5 μέρη να κλείσετε τραπέζι για την αυριανή αργία

koubelos-koukaki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Η αυριανή αργία είναι μια καλή ευκαιρία να αδράξουμε την ημέρα και να βγούμε για φαγητό το μεσημέρι, απολαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες που το φως της ημέρας κρατά λίγο παραπάνω.

Κούβελος, Κουκάκι
Με παρουσία από το 1906 στα γαστρονομικά δρώμενα της πόλης, ο Κούβελος αν μη τι άλλο ξέρει από ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, την οποία και παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο, θέλοντας να πει την ιστορία του, μέσα από μάγειρες που έχουν αφήσει το δικό τους λιθαράκι στις συνταγές.  Στο μενού του, το οποίο συνεχώς έχει αλλαγές με βάση την έμπνευση και την εποχή, θα βρείτε πιάτα όπως χοιρινή πανσέτα με πουρέ σελινόριζας και τσιπς μαύρου φασολιού, μπιφτέκι νεροβούβαλου φάρμας Κερκίνης, με κατσικίσιο τυρί αρωματισμένο  σε λάδι μαύρης τρούφας, καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστή πάπρικα και άλλες παρόμοιες νοστιμιές, από 20 ευρώ. Info: Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Αθήνα, 211 4052418.

Καραβίδας Μεζεδοπωλείο-Ψαροταβέρνα, Νέα Ιωνία
Σε έναν συμπαθητικό, φωτεινό χώρο, πίσω από τα Ολυμπιακά Ακίνητα του Γαλατσίου, θα βρείτε τα κλασικά κι όχι μόνο θαλασσινά πιάτα και ψαρικά σε καλές τιμές, αλλά και κάποιες επιλογές κρεατικών στη σχάρα και ποικιλίες θαλασσινών ή κρεατικών αναλόγως τις ορέξεις. Κι αφού απολαύσετε το γεύμα σας εκεί, σε κοντινή απόσταση σας περιμένει το Άλσος Βεΐκου για μια βόλτα στη φύση και καλή… χώνεψη. Info: Δεμιρδεσίου 89, Νέα Ιωνία, 210 2714585.

Λεύκες, Γαλάτσι
Στις Λεύκες θα απολαύσετε ελληνική, μεσογειακή κουζίνα με ένα twist, σε μια καταπράσινη αυλή που εκτείνεται σε επίπεδα, στρωμένη με πέτρα ή στον εξίσου περιποιημένο εσωτερικό χώρο, που μοιάζει με παλιό αρχοντικό, με αντίκες, μουσικά όργανα και βιβλία να δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα. Το μενού αποτελεί «διήγημα» του σεφ Τάσου Ντούμα, στο οποίο θα βρείτε ιδιαίτερα ορεκτικά όπως buns με γύρο κόκορα, τζατζίκι αβοκάντο και τηγανητό κρεμμύδι, αλλά και πιο παραδοσιακά, όπως φάβα με λεντίνες μανιτάρια, λάδι μαïντανού, λάδι πιπεριάς και φρέσκια ρίγανη και φυσικά επιλογές στον ξυλόφουρνο από πίτσα, πίτες και πεϊνιρλί μέχρι φουρνιστή με χοιρινό, μανιτάρια πορτομπέλο, αλλά και κομματάκια χοιρινού, μαριναρισμένα σε γλυκοκαυτερή σάλτσα, ψημένα στο μαντέμι. Στα κυρίως, σας περιμένει ψαρονέφρι με φιστίκι Αιγίνης, σάλτσα παρμεζάνας και πουρέ γλυκοπατάτας, σολομός με με τσιγαριαστά χόρτα, μους αβοκάντο και ρεβίθια, παπαρδέλες με σάλτσα παρμεζάνας, λαχανικά και σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι στην λαδόκολα, μαύρος χοίρος σιγομαγειρεμένος πάνω σε τραχανότο και παλαιωμένο κρασοτύρι και πολλές ακόμη ιδιαίτερες επιλογές. Ακριβώς απέναντι, υπάρχει και η all-day επιλογή του Lefkes on the Side για πρωινό, brunch και επιλογές για lunch και βραδινό, με εκλεκτές κοπές από το δικό τους κρεοπωλείο. Info: λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 210 2924458.

Σαρδελάκι με θέα, Βουλιαγμένη
Όσοι θέλετε να νιώσετε ξανά λίγο καλοκαίρι, με ψάρια στο πιάτο και θάλασσα στον ορίζοντα, κατευθυνθείτε νότια, όπου το Σαρδελάκι με θέα σας περιμένει με υπέροχη θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης και πολλές θαλασσινές επιλογές, με μικρά και μεγάλα ψάρια, τηγανητά ή ψητά, οστρακοειδή κ.ο.κ. Οι σαρδέλες στο φούρνο ξεχωρίζουν, ωστόσο θα βρείτε πλήθος μεζέδων και λαχταριστά όστρακα, όλα σε τιμές καλές και προσιτές, σε μια value for money εμπειρία, από 15 ευρώ το άτομο. Info: Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη, 210 9670913.

Το Βραστό, Χαλάνδρι
Αν μη τι άλλο, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα ταιριάζει απόλυτα σε μια εθνική γιορτή και το Βραστό, ως οικογενειακή ταβέρνα με ιστορία 50 χρόνων, ξέρει καλά πώς να τα ταιριάξει όλα. Δίπλα στη ρεματιά, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, έχει δημιουργήσει μια ολάνθιστη αυλή όπου μπορείτε να απολαύσετε ελληνικές, κυριακάτικες confort γεύσεις, όπως γιουβαρλάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό, συκώτι σχάρας, μπακαλιάρο, παπουτσάκια και πολλά ακόμη φαγητά κατσαρόλας και μη, από προσεγμένη πρώτη ύλη. Info: Ρόδων 3, Πολύδροσο Χαλανδρίου, 210 6813776.