Πώς φτιάχνουμε κοκτέιλ με μπύρα

micheladamexicanbloodybeerwithspisyrimandtomatoJuice
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η ζέστη καλά κρατεί και η μπύρα είναι ό,τι πρέπει για το αποκαλόκαιρο. Συνδυασμένη δε με συστατικά που την μετατρέπουν σε βάση για κοκτέιλ, είναι ακόμη καλύτερη.

Τι μπίρα να χρησιμοποιήσετε
Αυτό εξαρτάται στο πόση αυτοπεποίθηση έχετε για τις γνώσεις σας στην μπίρα. Η lager είναι μια ασφαλής επιλογή, καθώς είναι σχετικά ουδέτερη κι έχει τη ζωηράδα που «ανεβάζει» ένα κοκτέιλ. Αν θέλετε κάτι απλό, τότε ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα shandy, αναμειγνύοντας μπίρα με κάποιο αναψυκτικό, όπως χυμό μήλου, πορτοκαλάδα, λεμονάδα κ.λπ. Ξεκινήστε με αναλογία 50:50, συνδυάζοντας την μπίρα σας με λεμονάδα, ένα συνδυασμό εσπεριδοειδών και σόδα ή μια aranciata. Οι IPA με έντονο λυκίσκο συνήθως έχουν πολλές διαφορετικές νότες, κυρίως εσπεριδοειδών, βοτάνων, λουλουδιών και bitter. Εν προκειμένω δεν υπάρχει κάποιος σταθερός κανόνας εδώ, γι’ αυτό αναγνωρίστε το πιο δυνατό της χαρακτηριστικό και συνδυάστε το ανάλογα με αλκοόλ. Μια IPA με αρώματα εσπεριδοειδών θα μπορούσε να συνδυαστεί καλά με κάποιο αλκοολούχο με λεμόνι ή πορτοκάλι, ενώ αντίστοιχα με αρώματα βοτάνων θα ταίριαζε με ένα βοτανικό τζιν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την μπίρα σιταριού, η οποία μπορεί να μην περιέχει τόσο λυκίσκο όσο η IPA, αλλά η γεύση της έρχεται από αρώματα και θα δείτε ότι συχνά μπορεί να έχει πικρή, καπνιστή, βοτανική γεύση ή άρωμα λεμονιού, που σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξετε το κοκτέιλ σας αναλόγως. Όσον αφορά μια σκούρα stout με γεύση που θυμίζει ψημένο ή καβουρδισμένο, τότε ταιριάζει καλύτερα με γεύσεις πλούσιας σοκολάτας ή καφέ.

 Τι να μην αναμείξετε μαζί
Όπως στο φαγητό, έτσι και στα κοκτέιλ υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που καλό είναι να μην γίνονται. Πρώτον, εκτός κι αν σας αρέσει να πίνετε κάτι σαν κρύα σάλτσα κρέατος, μην αναμείξετε ποτέ stout με χυμό ντομάτας. Αποφύγετε, επίσης, τα κρεμώδη αλκοολούχα και μην αρχίσετε να συνδυάζετε αντίθετες γεύσεις, αν δεν θέλετε να σπαταλήσετε ένα μπουκάλι μπίρας.

Θέλει κούνημα;
Το μυστικό σε κάθε καλό κοκτέιλ είναι η σωστή ανάμιξη των γεύσεων, ειδικά αν προσθέτετε υλικά όπως ζάχαρη, μπαχαρικά ή φρούτα. Λόγω του ότι η μπίρα έχει ανθρακικό, όμως, καταλαβαίνετε ότι αν την κουνήσετε σε ένα σέικερ, το αποτέλεσμα στη συνέχεια θα είναι καταστροφικό. Προτιμήστε να ανακατέψετε τα υλικά σας στο ποτήρι ή να βάλετε στο σέικερ τα υπόλοιπα και στη συνέχεια να προσθέσετε την μπίρα, αφού τα έχετε ήδη κουνήσει.