Ποια ελληνικά κρασιά πήραν το χρυσό;

krasi-geusignosia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Δείτε ποια κρασιά κέρδισαν διακρίσεις στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και αναζητήστε τα.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος με στόχο να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί. Συμμετέχει σε αυτόν όλος ο οινικός κόσμος και τελεί υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές, δοκίμασαν 696 δείγματα, ενώ επιπλέον συμμετείχαν 5 εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών. Τα 661 δείγματα ήταν οίνοι από την Ελλάδα, την Βραζιλία και την Κύπρο και τα 35 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καλύτερος οίνος του διαγωνισμού κρίθηκε το ερυθρό Ήδυσμα Δρυός Xi από το Κτήμα Τέχνη Οίνου, ενώ τον τίτλο του καλύτερου λευκού κέρδισε το Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay. Αντίστοιχα, το καλύτερο ροζέ ήρθε από Κυρ Γιάννη, το L’Eesprit du Lac, και καλύτερο ερυθρό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό που κέρδισε και τον τίτλο του καλύτερου κρασιού, από το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Τον τίτλο του καλύτερου επιδόρπιου οίνου κέρδισε το Vinsanto 12 ετών παλαίωσης του Οινοποιείου Βενετσάνου, ενώ το Velvet (KAΙΡ) πήρε το ασημένιο στους αφρώδεις οίνους και το Κεχριμπάρι (Σ. Κεχρή και Σία) στη ρετσίνα.

Με τα τέσσερα Π.Ο.Π γλυκά κρασιά μοσχάτο του συμμετείχε ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου και τιμήθηκε με τον αντίστοιχο αριθμό βραβείων, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την υψηλή ποιότητα των οίνων που παράγει.

Σημειώνεται ότι το βραβευμένο με Χρυσό Βραβείο Samos Anthemis σημείωσε την 2η υψηλότερη βαθμολογία στην κατάταξή του μεταξύ εκλεκτών οίνων από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ενώ και τα Samos Nectar, Samos Vin Doux και Samos Grand Cru, πρόσθεσαν κι άλλα βραβεία στις εκατοντάδες διακρίσεις  που έχουν απονεμηθεί στον ΕΟΣ Σάμου κατά τα 88 χρόνια λειτουργίας του.

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.