Πώς συνδέονται οι οινικές ιστορίες 8 οινοποιείων;

panos-spuros-zoumpoulis
ΤΡΙΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Κάθε κρασί έχει τη δική του ιστορία και οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates μοιράστηκαν πρόσφατα τις δικές τους, πίσω από τα κρασιά που υπογράφουν.

Όταν απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί, συνήθως επικεντρωνόμαστε στη γεύση του, στις υψηλές ή χαμηλές τανίνες του, στην οξύτητά του, στα αρώματά του, στο πώς ταιριάζει με το φαγητό μας. Πέραν, όμως, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, το κάθε κρασί «κρύβει» και μια ιστορία, την ιστορία της δημιουργίας του, που πιθανόν να μη φτάσει ποτέ στα αυτιά μας.

Οι σύμβουλοι-οινολόγοι Πάνος και Σπύρος Ζουμπούλης, ωστόσο, οι βασικοί συντελεστές της Zoumboulis & Associates, σκέφτηκαν να μας μυήσουν σε τέτοιες οινικές ιστορίες, πίσω από κρασιά –και όχι μόνο- που «συνυπογράφουν» με οκτώ παραγωγούς.  

«Κάθε κρασί μας αφηγείται μια ιστορία. Την ιστορία του terroir, του αμπελώνα, του κάθε παραγωγού. Γι’ αυτό και είναι τόσο μοναδικό όσο ο τόπος που το γέννησε και τόσο ξεχωριστό όσο ο άνθρωπος που το ονειρεύτηκε». Με αυτά τα λόγια προλόγισαν την εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο T16, όπου το κρασί και οι δημιουργοί του είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οκτώ παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την άλλη άκρη του κόσμου, στην Αργεντινή, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, σε μια ξεχωριστή βραδιά, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του δημοσιογράφου Κίμωνα Φραγκάκη, για να μοιραστούν τις ιστορίες τους, συγκινητικές, χαριτωμένες, αστείες ιστορίες ανθρώπων που δέθηκαν στην πορεία των ετών επιδιώκοντας έναν κοινό στόχο: την παραγωγή κρασιών που ξεχωρίζουν για την ποιότητα, αλλά και την αγάπη με την οποία παράχθηκαν.

Η Zoumboulis & Associates, με επικεφαλής τον Πάνο και τον Σπύρο Ζουμπούλη, δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού εδώ και περίπου 40 χρόνια, παρέχοντας -σε όλη τη διαδικασία από τη συγκομιδή του σταφυλιού μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού- οινολογικές και αμπελουργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οινοποιεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή την εμπειρία, την τεχνογνωσία, καθώς και τις σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με οκτώ από τους παραγωγούς με τους οποίους έχουν συνεργαστεί, ήταν αναπόφευκτο ότι θα είχαν πολλές ιστορίες να μοιραστούν.

Ο Πάνος και ο Σπύρος Ζουμπούλης είναι δίπλα στους συνεργάτες τους σε κάθε βήμα -από την επιλογή και την αγορά του κτήματος, μέχρι τον αμπελώνα, το οινοποιείο, το κρασί, τη φιάλη, τον σχεδιασμό της ετικέτας, την επιτυχία– προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οινολογικές αναλύσεις, σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης (βιολογική, βιοδυναμική, πειραματική κ.α.), την παλαίωση, σταθεροποίηση και εμφιάλωση, την εγκατάσταση, διαχείριση και βελτιστοποίηση των αμπελώνων και των οινοποιείων, την κατασκευή και τον σχεδιασμό ιδιωτικών κελαριών κ.ά.

«Παρούσες», φυσικά, στην εκδήλωση και οκτώ ετικέτες από τα οκτώ διαφορετικά οινοποιεία, αποτέλεσμα όλες της στενής συνεργασίας των παραγωγών με την Zoumboulis & Associates, συνεργασίας που είχε σαν αποτέλεσμα το όραμα καθενός παραγωγού να γίνει πραγματικότητα:   

  • Κτήμα Λύτρα – Ευμενίδες Μαλαγουζιά 2022 – Πικέρμι, Αττική
  • Bodegas Krontiras – Malbec Natural 2022 – Mendoza, Αργεντινή
  • Foivos Papastratis – Παραλία 2022 – Ληλάντιο, Εύβοια
  • Kontogiannis Family - Mangata Μαυρούδι 2021 – Κόρινθος, Κορινθία
  • La Tour Melas – La Tour Melas 2019 – Αχινός, Φωκίδα
  • Markou Vineyards – Phenómena Σαββατιανό Βαρέλι 2020 – Παιανία, Αττική
  • Ousyra Winery – Φωκιανό 2022 – Σύρος, Κυκλάδες
  • The Sky Spirits Company – Vamma Vermouth – Άλιμος, Αττική

Επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι το κρασί απολαμβάνεται με όλες τις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακοής, ο καλλιτέχνης και καθηγητής του ΕΚΠΑ στις Διαδραστικές Τέχνες, Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος, δημιούργησε, ειδικά για την εκδήλωση, το Terroir, ένα ιδιότυπο DJ set και ηχοτοπίο με αναφορές από τον κόσμο του κρασιού.