Τι σημαίνει η λέξη Cuvèe σε μια ετικέτα κρασιού;

krasi
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες οινόφιλων -και επαγγελματιών εστίασης- που συναντάμε συχνά στις παρουσιάσεις/γευσιγνωσίες κρασιών που κάνουμε, είναι το τι σημαίνει η λέξη “Cuvèe” που αναγράφεται σε ετικέτες κρασιών. Οι ειδικοί του krasiagr.com απαντούν και μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση.

Το Cuvée είναι ένας όρος που εμφανίζεται σε πολλές ετικέτες κρασιών αλλά μπορεί να έχει πολλές σημασίες.Στην κυριολεκτική του μετάφραση, «cuvée» σημαίνει «δεξαμενή» στα γαλλικά ή ότι προήλθε από δεξαμενή. Γι’ αυτό τουλάχιστον μία έννοια του όρου “cuvée” αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη παρτίδα ή μείγμα κρασιού.

Στην περιοχή Καμπανία της Γαλλίας ο όρος Cuvée, είναι η σαμπάνια που παράγεται από το πρώτο, πολύ απαλό πάτημα των σταφυλιών – επομένως, είναι ένα μέτρο ποιότητας. Συγκεκριμένα, από 160 kg σταφύλια δεν πρέπει να εξαχθούν περισσότερα από 102 λίτρα μούστου. Καθώς πατιούνται τα σταφύλια, ο μούστος που εξάγεται χωρίζεται σε δύο κλάσεις. Τα πρώτα 80 λίτρα (από τα 100) ταξινομούνται ως Cuvée και τα υπόλοιπα ως taille. Αυτός ο πρώτος χυμός είναι συχνά ο πιο αγνός. Έχει λιγότερα φαινολικά, υψηλότερη οξύτητα και χαμηλότερο pH. Όσο περισσότερο πιέζονται τα σταφύλια, τόσο περισσότερα φαινολικά υπάρχουν και τόσο πιο «βαριά» χαρακτηριστικά αποκτά ο χυμός. Αυτές οι πικρές, φαινολικές ενώσεις είναι συνήθως λιγότερο επιθυμητά στοιχεία σε ένα κλασικά ευαίσθητο αφρώδες κρασί, όπως αυτά που παράγονται παραδοσιακά στην σαμπάνια. Διάφοροι οίκοι σαμπάνιας αναφέρονται μερικές φορές στα καλύτερα μείγματά τους χρησιμοποιώντας την έννοια του όρου cuvée με ακόμη πιο συγκεκριμένους όρους, όπως tete de cuvée, prestige cuvée και grande cuvée.

Το Cuvée μπορεί επίσης να είναι ένας όρος συνώνυμος με το “blend”. Δεν υπάρχει νομικός ορισμός ούτε στις ΗΠΑ ούτε στη Γαλλία, οπότε το cuvée μπορεί να αντιπροσωπεύει οποιοδήποτε είδος συνδυασμού κρασιού – αμπελώνων, σοδειές ή ποικιλίες.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν, υπάρχουν δύο κύριες χρήσεις για τη λέξη «cuvée» στον κόσμο του κρασιού. Όταν αναφέρεται στη σαμπάνια, αναφέρεται συγκεκριμένα στον πρώτο χυμό που εξάγεται από το πιεστήριο (και πιο επιθυμητό). Εκτός από τα αφρώδη, το cuvée αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο μείγμα κρασιού και συνήθως σε περισσότερες από μία ποικιλίες σταφυλιού.

Είναι μια φανταχτερή λέξη, επομένως μερικές φορές χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ένα κρασί ανώτερης ποιότητας ή ένα ιδιαίτερο κρασί, αλλά πρέπει να είστε επιφυλακτικοί, διότι ο όρος δεν υπόκειται σε κανονισμούς, επομένως αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

www.krasiagr.com