Το «Ψωμί & Αλάτι» έγινε βιβλίο
Ο Γιάννης Λουκάκος συγκέντρωσε τα πιάτα, τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του βραβευμένου εστιατορίου του, σε μία έκδοση.
Ο Γιάννης Λουκάκος ξέκλεψε λίγο χρόνο από τα μαγειρέματα στην κουζίνα του εστιατορίου του «Ψωμί & Αλάτι» στο Χαλάνδρι και «φωτογράφισε» το φαγητό, τα πιάτα, τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του βραβευμένου εστιατορίου του και τα συγκέντρωσε σε μία έκδοση.
Προερχόμενος από το χώρο της «υψηλής γαστρονομίας», έχει εισπράξει ενθουσιώδη σχόλια για την τολμηρή και έξυπνη κίνησή του, να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που απογυμνώνει το φαγητό από την πομπώδη παρουσίαση, αποδεικνύοντας πως το καλό φαγητό δεν είναι προνόμιο μόνο των ακριβών εστιατορίων.
Το «Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του, παρουσιάζει περισσότερα από 50 πιάτα και πάνω από 120 συνταγές, με τρόπο απλό και κατανοητό, ώστε να καθοδηγεί απόλυτα τον αναγνώστη, αποδεσμεύοντάς τον ταυτόχρονα, από την «τυφλή» αναπαραγωγή των πιάτων και ενθαρρύνοντάς τον να χρησιμοποιήσει τη δική του κρίση και έμπνευση.
Με βάση τις συμβουλές για βασικές τεχνικές που περιέχονται στις σελίδες του βιβλίου, καθώς και τις οδηγίες για την παρασκευή των συνταγών, ο σεφ προσκαλεί τους αναγνώστες να δημιουργήσουν πιάτα που να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες του καθημερινού τραπεζιού, όσο και ιδιαίτερες περιστάσεις.
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στην Αμερική, μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ τελειώνοντας το λύκειο επέστρεψε στις ΗΠΑ για σπουδές. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Pennsylvania State University και εργάστηκε σε εστιατόρια κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, αρχικά για χαρτζιλίκι αλλά και για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Αποδείχθηκε ότι η μαγειρική για εκείνον ήταν κάτι περισσότερο από χόμπι κι έτσι αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά.
Το 1997 ξεκίνησε σπουδές στο Culinary Institute of America, μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στον κόσμο. Οι σπουδές μαζί με την πεντάμηνη πρακτική άσκηση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Φοίνιξ της Αριζόνα διήρκεσαν δύο έτη. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στο ξενοδοχείο «Waldorf Astoria» και στο εστιατόριο «Park Avenue Cafe».
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 2000, εργάστηκε στο «Boschetto», αρχικά ως sous chef ενώ αργότερα ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα την ηγεσία της κουζίνας. Το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στον Όμιλο Yes Hotels & Restaurants («Semiramis», «Twentyone», «Periscope»), στη θέση του Executive Chef της εταιρείας. Ακολουθώντας την επιθυμία του, άνοιξε το «Ψωμί & Αλάτι» το 2009.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στον χώρο του εστιατορίου «Ψωμί και Αλάτι».
Πληροφορίες: «Ψωμί & Αλάτι, The Cookbook», Γιάννης Λουκάκος, τιμή 25 ευρώ.







