Μαλαματίνα θα πει καλό κρασί

malamatina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Η Μαλαματίνα είναι το κρασί συνώνυμο της ελληνικής παράδοσης και δικαίως. Μαλαματίνα θα πει ποιοτικό κρασί που δίνει γεύση, άρωμα και ποιότητα στην καθημερινότητα επιτελώντας το ιερό χρέος να συνδέει το χτες με το σήμερα, να θυμίζει στους παλιούς και να «διδάσκει» στους νέους αξίες που άντεξαν στον χρόνο.

To χτες της Μαλαματίνας: Μια γενναία διαδρομή

Η Μαλαματίνα γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, στην Τένεδο, περιοχή με πλούτο στον τομέα της αμπέλου, κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας. Πατέρας της υπήρξε ο Ευστράτιος Μαλαματίνας που αποφάσισε να αξιοποιήσει τα οικογενειακά του αμπέλια, την επιτραπέζια ποικιλία σταφυλιών, γνωστή ως «Τσαούσια» και να ασχοληθεί με την οινοποίηση του ποιοτικού, αρωματικού αυτού καρπού.

Την σκυτάλη της παράδοσης ανέλαβε στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1895, ο γιος Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, που ναυλώνοντας το ξακουστό του καράβι, ονόματι «Μερσίνη» ταξιδεύει στα κεντρικά λιμάνια της Ελλάδας όπου ξεφορτώνει το πολύτιμο φορτίο τους.

Το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας με το όνομα «Η Τένεδος», κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη και εκεί φυλάσσεται πλέον το πατρικό μυστικό της «μεθυστικής αυθεντικής συνταγής» του οίνου «ρετσίνα».

Δυστυχώς, η καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και η συνακόλουθη Συνθήκη της Λωζάνης είναι τα γεγονότα εκείνα που αναγκάζουν την οικογένεια να χάσει την γη της στην Τένεδο και να μεταναστεύσει μόνιμα στην Ελλάδα, σε αναζήτηση πλέον νέων σταφυλιών, τοπικής παραγωγής.

Η οικογενειακή παράδοση βρίσκει τρόπο να ανθίσει ξανά και να συνεχιστεί για 4 γενεές. Στην χώρα μας πια παράγεται το «κρασί της Ελλάδας», και ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας γίνεται γνωστός ως «αυτός που μας έφερε τη Ρετσίνα».

Το ελληνικό παραδοσιακό κρασί, αποκτά ταυτότητα και σήμα.

Το σήμερα: Μια πορεία προόδου με σεβασμό στην παράδοση

163 χρόνια μετά, η Οινοποιία Μαλαματίνα παραμένει ένας ισχυρός δεσμός της παράδοσης που όμως πορεύεται προς το μέλλον δυναμικά. 

Πλέον, φέρει νέα ετικέτα, φρέσκια και ελκυστική, κρατώντας ταυτόχρονα παραδοσιακά και ρετρό στοιχεία, με στόχο να διατηρείται η συναισθηματική σύνδεση των καταναλωτών με την ιστορική μάρκα.

Μέσα από την νέα της εποχή, ως μέλος πλέον του ομίλου Εταιρειών Mantis:

-προσαρμόζει την παραγωγή της στα νέα δεδομένα,

-εκσυγχρονίζει την παραγωγική της διαδικασία

-συνεχίζει την οινοποίησή της διατηρώντας την ποιότητα, τη γεύση και την αγάπη της για την παράδοση,

-διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και παρουσιάζει δυο νέες σειρές ποιοτικών και ταυτόχρονα προσιτών κρασιών, όπως τα: Φίλιωμα και Ρεζινέ τα οποία βρίσκονται ήδη στα ράφια των Super Markets. Αλλά και εξαιρετικές ετικέτες για επιλεγμένους χώρους εστίασης όπως η σειρά Τέσσερις Άγγελοι, η οποία αποτελείται από τέσσερις μοναδικές ετικέτες κρασιών, σε Λευκό, Ροζέ, Ερυθρό Ξηρό και Ροζέ Ημίγλυκο, καθώς και η super premium 2303 Rezine Collection Limited Edition με γερές ρίζες στην παράδοση της ρετσίνας, η οποία αποτελείται από δύο μοναδικές στο είδος τους ετικέτες κρασιών, Wild Ferment και Rosé. Και για τις δύο ετικέτες της σειράς 2303 Rezine η ζύμωση γίνεται μέσα σε τσιμεντένιες δεξαμενές ωοειδούς σχήματος ενώ παραμένουν στις οινολάσπες για τρείς μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από κριτικούς, οινοπαραγωγούς, επαγγελματίες του ευρύτερου γαστρο-οινικού χώρου και του οινόφιλου κοινού ενώ παράλληλα κερδίζει βραβεία για την ποιότητά τους και τη γεύση τους σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο εκσυγχρονισμός: Μια διαδικασία αντάξια του ονόματος Μαλαματίνα

Οι οινοποιητικές μονάδες, Ασωπίας & Φάρου, που διαθέτει η Οινοποιία Μαλαματίνα βρίσκονται στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Με πολλή φροντίδα και σημαντικές επενδύσεις όλες οι μονάδες έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως  και είναι σε θέση να οινοποιήσουν και να αποθηκεύσουν ετησίως μέχρι 40.000 τόνους κρασί, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αξεπέραστη ποιότητα της Μαλαματίνα. Ειδικότερα το Οινοποιείο της Ασωπίας, το οποίο κατασκευάστηκε στο κέντρο του μεγαλύτερου αμπελώνα της Ελλάδας, είναι εξοπλισμένο με ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στον κλάδο της Οινοποιίας  διαθέτοντας  δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 10.300 τόνων.

Σήμερα, το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Διαθέτει σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα που διασφαλίζουν και εγγυώνται την άριστη ποιότητα του προϊόντος. Εδώ, παράγονται 50 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο, περισσότερες δηλαδή από 25.000 φιάλες την ώρα!

Τι κάνει την Ρετσίνα Μαλαματίνα ξεχωριστή

-Η αυθεντική Ρετσίνα Μαλαματίνα παράγεται από τις εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών Σαββατιανό και Ροδίτης, σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς.

- Τα σταφύλια, συλλέγονται με το χέρι και στη συνέχεια οδεύουν προς την ελεγχόμενη οινοποίηση. 

-Η προσθήκη μικρής ποσότητας από εξαιρετικής ποιότητας ρητίνης πεύκου κατά τη ζύμωση, δίνει τη χαρακτηριστική γεύση ρετσίνας, αφήνοντας ταυτόχρονα να αναδειχθούν τα φρουτώδη αρώματα των ποικιλιών.

Το κρασί που έχει ταξιδέψει στον χρόνο και τον χώρο, επαναπροσδιορίζεται, διατηρώντας τα ισχυρά του χαρακτηριστικά: την ποιότητα στην γεύση, την αξιοπιστία στις παραγωγικές διαδικασίες, τον σεβασμό στην παράδοση και την εναρμόνιση με το παρόν. Γιατί, Μαλαματίνα θα πει, καλό κρασί!