La Cigale: το νέο wine bar στο Παγκράτι έχει αέρα Προβηγκίας

la-cigale
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Εκεί που νόμιζες ότι το Παγκράτι είναι πλέον πλήρες όσον αφορά την έξοδο για φαγητό και ποτό, αποδείχτηκε ότι τόσο καιρό του έλειπαν δυο Γάλλοι που λατρεύουν την Ελλάδα κι έχουν βάλει στόχο να παντρέψουν την παράδοση του τόπου τους με το ελληνικό terroir, με τον πιο φιλόξενο και αρμονικό τρόπο. Κι ευτυχώς ήρθαν να καλύψουν το κενό, με επίσημο opening σήμερα.

Περνώντας από το στενάκι της Τιμοθέου στο Παγκράτι είναι πολύ πιθανόν το La Cigale να μην σας τραβήξει με την πρώτη ματιά την προσοχή, αφού είναι ένας μικρός, διακριτικός χώρος, με λίγα τραπεζάκια και πάγκους στον πεζόδρομο. Αν, ωστόσο, περνώντας ακούσετε δυο Γάλλους να σας καλωσορίζουν με διάπλατο χαμόγελο, μην τους προσπεράσετε. Είναι οι οδηγοί σας στη νέα περιπέτεια που μόλις ξεκίνησε στην περιοχή, μια περιπέτεια που θα σας συστήσει την αυθεντική Προβηγκία, όπως αυτή μπορεί να εναρμονιστεί με τα προϊόντα της ελληνικής γης σε μια ελληνογαλλική συμμαχία. Ο λόγος για τον Alexandre και τον Gregory, δυο Γάλλους με ρίζες από τον Νότο, που ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειά, ερωτεύτηκαν τη χώρα και πλέον δίνουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους να ζήσουν εδώ και να αφήσουν τη δική τους πινελιά στην οινική σκηνή της πόλης.  

Όλα ξεκίνησαν όταν ζώντας και δουλεύοντας τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα -ο Alex σε τράπεζα κι ο Greg στο κομμάτι της επικοινωνίας και του PR- οι δυο φίλοι παρ’ όλο που αγάπησαν την ελληνική κουλτούρα και κουζίνα, άρχισαν να νοσταλγούν τις γεύσεις από τα παιδικά τους χρόνια και τις λαχταριστές συνταγές των γιαγιάδων τους, με τα ξεχωριστά υλικά της Προβηγκίας. Το ένα έφερε το άλλο, ο δημιουργικός και πιο ρομαντικός εαυτός τους βγήκε προς τα έξω και η ιδέα για το La Cigale γεννήθηκε, ώστε εκτός από το να απολαμβάνουν και οι ίδιοι τις παραδοσιακές τους γεύσεις, να τις συστήσουν και στο αθηναϊκό κοινό, αξιοποιώντας και αυτά που έχει να τους δώσει ο τόπος, κάνοντας δημιουργικούς συνδυασμούς. Η ονομασία του wine bistro δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον «τζίτζικα», χαρακτηριστικός κάτοικος-σύμβολο της Προβηγκίας, την οποία, όμως συνέδεσαν και με τον μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, «μπλέκοντας» τις δυο χώρες από τη σύλληψη κιόλας της ιδέας και του ονόματος.

Ο χώρος του είναι μικρός με λίγα τραπέζια, φωτεινός, απλός αλλά προσεγμένος, με μια νεανική φρεσκάδα, εμπνευσμένος από κλασικά μπιστρό της Νίκαιας, της Μασσαλίας και της Εξ-αν-Προβάνς. Ο κάτω χώρος φιλοξενεί τα κρασιά του, σε ένα μικρό κελάρι που «κρύβει» ελληνικά και γαλλικά κρασιά από μικρούς παραγωγούς, που έχουν ψάξει ο Alex και ο Greg, θέλοντας το κάθε κρασί τους να κρύβει μια ιστορία πίσω του. Μάθαμε, μάλιστα, ότι κάποια από τα κρασιά, σε δεύτερο χρόνο, θα διατίθενται και προς πώληση για όσους ενδιαφέρονται, όταν φυσικά υπάρχει επάρκεια.

Μέσα σε αυτή τη σπιτική ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύεται και από το παρεΐστικο κλίμα που δημιουργούν οι ιδιοκτήτες του, μπορείτε να απολαύσετε πρώτα απ’ όλα επιλεγμένα κρασιά σε λευκό, κόκκινο, ροζέ και αφρώδες από λιγότερο δημοφιλείς και «τρανταχτούς» αμπελώνες της Γαλλίας, κάποια φυσικά και βιολογικά. Όσοι παραμένουν πιστοί στο ελληνικό terroir, θα βρουν επιλογές από επίσης μικρότερα ελληνικά οινοποιεία (Komninos Wines, Tetramythos, Porto Carras, Santo Wines, Gentilini, Oenos Nature, Savvoglou Tsivolas), ενώ μπορείτε να ζητήσετε από τον sommelier, Σπύρο Παπαδόπουλο, επιλογές και προτάσεις με το ποτήρι (6 ευρώ στα γαλλικά κρασιά και 5 ευρώ στα ελληνικά).

Σας συστήνουμε να συνδυάσετε οπωσδήποτε το κρασί σας με το πλατό 5 εποχιακών γαλλικών τυριών ή να δοκιμάσετε το πλατό φρέσκων λαχανικών με ταπενάντ (πάστα ελιάς με κάππαρη και αντσούγιες), σάλτσα tomatade και aioli. Και φυσικά να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μεζέδες Προβηγκίας από τους τσελεμεντέδες των γιαγιάδων, υπό την καθοδήγηση του Dominique Perrot, του διάσημου γάλλου σεφ που διηύθυνε την κουζίνα του Palais de l’Élysée (από το 1983-1986) κατά την προεδρία του François Mitterrand και τώρα αποτελεί σύμβουλο στο La Cigale. Στις επιλογές θα βρείτε pancakes ρεβιθιού, πίτσα με μοτσαρέλα, προσούτο και θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης, κροκέτες από στήθος κοτόπουλου με παρμεζάνα και βότανα Προβηγκίας, μπρουσκέτα με μοτσαρέλα, έμενταλ, προσούτο και λιαστές ντομάτες, γαλλικούς κολοκυθοκεφτέδες και αλμυρή λεπτή πίτσα με καραμελωμένο κρεμμύδι, φιλέτο αντσούγιας και ελιές. Οι επιλογές είναι λιγοστές και μελετημένες, με επίλογο μια Crème brûlée με φιστίκι Αιγίνης και φυσικά με τη συνοδεία signature cocktails με βάση το κρασί, σε οικονομικές τιμές (6-7 ευρώ) για όσους θέλουν να πειραματιστούν.

Παρ’ όλο που οι γαλλικές γεύσεις και οι οινικές του επιλογές είναι το ζητούμενο, το La Cigale είναι από τις περιπτώσεις που εκτός από την ποιότητα στα πιάτα και στην κάβα του, η μισή δουλειά γίνεται από την αυθεντικότητα και την πηγαία φιλοξενία των ιδιοκτητών του, οι οποίοι έχοντας κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα, μας το σερβίρουν με το πιο αυθεντικό χαμόγελο. Κάτι που σίγουρα θα κάνει τον κόσμο να επιστρέφει ξανά και ξανά.

Info
La Cigale
Τιμοθέου 1-3, Αθήνα
Δευτέρα-Κυριακή: 18.00-02:00

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]