Πώς τιμά ένα κρασί τα 200 χρόνια από το 1821

to-magiko-bouno Alexandros Vergis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Με επετειακή ετικέτα αποτίνει φόρο τιμής στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το νέο Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2016 της Nico Lazaridi.

Τιμώντας την επέτειο του 1821, η θρυλική περικεφαλαία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το εμβληματικό κάλεσμα για Επανάσταση του Αλέξανδρου Υψηλάντη κοσμούν την ετικέτα της συλλεκτικής εσοδείας για το Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2016. Όπως και για το Μαγικό Βουνό Λευκό 2020, το έργο που επιλέχθηκε φέτος στην ετικέτα αποτίνει φόρο τιμής στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη είναι εξάρτημα της στολής του ως Ταγματάρχης του Αγγλικού στρατού, όταν εκείνος υπηρετούσε σε αυτόν στα Επτάνησα. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ο Κολοκοτρώνης δεν πολεμούσε με την περικεφαλαία αλλά την χρησιμοποίησε αργότερα σε επίσημες εκδηλώσεις του Ελληνικού κράτους, ως σύμβολο του αρχαίου Ελληνισμού, όπου πλέον είχε προστεθεί και το σύμβολο του Σταυρού.

Ο δημιουργός του πίνακα, Γιάννης Γυγουρτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με τη σύνθεση αυτή απεικονίζω την αρχή και το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα κόκκινο περιβάλλον. Το κόκκινο χρώμα αποτελεί και το ουσιαστικό θέμα του έργου: το κόκκινο της φωτιάς, το κόκκινο του αίματος, το κόκκινο της διέγερσης, το κόκκινο της ανατροπής, το κόκκινο της ζωής, το κόκκινο του κρασιού».

Τις ετικέτες του Μαγικού Βουνού έχουν κοσμήσει πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Γιάννης Νίκου, η Όπυ Ζούνη, ο Γιάννης Βαλυράκης, ο Γιώργος Ταξίδης και άλλοι. Όλα τα έργα είναι πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες για να συνοδέψουν ξεχωριστά την κάθε εσοδεία του «Μαγικού Βουνού», εκφράζοντας σχεδόν το σύνολο των τάσεων της ζωγραφικής. Διαφορετικές εικόνες και στυλ, που έχουν όμως αδιόρατο συνδετικό κρίκο τη φιάλη του θρυλικού κρασιού!

Κι αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμη, να σας πούμε ότι το «Μαγικό Βουνό Ερυθρό» προέρχεται από αμπελώνες που περιβάλλονται προστατευτικά από τα όρη Φαλακρό στα βόρεια και Μενοίκιο στα βορειο-δυτικά ενώ νοτιαοανατολικά «βλέπουν» το χρυσοφόρο Παγγαίο. Το χαρμάνι του αποτελείται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc και φέρει την ονομασία «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αγορά» που περιλαμβάνει τις περιοχές των τοπικών κοινοτήτων της Αγοράς και Πηγαδίων Μεγάλου Αλεξάνδρου του Δήμου Δοξάτου. Πρόκειται για μία πολύ μικρή ζώνη, ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα αμπελώνων (terroir), διαφοροποιούμενο από την υπόλοιπη περιοχή της Δράμας. Οι ιδανικές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων και ασθενειών στα αμπέλια συνθέτουν τις καταλληλότερες συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης. Διαθέτει βαθύ ερυθρό χρώμα, με πολύπλοκη και έντονη μύτη. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, καφέ, μαύρης σοκολάτας και νότες βανίλιας. Γεμάτο και δομημένο στόμα με στρόγγυλες τανίνες, ευχάριστη οξύτητα και μακρά πολύπλοκη επίγευση. Μπορείτε να το απολαύσετε ιδανικά με πλούσια κόκκινα κρέατα, είτε σχάρας, είτε με σύνθετες σάλτσες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τανινών. Η πολυπλοκοτητα του οίνου ταιριάζει εξαιρετικά με φτερωτό και ορεινό κυνήγι αλλά και με καπνιστά και φυσικής ωρίμασης αλλαντικά. Παλαιωμένα και πικάντικα τυριά επίσης μπορούν να συνδυαστούν με τον τα αρώματα μπαχαρικών του οίνου που προέρχονται από την παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια.