Τι γεύση έχει η ιταλική κουζίνα στο Πεδεμόντιο;

lakeortaitaly-feb24peopleinarestaurant
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Οι διεθνείς, συνεπείς λάτρεις της γαστρονομίας και του gourmet ξέρουν πως το Piemonte θεωρείται η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας. Και αξίζει να το επισκεφτείτε αυτή την εποχή, που είναι εποχή του κυνηγιού και συμπίπτει με αυτή των άγριων μανιταριών και κυρίως του tartuffo, της περίφημης λευκής τρούφας.

Οι γεύσεις στο Piemonte είναι σοβαρές και πλούσιες. Το ρύζι από τις άφθονες καλλιέργειες βάζει το ριζότο στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η πολέντα από καλαμποκάλευρο και τα σπιτικά ζυμαρικά, είναι πιάτα εκ των ων ουκ άνευ. Το μενού στη συνέχεια περιλαμβάνει έντονα πικάντικα κρεατικά μαγειρευτά στην κατσαρόλα.

Το Τορίνο, ως πρωτεύουσα, συγκέντρωσε τη γαστρονομική κουλτούρα ολόκληρης της περιφέρειας. Και η όσμωση ανάμεσα στα αγροτικά μαγειρεία των χωριών και στα κομψά της αστικής αριστοκρατίας γέννησε μια κουζίνα γήινη, πλούσια σε αποχρώσεις και συνάμα ευχάριστα γευστική.

Αν θελήσουμε να απαριθμήσουμε πιάτα, θα αρχίσουμε με την bagnia caoda, το πιο διάσημο πιάτο της πιεμοντέζικης κουζίνας, στο οποίο όλο παραδόξως συμμετέχουν δυο, ξένα στην περιοχή, υλικά: οι αντζούγιες και το ελαιόλαδο. Οι βάσεις του όμως είναι τα λαχανικά, κυρίως οι πιπεριές και το σκόρδο.

Μία άλλη τοπική σπεσιαλιτέ είναι η finanziera. Στη συνταγή περιέχονται συκωτάκια κοτόπουλου, λοφίο και λειρί πετεινού, κομμάτια βοδινού και γλυκάδια μοσχαριού. Ακόμη μανιτάρια, λάδι και αλεύρι. Μαγειρεύονται όλα μαζί και σβήνονται με γλυκό κρασί. Είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη, γλυκόξινη γεύση.

Ακόμη το bollito misto: βραστό με διάφορα είδη κρέατος, το manzo al Barolo: μοσχάρι μαριναρισμένο σε κρασί Barolo και φυσικά αμέτρητα τοπικά τυριά και αλλαντικά.

Τα γλυκά, τέλος, του Piemonte: λιλιπούτια σοκολατίνια, φουντούκια με κακάο, λαχταριστά μαρόν γλασέ... είναι παροιμιώδη και αξεπέραστα. Και το Τορίνο θεωρείται η πρωτεύουσα της σοκολάτας, τόσο του ροφήματος όσο και των μικρών, τυλιγμένων σε χρυσόχαρτο, fondants!

www.wineplues.gr