INTERCATERING: Buffet ή Seated Menu; Το καθένα έχει τη «νοστιμιά» του!

intercatering
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2023

Στην ερώτηση μπουφές ή σερβιριστό μενού δεν υπάρχει λάθος και σωστή απάντηση ή κάποια επιλογή μενού που να υπερτερεί. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι θέλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας, αφού ένα μενού μπορεί να είναι κατάλληλο για τη δική σας εκδήλωση, αλλά να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες μια άλλης.

Mπουφές και σερβιριστό μενού. Εσείς τι θα επιλέξετε;

Όλοι γνωρίζουμε πως η επιτυχία μιας εκδήλωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φαγητό που αυτή περιλαμβάνει. Είναι κάτι που οι καλεσμένοι περιμένουν με ανυπομονησία και σίγουρα θα θυμούνται για καιρό. Αυτό τουλάχιστον πρέπει να είναι το δικό σας ζητούμενο που θα κάνει την διαφορά. Όταν απευθυνθείτε σε μια εταιρεία catering λοιπόν, αρχικά θα χρειαστεί να αποφασίσετε αν θέλετε σερβιριστό μενού ή μπουφέ. Η επιλογή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα το χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα που θέλετε να δώσετε στη δική σας στιγμή. Η επιλογή πρέπει να γίνει σχολαστικά και μεθοδευμένα για να πάνε όλα όπως ακριβώς τα έχετε επιθυμήσει. Ας δούμε τις δυνατότητες κάθε επιλογής.

Το σερβιριστό μενού προσφέρει μια πιο φινετσάτη γαστρονομική εμπειρία στους καλεσμένους σας, δίνοντάς τους, για παράδειγμα, την επιλογή ανάμεσα σε ένα ωραίο ψάρι ή ένα ζουμερό φιλέτο κρέατος, που σερβίρεται σε κάθε επισκέπτη. Από την άλλη, σε μια εκδήλωση που δεν υπάρχει ομοιογένεια διατροφικών προτιμήσεων ή ακόμα και ηλιακού κοινού, τότε το buffet style είναι η καταλληλότερη επιλογή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν την άνεση ενός μπουφέ, αφού μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων θα βρουν σίγουρα επιλογές που ταιριάζουν στις γεύσεις τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε προσέγγιση έχει τα πλεονεκτήματά της. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με βάση το πώς έχετε φανταστεί την πιο όμορφη μέρα της ζωή σας, θα επιλέξετε με ποιο τρόπο θα της δώσετε ξεχωριστή γεύση.

Tρόπος σερβιρίσματος:

Η προσφορά γευμάτων σε μπουφέ περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός self-service σταθμού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων. To buffet style είναι συχνά μια δημοφιλής επιλογή για γαμήλιες δεξιώσεις ή εταιρικές εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό καλεσμένων, καθώς επιτρέπει στους επισκέπτες να σερβίρουν στο πιάτο τους τις γεύσεις που προτιμάνε.

Αν πάλι θέλετε να προσδώσετε στο event ή στο δείπνο σας μια full-service dining experience, αλλά και μία επιπρόσθετη αίσθηση πολυτέλειας και κομψότητας, τότε το σερβιριστό μενού είναι αυτό που χρειάζεστε. Αυτή η επιλογή είναι συχνά  δημοφιλής για πιο επίσημες εκδηλώσεις, όπου απαιτείται ένα διαφορετικό στιλ εξυπηρέτησης. 

Επιλογές εδεσμάτων:

Το κυρίαρχο στοιχείο ενός μενού για μπουφέ είναι η ποικιλία γεύσεων που μπορεί να καλύψει επαρκώς διαφορετικά γευστικά γούστα, ειδικά αν έχετε μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων που ενδεχομένως να σερβιριστούν περισσότερες από μία φορές.

Τα food stations προσθέτουν ακόμη περισσότερες επιλογές σε εδέσματα από διαφορετικές Κουζίνες, ενώ με τα action food stations, πλαισιωμένα από live cooking και carving, οι καλεσμένοι μπορούν να ικανοποιήσουν σχεδόν κάθε γαστριμαργική επιθυμία της στιγμής. Στο σερβιριστό μενού, εφόσον τα πιάτα που θα σερβιριστούν στους καλεσμένους είναι καθορισμένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει γνώση εκ των προτέρων για τυχόν διατροφικές αλλεργίες ή ιδιαιτερότητες.

Σπατάλη τροφίμων: 

Κυρίαρχο ζήτημα πλέον στην ατζέντα μίας εκδήλωσης είναι το food waste. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, υπάρχει μια ανοδική τάση στην προτίμηση του σερβιριστού μενού όπου η σπατάλη φαγητού είναι ελάχιστη, εφόσον οι μερίδες είναι προκαθορισμένες. Στην περίπτωση του μπουφέ μια έμπειρη ομάδα catering μπορεί να κάνει μια σωστή πρόβλεψη και να έχει τη μικρότερη δυνατή απώλεια. Λειτουργώντας με γνώμονα τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, η InterCatering φροντίζει παράλληλα και το οικολογικό της αποτύπωμα. Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας της με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε», μετά το πέρας των εκδηλώσεων, εδέσματα υψηλής ποιότητας που δεν έχουν καταναλωθεί και συντηρημένα με όλους τους κανόνες υγιεινής τροφίμων, παραδίδονται σε κοινωφελείς οργανισμούς προς διάθεση σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Κόστος:

Υπάρχει η πεποίθηση πως το σερβιριστό μενού είναι πιο ακριβό από τον μπουφέ κάτι που όμως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σίγουρα ο μπουφές έχει πιο ελεγχόμενο κόστος, τη στιγμή που οι αλλαγές σε ένα seated menu μπορούν πράγματι να διαφοροποιήσουν το κόστος. Επιπλέον, το σερβιριστό μενού χρειάζεται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, αφού έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις όσον αφορά στη δημιουργία, την παρουσίαση, τον χρόνο και γενικότερα τον συντονισμό.

Ωστόσο, το κόστος στην περίπτωση του buffet style θα μπορούσε να επηρεαστεί από το είδος των εδεσμάτων, αλλά και τα action food stations που μπορούν να δημιουργήσουν την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό. Επίσης, σε ένα μπουφέ πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα για περισσότερο διαθέσιμο φαγητό σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη, σε αντίθεση με το σερβιριστό μενού που οι ποσότητες είναι συγκεκριμένες.

Έλεγχος προγράμματος: 

Αν η εκδήλωση έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρέπει, για παράδειγμα, να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα των παρουσιάσεων ή άλλων δράσεων, τότε το σερβιριστό μενού προσφέρει καλύτερη διαχείριση και έλεγχο του χρόνου καθώς τα πιάτα σερβίρονται σε όλους τους καλεσμένους σχεδόν ταυτόχρονα. Αντίθετα, στον μπουφέ οι καλεσμένοι συνήθως σηκώνονται ανά τραπέζι για να σερβιριστούν, γεγονός που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλληλος συντονισμός από μια έμπειρη ομάδα catering είναι σημαντικός παράγοντας για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης σας.

Για οποιαδήποτε περίσταση η ομάδα της InterCatering έχει τη λύση για εσάς! Επικοινωνήστε εδώ.

Info: 210 8946625| [email protected]  | www.intercatering.gr | Facebook/Instagram: @intercatering