Το Stoli Eco Bar ανοίγει τον δρόμο για πιο πράσινα και βιώσιμα μπαρ στην Ελλάδα

stoli-eco-bar Yannis Paschalis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το πρώτο Eco Bar γίνεται πραγματικότητα από την Stoli Vodka και παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Athens Bar Show.

Ζούμε σε μια εποχή που η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα στους περισσότερους τομείς, ξεφεύγοντας από τα trends και επιβάλλοντας μια πρακτική που οφείλει να γίνει παγκόσμια. Ο κόσμος των spirits και των bars φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός και μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι με eco-friendly δράσεις που τραβούν την προσοχή μας. Μια από αυτές είναι και το πρώτο Stoli Eco Bar στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάστηκε από τη Stoli Vodka, με το sustainability βαθιά ριζωμένο στον πυρήνα του DNA της, στο πλαίσιο του Athens Bar Show 2021 στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Yannis Paschalis

Αποτελεί το πρώτο στο είδος του Eco Bar-επιτομή του green thinking, που έχει στόχο να μας μυήσει σε μία νέα ολιστική φιλοσοφία, κατά την οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε και να διασκεδάζουμε απολαμβάνοντας το ποτό μας, χωρίς όμως να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Κι αν αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνει eco-bar, να σας πούμε ότι το Stoli Vodka Eco Bar είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, αφού τα πάνελ που είναι εγκατεστημένα στην οροφή του παράγουν όλη την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του. Παράλληλα, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι ανακυκλωμένα, σε ποσοστό πάνω από το 60%, με το μεγαλύτερο μέρος του να είναι κατασκευασμένο από υπολείμματα πεπιεσμένου ξύλου (OSB). Επίσης, έχει γίνει χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως η βιοδιασπώμενη bar kit συλλογή από μπαμπού, που περιλαμβάνει barmat, αναδευτήρα, βάση για το μενού, επιφάνεια κοπής, ακόμη και θήκη για τις χαρτοπετσέτες.

Yannis Paschalis
Ταυτόχρονα, το «πράσινο» Bar είναι και κυριολεκτικά πράσινο, αφού χρησιμοποιεί τοπικά υλικά στην κυριολεξία, φυτεμένα σε ειδικές κατασκευές και γλάστρες γεμάτες βότανα και μυρωδικά, όπως μέντα, λεβάντα και δεντρολίβανο, που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο και δεν έχουν μόνο διακοσμητικό, αλλά και πρακτικό ρόλο, καθώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται επί τόπου για να γαρνίρουν τα ευφάνταστα κοκτέιλ.

Σε αυτό το πρωτοποριακό project η Stoli έχει ανθρώπους με βαθιά γνώση και εμπειρία στη zero-waste και carbon-free λειτουργεία των bar, αλλά και την υποδομή, με μοναδικές συσκευές και gadgets που προσθέτουν το απόλυτο fun-factor σε όλη την εμπειρία. Έτσι, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του Athens Bar Show, ο Giacomo Giannotti με την ομάδα του, κατευθείαν από το παγκοσμίως διάσημο Paradiso Bar της Βαρκελώνης (# 19 στα World’s 50 Best Bars), ήταν εκεί για να μοιραστεί τις γνώσεις και τις πρακτικές του για το bar sustainability, αλλά και να παρουσιάσει μία καινοτόμο τεχνική, που ο ίδιος και η ομάδα του ανέπτυξαν. Η τεχνική αυτή κάνει πράξη το zero bar waste mentality, αφού με την βοήθειά της τα υπολείμματα του μπαρ αποξηραίνονται, μεταμορφώνονται σε οικολογική πάστα κεριού και εν συνεχεία σε χαριτωμένα, ultra- sustainable σουβέρ.

Yannis Paschalis

Τέλος, στον ευρύτερο χώρο του bar υπήρχε και η μοναδική, στη χώρα μας, συσκευή, που μετατρέπει τα γυάλινα μπουκάλια σε άμμο, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουμε υπέροχα αντικείμενα, όπως κεραμικά μπολ, βάζα και μενταγιόν και θα αποτελέσουν ένα υπέροχο αναμνηστικό δώρο.