Το Noma πήρε (επιτέλους) 3ο αστέρι Michelin

noma-kopegxagi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Για τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να μην είναι σπουδαία είδηση, αλλά για τον κόσμο της γαστρονομίας, το τρίτο αυτό αστέρι ήταν κάτι σαν αποκατάσταση δικαιοσύνης.

Ένα από τα πιο πρωτοποριακά και influential εστιατόρια παγκοσμίως, το Noma στην Κοπεγχάγη της Δανίας, του πολυδιάστατου και ταλαντούχου σεφ René Redzepi κατάφερε πριν μερικές ημέρες να πάρει το 3ο του αστέρι Michelin. Μεγάλη υπόθεση για ένα τόσο επιδραστικό εστιατόριο που επί 18 χρόνια και παρά τους τίτλους του ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου είχε μείνει με 2 αστέρια Michelin, κάτι που προκαλούσε έκπληξη στους περισσότερους. Ο λόγος είναι ότι αφού οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης, η γεύση, οι μαγειρικές τεχνικές, η προσωπικότητα του σεφ στην κουζίνα, η σχέση ποιότητας-τιμής και το κατά πόσο υπάρχει συνοχή και διάρκεια στο αποτέλεσμα, γιατί ένα εστιατόριο που κατά γενική ομολογία τα έχει όλα, δεν καταφέρνει να… τριτώσει τα αστέρια του;

Επιτέλους, έπειτα από 18 χρόνια και 2 αστέρια Michelin από το 2008, το Noma τα κατάφερε και η ανάρτησή του στο Instagram δεν ήταν άλλη από το «το φαινομενικά αδύνατο, συνέβη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Noma, η αστική όαση του René Redzepi στην Κοπεγχάγη προωθείται από τα δύο στα τρία αστέρια Michelin. Το εστιατόριο έχει μια δυνατή σύνδεση με τη φύση και η ολιστική του προσέγγιση παρουσιάζει ασυνήθιστα υλικά εποχής σε δημιουργικά και πολύπλοκα πιάτα.

Συν τοις άλλοις, ο Redzepi έλαβε ένα από τα τέσσερα «ειδικά βραβεία» που παρουσιάστηκαν φέτος. Συγκεκριμένα, έλαβε το Michelin Chef Mentor Award ως αναγνώριση της τεράστιας επίδρασης που είχε σε πολλούς σεφ που πέρασαν από την κουζίνα του.

Δεν γνωρίζουμε γιατί χρειάστηκε να περάσουν τόσα χρόνια για να ανέβει και αυτό το σκαλί το διάσημο εστιατόριο, ωστόσο, πλέον δηλώνει ότι πρόκειται για μια κατάκτηση που καθιερώνει την Κοπεγχάγη ως ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για εστιατόρια σε αυτή τη φάση. Οι άνθρωποι του Noma με επικεφαλής τον Redzepi στέλνουν τις ευχαριστίες τους στους υπέροχους επισκέπτες τους για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στους συνεργάτες (αγρότες, οινοποιούς κ.ο.κ.), καθώς όλοι αποτελούν ένα κομμάτι από το γιγάντιο παζλ του εστιατορίου.