Η μοτσαρέλα δίνει «χαστούκι» στη γαλλική κουζίνα

motsarela
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Απ' ό,τι φαίνεται οι Γάλλοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην... ιταλική μοτσαρέλα έναντι του γαλλικού καμαμπέρ, σύμφωνα με αποκάλυψη της Le Figaro.

Η «ναυαρχίδα» της γαλλικής γαστρονομικής κουλτούρας, το μαλακό και κρεμώδες καμαμπέρ, δείχνει να χάνει έδαφος έναντι της... μικρής, λευκής τυρένιας μπάλας που όλοι γνωρίζουμε ως μοτσαρέλα, με τους Γάλλους να της δείχνουν σαφή προτίμηση. Έτσι τουλάχιστουν αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ένωσης παραγωγών καμαμπέρ που φανερώνουν πως από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις του ιταλικού τυριού έχουν ξεπεράσει στη Γαλλία σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις του καμαμπέρ.

Το καμαμπέρ ήταν μέχρι πρόσφατα το πιο δημοφιλές τυρί στα γαλλικά τραπέζια, αλλά για πρώτη φορά στη Γαλλία, η καμπύλη πωλήσεών του είναι σε σταθερή πτώση 3% ετησίως, ενώ οι πωλήσεις της μοτσαρέλα καταγράφουν ετήσια αύξηση 5%, όπως αναφέρει στη Figaro ο Φαμπρίς Κογιέ, Πρόεδρος της Ενωσης Παραγωγών Καμαμπέρ (SNFC). Σύμφωνα με την SNFC,  από την αρχή του χρόνου πουλήθηκαν στη Γαλλία 29.230 τόνοι καμαμπέρ, έναντι 33.170 τόνων της ιταλικής μοτσαρέλα.

Το καμαμπέρ δεν ζει τις παλιές του δόξες στη Γαλλία

Ο Κογιέ εξηγεί βέβαια ότι τα δύο τυριά δεν έχουν την ίδια χρήση. «Ακόμα κι αν μπορεί να γίνει φοντί, το καμαμπέρ είναι περισσότερο ένα επιτραπέζιο τυρί, ενώ η μοτσαρέλα χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα» όπως αναφέρει. Ωστόσο, η παραγωγή καμαμπέρ έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 40 χρόνια, κάτι που προκαλεί ανησυχίες. «Στη δεκαετία του 1980, παράγονταν κάθε χρόνο 180.000 τόνοι καμαμπέρ στη Γαλλία, με ένα μεγάλο μέρος να πηγαίνει σε εξαγωγές», όπως τονίζει ο Πρόεδρος, αναφέροντας ότι ο ο όγκος ήταν διπλάσιος σε σχέση με σήμερα. «Πλέον, ανησυχούμε πολύ για το μέλλον της βιομηχανίας γαλλικών τυριών», προσθέτει ο ίδιος, όσο οι Γάλλοι απολαμβάνουν τη μοτσαρέλα τους.