Ακυρώνεται και φέτος το Oktoberfest

oktoberfest
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η μεγάλη γιορτή μπίρας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτεμβρίου στο Μόναχο, θα προσπεράσει και τη φετινή χρονιά, λόγω πανδημίας.

Ακόμη κι όσοι δεν αγαπούν την μπίρα, δεν θα έλεγαν όχι για ένα ταξιδάκι στο Μόναχο και το ξακουστό Oktoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας. Όλα αυτά, όμως, τα χρόνια προ πανδημίας, καθώς το περσινό Oktoberfest πήρε αναβολή για φέτος, αλλά και το φετινό δεν θα πραγματοποιηθεί για λόγους ασφαλείας έναντι του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο site του Oktoberfest, το 187ο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το 2022, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου στο Theresienwiese. Έπειτα από διάλειμμα 3 ετών, το Oktoberfest θα πραγματοποιηθεί πάλι του χρόνου, με την τελετή έναρξης με τον δήμαρχο, τα παραδοσιακά event, τα κοστούμια και τις συναυλίες, όλα φυσικά με τη συνοδεία τοπικής μπίρας.

Ο δήμαρχος, Dieter Reiter, ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και ότι όσοι παρευρίσκονταν στο φεστιβάλ θα μπορούσαν να μολυνθούν με τον ιό. Γνωρίζοντας ότι είναι μια δύσκολη απόφαση τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για όσους εργάζονταν στο φεστιβάλ, ο δήμαρχος αναφέρει ότι το φεστιβάλ μπορεί να υπάρχει ή ολοκληρωτικά ή καθόλου. Και κάπως έτσι πάρθηκε η απόφαση για την αναβολή του για άλλον ένα χρόνο, με την ευχή να έχουμε τελειώσει με την πανδημία έως τότε.

Για την ιστορία, να πούμε ότι το Oktoberfest μετρά 210 χρόνια ζωής και προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες, αποτελώντας σημαντικό γεγονός στη γερμανική –κι όχι μόνο- ατζέντα. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μόναχο, στο Theresienwiese και ξεκίνησε από ένα γαμήλιο γλέντι για το γάμο του πρίγκιπα Ludwig της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen, το οποίο… δεν τελείωνε για 5 ημέρες. Το γλέντι αυτό άρχισε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για να φτάσει μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Έχει ξανασυμβεί, ωστόσο, να μην πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1813 λόγω μαχών στη Βαυαρία, το 1854 λόγω επιδημίας χολέρας, το 1866 και 1873 λόγω πολέμων και χολέρας, το 1923 για οικονομικούς λόγους και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου τις χρονιές 1946 με 1948 πραγματοποιήθηκε ως μια μικρή φθινοπωρινή  γιορτή. Έκτοτε δεν είχε χρειαστεί να ακυρωθεί, μέχρι το 2020, λόγω πανδημίας.