Τι γεύση έχει η ιταλική κουζίνα στο Πεδεμόντιο;

Οι διεθνείς, συνεπείς λάτρεις της γαστρονομίας και του gourmet ξέρουν πως το Piemonte θεωρείται η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας. Και αξίζει να το επισκεφτείτε αυτή την εποχή, που είναι εποχή του κυνηγιού και συμπίπτει με αυτή των άγριων μανιταριών και κυρίως του tartuffo, της περίφημης λευκής τρούφας.
Οι γεύσεις στο Piemonte είναι σοβαρές και πλούσιες. Το ρύζι από τις άφθονες καλλιέργειες βάζει το ριζότο στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η πολέντα από καλαμποκάλευρο και τα σπιτικά ζυμαρικά, είναι πιάτα εκ των ων ουκ άνευ. Το μενού στη συνέχεια περιλαμβάνει έντονα πικάντικα κρεατικά μαγειρευτά στην κατσαρόλα.
Το Τορίνο, ως πρωτεύουσα, συγκέντρωσε τη γαστρονομική κουλτούρα ολόκληρης της περιφέρειας. Και η όσμωση ανάμεσα στα αγροτικά μαγειρεία των χωριών και στα κομψά της αστικής αριστοκρατίας γέννησε μια κουζίνα γήινη, πλούσια σε αποχρώσεις και συνάμα ευχάριστα γευστική.
Αν θελήσουμε να απαριθμήσουμε πιάτα, θα αρχίσουμε με την bagnia caoda, το πιο διάσημο πιάτο της πιεμοντέζικης κουζίνας, στο οποίο όλο παραδόξως συμμετέχουν δυο, ξένα στην περιοχή, υλικά: οι αντζούγιες και το ελαιόλαδο. Οι βάσεις του όμως είναι τα λαχανικά, κυρίως οι πιπεριές και το σκόρδο.

Ακόμη το bollito misto: βραστό με διάφορα είδη κρέατος, το manzo al Barolo: μοσχάρι μαριναρισμένο σε κρασί Barolo και φυσικά αμέτρητα τοπικά τυριά και αλλαντικά.

www.wineplues.gr