Μετράμε αντίστροφα για την Drink Pink

drink-pink
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Η απόλυτη έκθεση ροζέ οίνων φέτος θα πραγματοποιηθεί σε νέο χώρο, πιο μεγάλη και πιο διεθνής.

Μπορεί στο παρελθόν οι σκληροπυρηνικοί οινόφιλοι να μην έπιναν ποτέ ροζέ κρασιά, θεωρώντας τα υποδεέστερα των λευκών και ερυθρών αδελφών τους, σήμερα ωστόσο το ροζέ είναι η πιο γρήγορα ανερχόμενη κατηγορία κρασιού παγκοσμίως, ενώ υπάρχουν και αρκετοί «ερυθρωποί οίνοι» (όπως είναι η επίσημη ονομασία τους στα ελληνικά), που θεωρούνται σπουδαίοι, με τιμές που ζαλίζουν.

Σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνων Προβηγκίας ―περιοχή που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή και εμπορία ερυθρωπών οίνων― τα τελευταία είκοσι χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση των ροζέ οίνων αυξήθηκε κατά 25%, ενώ μόνο την τελευταία εξαετία η μέση παγκόσμια τιμή μιας φιάλης ροζέ κρασιού αυξήθηκε κατά 30%.

Η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω από τις εξελίξεις αυτές: ποτέ άλλοτε η προσφορά ελληνικών ροζέ οίνων δεν ήταν τόσο μεγάλη και συναρπαστική, με τα κρασιά αυτά να παίζουν ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στους καταλόγους κρασιών των εστιατορίων, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς.

Στην ανάπτυξη της κατηγορίας των ροζέ οίνων στην Ελλάδα έχει συμβάλλει η εξειδικευμένη έκθεση κρασιού Drink Pink, η οποία από το 2013 στοχεύει στην εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού όσον αφορά το ροζέ κρασί. Φέτος, το Drink Ρink θα γίνει την Κυριακή 11 Ιουνίου στην αίθουσα Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με περίπου 200 ροζέ κρασιά κάθε είδους απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν τα ροζέ κρασιά που θα απολαύσουν φέτος το καλοκαίρι, δοκιμάζοντας και επιλέγοντας ανάμεσα στις πολλές δεκάδες κρασιών που παρουσιάζονται προς γευστική δοκιμή. Έχει την ιδιαιτερότητα να διοργανώνεται χωρίς τη φυσική παρουσία των οινοπαραγωγών· ο επισκέπτης αυτοσερβίρεται ελεύθερα, έχοντας μπροστά του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει για κάθε κρασί. Εξειδικευμένη ομάδα οινοχόων μεριμνά για τη σωστή διαχείριση των κρασιών ώστε αυτά να σερβίρονται κάτω από άψογες συνθήκες.

Από τη στιγμή που το ροζέ κρασί έγινε παγκόσμια μόδα αναμενόμενο ήταν να γίνει το αγαπημένο ποτό πολλών διάσημων αστέρων του Χόλυγουντ και όχι μόνο. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών έκαναν το μεγάλο βήμα να γίνουν οινοπαραγωγοί ή, τουλάχιστον, να δανείσουν τα ονόματά τους ως εμπορικά σήματα κρασιών. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι εκείνη των Brad Pitt και Angelina Jolie που υπογράφουν το κρασί Miraval της Νοτίου Γαλλίας, ενώ πιο πρόσφατα κυκλοφόρησαν ροζέ κρασιά με τις υπογραφές της ηθοποιού Sarah Jessica Parker, του κορυφαίου ρόκερ Jon Bon Jovi και της σοφιστικέ ποπ τραγουδίστριας Kylie Minogue που θα είναι παρόντα στο Drink Pink 2023, με τα τελευταία μάλιστα να κάνουν εκεί την παρθενική τους εμφάνιση στην ελληνική αγορά. Δίπλα σε αυτά θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή μερικά από τα κορυφαία ροζέ της Προβηγκίας, σημεία αναφοράς στο χώρο του κρασιού, όπως το Whispering Angel και το Château Sainte Marguerite.

Πέρα από τη γευσιγνωσία οίνων, το φετινό Drink Pink φιλοξενεί και ενδιαφέρουσες συζητήσεις με θέμα το ροζέ κρασί, όπως: «Είναι το ροζέ κρασί ένα “γυναικείο” κρασί;», «Πού οφείλεται η δημοφιλία των ροζέ οίνων», «Υπάρχουν σοβαρά ρoζέ κρασιά;» και «Ροζέ: είναι τόσο ευέλικτα στο τραπέζι όσο νομίζουμε;», με τη συμμετοχή διαφόρων ειδικών. Μεταξύ τους και η Master of Wine Elizabeth Gabay που έχει αφιερώσει την καριέρα της στους ροζέ οίνους και έρχεται στην Ελλάδα για να δοκιμάσει την ελληνική παραγωγή ροζέ οίνων στην έκθεση Drink Pink.

Η είσοδος στo Drink Pink 2023 περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, ενώ οι πρώτοι 400 επισκέπτες που θα φορούν κάποιο ρούχο σε ροζ απόχρωση κερδίζουν δώρο την τσάντα του Drink Pink 2023 ή μια ροζ βεντάλια.

Info
Drink Pink 2023
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Φάρος
Κυριακή 11/11, 13:00 – 20:00
κόστος 12€ (φοιτητικό 10€, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες HORECA δωρεάν)