Αιγαίο στο πιάτο σερβίρει το ανανεωμένο μενού του Varoulko Santorini στο Grace Hotel

grace-hotel-santorini Tryfon N. Georgopoulos
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2023

Νέες απολαυστικές γεύσεις υποδέχονται το καλοκαίρι στο πολυβραβευμένο ξενοδοχείο της Auberge Resorts Collection και το Varoulko Santorini, το οποίο υπερθεματίζει και φέτος την ελληνική γαστρονομία, με την υπογραφή πάντα του Λευτέρη Λαζάρου.

Στο Ημεροβίγλι, το κοσμοπολίτικο χωριό της Σαντορίνης, το Grace Hotel έχει δημιουργήσει την απόλυτη εμπειρία διαμονής, με θέα το Αιγαίο. Σε όλη αυτή την εμπειρία, η γεύση και η γαστρονομία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα από το Varoulko Santorini, εκεί όπου τα πιάτα συναγωνίζονται τη συγκλονιστική θέα για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις.  

Με ναυαρχίδα το ιστορικό πλέον Βαρούλκο στον Πειραιά, ο πολυβραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, που άλλαξε το γαστρονομικό τοπίο της χώρας, μεταφέρει τις γεύσεις του και στο Varoulko Santorini, καταθέτοντας σπάνιο μαγειρικό μεράκι στην κουζίνα του, εμμένοντας στις ελληνικές γεύσεις αλλά και τις καλύτερες πρώτες ύλες. Έτσι, αναδεικνύει δημοφιλή, αλλά και λιγότερο γνωστά, ψάρια σε πρωταγωνιστές πιάτων της υψηλής κουζίνας.

Με φόντο τον βράχο του Σκάρου να δεσπόζει στο τοπίο μπροστά από το εστιατόριο, θα ζήσετε μια μοναδική, μυστικιστική σχεδόν, εμπειρία, δοκιμάζοντας ΠΟΠ προϊόντα που έφτασαν μέχρι τα πιάτα σας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (ελιές και λάδι από την Πελοπόννησο, μπλε καβούρι Πιερίας, ντοματίνια, φάβα και ξιδάτη κάπαρη Σαντορίνης, τυριά από τη Νάξο, την Κρήτη και την Άνδρο), με θέα τη θάλασσα και τα ολόφωτα πλοία.

Tryfon N. Georgopoulos

Στο μενού του 2023 το γευστικό ταξίδι ξεκινά με μία ποικιλία amuse bouche –ανάμεσά τους ένα πανέμορφο τραγανό παντζάρι με ταραμά – συνεχίζεται με μια συγκλονιστική σούπα και ψάρια μαγειρεμένα με τρόπους που παντρεύουν την ελληνική κουζίνα με τις μοντέρνες τεχνικές (ψητή σουπιά με λαχανικά και κουκουνάρι, φιλέτο χριστόψαρο με άγριες αγκινάρες Τήνου, τραγανή τσίπουρα, μπαρμπούνι σοτέ), μία κοτολέτα αρνιού γεμιστή με αρωματικά φυτά, μανιτάρια και ελιές για την παραδοσιακή ελληνική κορύφωση και φινίρισμα με γλυκό σοκολάτα.

Από το πλούσιο μενού, ο ίδιος ο Λευτέρης Λαζάρου αδυνατεί να ξεχωρίσει ένα πιάτο. Επιθυμία του ωστόσο είναι το γεύμα να γίνεται αντικείμενο συζήτησης για τους συνδαιτυμόνες. «Όλα τα πιάτα είναι παιδιά μου, δεν τα ξεχωρίζω. Στόχος μου είναι να κοντράρονται οι επισκέπτες που τρώνε στο Varoulko Santorini για το ποιο είναι το καλύτερο πιάτο. Θέλω το μενού μου να είναι ένα κομμάτι της συζήτησης στο τραπέζι. Κάπως έτσι μένει το φαγητό στο μυαλό ακόμη περισσότερο. Μετά από 37 χρόνια Βαρούλκο μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμη επισκέπτες που θυμούνται τα πιάτα μου. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου: να υπάρχουν πέντε ή έξι στάδια στο μενού και τέτοιες ποσότητες ώστε να  μην  κουράζεται ο επισκέπτης, να θυμάται τι έφαγε». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «ποτέ δεν βγαίνουν από το μενού στο Bαρούλκο τα επιτυχημένα πιάτα όπως η πεσκανδρίτσα ή το καλαμάρι με πέστο» – πιάτα που έχουν χαρακτηρίσει την πορεία του. «Στόχος μου είναι το φαγητό στο Varoulko Santorini να σημαδέψει τον επισκέπτη. Σημασία έχει τα πιάτα να διαθέτουν χαρακτήρα, να κάνουν αυτόν που τα τρώει να σκέφτεται μία παρθενογένεση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί επισκέπτες του Grace αναζητούν στη συνέχεια το Βαρούλκο στον Πειραιά».

Την μπριγάδα του Varoulko Santorini διευθύνει ο σεφ Ηλίας Τσικρίκης, έμπιστος συνεργάτης του σεφ Λαζάρου, και μία ομάδα από ικανότατους και έμπειρους γνώστες της ελληνικής κουζίνας με διεθνή ούγια.

Tryfon N. Georgopoulos

Η αίσθηση του χώρου, που ίπταται κυριολεκτικά πάνω από τα μπλε νερά του Αιγαίου, ολοκληρώνεται από λιτά καίτοι πολυτελή λευκά έπιπλα από μέταλλο και ξύλο, ενώ το φαγητό σερβίρεται στα μοναδικής κομψότητας σκεύη της φημισμένης εταιρίας Pordamsa από τη Βαρκελώνη, πιάτα και μπολ μέσα στα οποία θα προσέφερε κανείς τροφή σε αρχαίους Έλληνες θεούς.

Bar 363: Πίνοντας το ηλιοβασίλεμα στο ποτήρι
Στο Bar 363, που παίρνει το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο στέκει το bar, μπορείτε να συνεχίζετε για ποτό και πάλι σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού. Τους πρωτότυπους συνδυασμούς αλκοόλ και μυρωδικών ετοιμάζουν ειδικευμένοι barmen και mixologists, με την καθοδήγηση του διεθνώς αναγνωρισμένου αθηναϊκού bar, Baba Au Rum.

TryfonGeorgopoulos

Το αγαπημένο bar, που εδώ και μία δεκαετία χαράσσει τη δική του πορεία ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, διακρίνεται για την ειδίκευσή του στο ρούμι, την αγάπη του για κλασικές συνταγές, αλλά και την τόλμη του να τις φρεσκάρει με πρωτότυπο τρόπο. Στον κατάλογο του 363 συναντά κανείς δροσερά απεριτίφ όπως το ελαφρύ Pearl Fisher, με amaro, εξωτικά μπαχάρια και ένα τόνικ αρωματισμένο με άνθη κερασιάς, το Santorini Mule, με βάση το τοπικό γλυκό κρασί vinsanto, αποξηραμένα βερίκοκα, γλυκά μπαχάρια, ginger beer και μοσχολέμονο ή ακόμη το Love the Sunshine, με μαστίχα μαγειρεμένη με ροδάκινο, λεμόνι, ανανά, βασιλικό και μπόλικη λιακάδα! Για τους λάτρεις των λεπτών γεύσεων, υπάρχει το Les Fleurs du Mal, με βοτανικά αποστάγματα, αλλά και μια ιδέα μάνγκο, χυμό λεμονιού και σέλερι συμπληρωμένο με τόνικ.

Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μεγάλα hit του Baba Au Rum όπως το Spicy Baba, με βάση το ρούμι και το White Paloma με βάση την τεκίλα, αλλά και ένα cocktail με βάση το τσίπουρο: το Island Silver Fizz, με κόκκινο βερμούτ, βατόμουρα, μια αφηρημένη ιδέα κεράσι, λάιμ και σόδα αρωματισμένη με ανανά. Αξέχαστη γεύση παραμένει ωστόσο η παραλλαγή του Bloody Mary, το Bloody Grace, με φρέσκο χυμό από Σαντορινιά τομάτα και σέλερι, μαγειρεμένα με θυμάρι, λεμόνι, και βασιλικό, στα οποία προστίθεται ελληνικό τσίπουρο O/Purist, μερικές σταγόνες vinsanto από τη Σαντορίνη και το καλύτερο αλάτι του κόσμου από τη Βόρεια Θάλασσα.

Info
Varoulko Santorini & Bar 363
Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection
Ημεροβίγλι
2286 021300