρησιμοποιείται στα βαρέλια παλαίωσης. Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας τονίζει ότι το σχέδιο αυτό αποτίει φόρο τιμής στον ρόλο που παίζει η δρυς στη μεταμόρφωση του υγρού σε ένα ελιξίριο με μαγικές σχεδόν ιδιότητες.

Οι γρίλιες στην μπροστινή και πίσω πλευρά της θήκς ουσιαστικά συμβολίζουν τα δέντρα στο δάσος, ένα δάσος από βελανιδιές, από όπου δημιουργήθηκαν οι σανίδες του αρχικού βαρελιού. Χάρη σε αυτές τις γρίλιες, το φως διαθλάται και λάμπει ανάμεσα από τις βελανιδιές μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον δάσους κι έτσι το άνοιγμα της θήκης μοιάζει με τελετουργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ