Φοκάτσια: τι ακριβώς είναι και πού θα την φάμε στην Αθήνα;

fokatsia-italiki-kouzina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Είναι κάτι ανάμεσα σε πίτσα και λαγάνα, μπορεί να φαγωθεί σκέτη ή με λαχταριστά τόπινγκ και απ’ ό,τι φαίνεται δεν της έχουμε δώσει την αξία που της αναλογεί. Ο λόγος για τη φοκάτσια.

Μπορεί η πίτσα να παραμένει το πιο δημοφιλές φαγητό του πλανήτη, η φοκάτσια, όμως, έχει ορκισμένους λάτρεις και σίγουρα μπορεί να την συναγωνιστεί επάξια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος επίπεδου ψωμιού (flatbread) ψημένου στο φούρνο, παρόμοιας υφής και στυλ με την πίτσα, το οποίο σερβίρεται είτε ως συνοδευτικό, είτε μόνο του. Για κάποιους αποτελεί είδος πίτσας –σε ορισμένα μέρη ονομάζεται «λευκή πίτσα»- αν και υπάρχουν αρκετές διαφορές τόσο στην παρασκευή, όσο και στην παρουσίαση. Στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μακρινός της συγγενής είναι η λαγάνα.

Σε αντίθεση με την πιο παχιά και ξεροψημένη φοκάτσια που έχουμε γνωρίσει ενδεχομένως οι περισσότεροι, στην πιο αυθεντική της εκδοχή είναι λεπτό ψωμί, τραγανό στις άκρες και μαλακό στη μέση. Διαφέρει από τη ζύμη της πίτσας στο ότι χρησιμοποιεί περισσότερη μαγιά για να βγει πιο φουσκωτή και συνήθως σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και κρύα, ως ψωμί. Σαν γενικότερος κανόνας ισχύει ότι η φοκάτσια είναι ψωμί με λίγα τόπινγκ, ενώ η πίτσα είναι τόπινγκ με… λίγο ψωμί.

Στη Γένοβα, απ’ όπου και προέρχεται, η φοκάτσια είναι αρκετά… σοβαρή υπόθεση, ενώ ξεχωρίζει από τις τρύπες σε μέγεθος δακτύλου στην επιφάνειά της  (οι οποίες ονομάζονται ombrisalli στην τοπική διάλεκτο) και συνήθως πασπαλίζεται με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ορισμένες φορές λίγο νερό πριν το τελευταίο φούσκωμα.

Οι Ιταλοί στη Γένοβα την καταναλώνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είτε για πρωινό, βουτηγμένη σε γάλα ή σε καπουτσίνο, είτε οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, ενώ συνήθως προτιμάται ζεστή και υγρή.

Είναι απολαυστική και σκέτη ως ψωμί, αλλά μπορεί να έχει και διάφορα τόπινγκ, από ντομάτα και βασιλικό μέχρι κιμά, κι εδώ είναι που αρχίζει να μοιάζει πιο πολύ στην πίτσα.

Πού, όμως, θα τη βρείτε στην Αθήνα;

Στην αλυσίδα focaccino σε διάφορα σημεία της Αθήνας όπως Γλυφάδα, Γαλάτσι, Κολωνάκι, Γλυφάδα, Γουδή κ.ά. θα βρείτε διάφορες επιλογές όπως με φέτα και λουκάνικο, με μπέικον, με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα και μαγιονέζα, αλλά και με ζαμπόν, τυρί κρέμα και μαγιονέζα. Στη La Pasteria θα δοκιμάσετε focaccini με burrata, προσούτο Πάρμας και βασιλικό, ενώ στο Lollo’s στο Χαλάνδρι θα βρείτε τις πιο κλασικές και πεντανόστιμες εκδοχές, τη Focaccia al Rosmarino με δεντρολίβανο, fior di sale και ελαιόλαδο και την Focaccia Rossa με σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδο. Στο Frankie στο Κολωνάκι δοκιμάστε Focaccia Prosciutto με προσούτο, βουβαλίσια μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ρόκα και ντοματίνια και στη Μητροπόλεως, το Cardinale Athens σας περιμένει για φοκάτσια με κρέμα μορταδέλα και ελιές.

Info
Focaccino
La Pasteria
Lollo's, Εθνικής Αντιστάσεως 3α Χαλάνδρι, 210 6801040
Frankie, Σκουφά 42, 210 3647052
Cardinale Athens, Μητροπόλεως 38, Σύνταγμα, 210 3314397

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]