Ποια λαχανικά δεν ταιριάζουν εύκολα με κρασί;

agkinara-krasi
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Γενικότερα, τα λαχανικά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά δεν συνδυάζονται εύκολα με κρασί. Ειδικά αν είναι πράσινα κι έχουν πικρή γεύση.

Προφανώς και ένα γεύμα δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς σαλάτα, που σημαίνει ότι το κρασί και τα λαχανικά έχουν θέση στο ίδιο γεύμα, απλώς δεν συνδυάζονται πάντα εύκολα.

Ειδικά λαχανικά που έχουν πικρή γεύση, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα σπαράγγια παρουσιάζουν μια δυσκολία στο ταίριασμά τους, η οποία, όμως, δεν είναι αξεπέραστη.

Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε με τυριά, ένα λιγότερο όξινο λευκό μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Αν τα καταναλώσετε σκέτα, με την πικράδα τους, θα χρειαστείτε ένα κρασί που ισορροπεί σε οξύτητα και φρούτο, όπως ένα Riesling, αν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι κάτι που θα σας ενθουσιάσει, απλώς θα φέρει εις πέρας το γεύμα σας.

Το δυσκολότερο, όμως, λαχανικό είναι οι αγκινάρες, που σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί το κατάλληλο κρασί. Ο λόγος είναι μια ουσία τους, η κυναρίνη, που κάνει τα πάντα να έχουν πιο γλυκιά γεύση –συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού- στο οποίο ταυτόχρονα δίνει μια πιο flat αίσθηση. Οι σομελιέ, πάντως, συστήνουν ως pairing, κρασιά με υψηλή οξύτητα, όπως ένα Sauvigon Blanc.