Αυτές είναι οι τάσεις στην εστίαση για το 2022

estiatoria
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι πολλές, με την πανδημία να καθορίζει πολλές από αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι θεωρείται ότι θα κυριαρχήσει φέτος στα εστιατόρια, τα μενού και τη λειτουργία τους σύμφωνα με το foodandwine.com και να δούμε τι από όλα αυτά τελικά θα ισχύσει.

Τα εστιατόρια θα ανοίγουν για λιγότερες ημέρες
Η σεφ Melissa Perello στο Σαν Φρανσίσκο θεωρεί ότι όλο και λιγότερα εστιατόρια θα ανοίγουν 7 ημέρες την εβδομάδα, με πολλά να προτιμούν τη λειτουργία 4, 5 ή 6 ημερών ή προσαρμόζοντας το ωράριό τους.

Οι τιμές στα μενού θα αυξάνονται
Το κόστος του φαγητού φαίνεται πως θα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων γίνεται όλο και πιο απαιτητική, με τα νέα δεδομένα πανδημίας και πληθωρισμού.

Τα μενού θα συρρικνώνονται
Πολλοί σεφ θα υιοθετήσουν μια πιο δημιουργική προσέγγιση στο φαγητό, ελαχιστοποιώντας το food waste και δημιουργώντας γεύσεις από καλή, εγχώρια πρώτη ύλη, σε λιγότερα πιάτα. Οι λιγότερες επιλογές θα βοηθήσουν ταυτόχρονα και στη διαχείριση του κόστους τους, οπότε ίσως είναι μια πρακτική που θα δούμε πολύ στο μέλλον, σύμφωνα με τον σεφ Vinson Petrillo.

Οι πολιτικές ακύρωσης θα αυστηροποιηθούν
Το γεγονός ότι ήδη τα εστιατόρια δεν λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους, τα καθιστά πιο αυστηρά στη διαχείριση κρατήσεων και ακυρώσεων, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε ακυρώσεις τελευταίας στιγμής.

Η τοπική παραγωγή θα γίνει ακόμη πιο πολύτιμη
Ένα από τα πράγματα που μας έδειξε η πανδημία είναι ότι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι αρκετά εύθραυστη και ότι η τοπική παραγωγή έχει μεγάλη σημασία, από τα λαχανικά, μέχρι τα αρτοποιήματα, το κρέας και το τυρί. Ίσως είναι και μια καλή στιγμή να καταλάβουμε πως ό,τι μπορεί να παραχθεί βιώσιμα στον τόπο μας, είναι μια ορθή επιλογή, που στηρίζει ταυτόχρονα την τοπική οικονομία και έχει μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Το φαγητό θα κρύβει μια ιστορία
Ο σεφ Kevin Tien θεωρεί ότι φέτος το θα φανερώνει περισσότερο την προσωπικότητα και την ιστορία αυτού που το μαγειρεύει, με τους σεφ να συνδέονται ξανά με την κουλτούρα και την ιστορία τους, συνδυάζοντας τεχνικές και έμπνευση από του πού βρίσκονται στην τρέχουσα φάση της ζωής τους.

Το comfort food ήρθε για να μείνει
Την τελευταία χρονιά η τάση του comfort food έγινε λίγο πιο ισχυρή και φαίνεται ότι θα κρατήσει και για το 2022, με τη διαφορά ότι οι σεφ θα το πάνε σε επόμενο level, στη δική τους έκδοση του mac’n’cheese και της κοτόσουπας.

Τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ θα συνεχίσουν να «ανθίζουν»
Υπάρχουν τόσοι δημιουργικοί τρόποι να παρουσιάζει κανείς ένα ποτό χωρίς βότκα ή τζιν, με διάφορα υλικά, που το αλκοόλ δεν θα είναι κάθε φορά απαραίτητο στα κοκτέιλ. Οι bartender θα ασχοληθούν πολύ με τα μη αλκοολούχα ποτά, ικανοποιώντας και τους πελάτες, όπως και τις νεαρότερες ηλικίες που δεν καταναλώνουν τόσο πολύ αλκοόλ πια. Η τάση για υγιεινή διατροφή, άλλωστε, απομακρύνει ούτως ή άλλως πολλούς από το αλκοόλ.

Τα ποτά ζύμωσης θα κερδίσουν τις εντυπώσεις
Μετά την Kombucha, προβλέπεται να έρχονται στο προσκήνιο κι άλλα ροφήματα και ποτά ζύμωσης και πάλι στο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Περισσότερα λαχανικά
Είδαμε ήδη εστιατόρια να απομακρύνονται από το κρέας και να δίνουν έμφαση στα λαχανικά, με τη vegan κουζίνα να ανεβαίνει συνεχώς. Η βιωσιμότητα παίζει πλέον σημαντικό ρόλο και σε συνδυασμό και πάλι με την τάση της υγιεινής διατροφής, τα λαχανικά θα ξεχωρίσουν στα πιάτα, ακόμη κι αν δεν μιλάμε αποκλειστικά για vegan μενού. Οι σεφ θα γίνουν πιο δημιουργικοί με τα λαχανικά, τα οποία θα αρχίσουν να μετατοπίζονται προς το κέντρο του πιάτου κι όχι να παραμένουν συνοδευτικά.