Γλυκά Χριστούγεννα με... χριστουγεννιάτικα γλυκά

gluka-xristougenna-me-xristougenniatika-gluka

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

To click@Life ετοίμασε μια λίστα με τα ζαχαροπλαστεία που διαθέτουν μερικές από τις νοστιμότερες version των αγαπημένων μας χριστουγεννιάτικων γλυκών και την προτείνει σε όσους, δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν φέτος, να στριμωχτούν στην κουζίνα τους...

Καθώς τα Χριστούγεννα, τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπεζώματα βρίσκονται προ των πυλών, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Ο πρώτος λόγος βέβαια, πέφτει στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τα παραδοσιακά γλυκίσματα που στολίζουν εκτός από το γιορτινό μας τραπέζι και το… στομάχι μας.

Στο δίλημμα «μελομακάρονο ή κουραμπιές», το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία, καθώς τα δύο γλυκίσματα είναι εξίσου νόστιμα κι έχουν, πάνω κάτω, την ίδια θερμιδική αξία, αν και τα μελομακάρονα φτιάχνονται με λάδι αντί για βούτυρο και με μέλι αντί για ζάχαρη, οπότε καλό είναι να προτιμώνται.

Κι επειδή τα Χριστούγεννα έφτασαν και πολλοί από εμάς δεν βρήκαν χρόνο ή διάθεση να στριμωχτούν στην κουζίνα τους, εμείς αφού πρώτα δοκιμάσαμε, ετοιμάσαμε μια λίστα με τα ζαχαροπλαστεία που έχουν μερικές από τις νοστιμότερες version των αγαπημένων μας χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν...

To ζαχαροπλαστείο Φύσις στη Λεωφόρο Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή.

Φύσις: Με αγάπη στις βιολογικές πρώτες ύλες, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες του είναι νοστιμότατοι. Αφράτοι, φρέσκοι και λαχταριστοί δεν έχουν καθόλου συντηρητικά και θα ολοκληρώσουν όμορφα το χριστουγεννιάτικο δείπνο σας. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, η σοκολάτα Valrhona που χρησιμοποιείται είναι εγγύηση για όλα τα σοκολατένια γλυκά του ζαχαροπλαστείου, αλλά και η lemon pie του είναι εξαιρετική και πολύ φρέσκια. Το κατάστημα βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 450, στην Αγία Παρασκευή.

Κωνσταντινίδης: Το ζαχαροπλαστείο που πολλοί αγαπάμε και προτιμούμε για το φρεσκότατο και αφράτο του μιλφέιγ, το οποίο φτιάχνεται την ίδια ώρα μπροστά στα μάτια μας ή ακόμα και για το ρευστό σοκολατένιο προφιτερόλ του, εν όψει Χριστουγέννων φουρνίζει μερικούς από τους πιο αφράτους κουραμπιέδες της πόλης, με έντονη γεύση βουτύρου. Τα μελομακάρονά του είναι επίσης, πολύ νόστιμα, τροφαντά και μελωμένα όσο πρέπει. Αν πάλι, δεν αγαπάτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μπορείτε να πάρετε εκτός από τα προαναφερθέντα, ωραιότατο εκμέκ ή τσουρέκι γεμιστό με επικάλυψη σοκολάτας.

Δέσποινα: Μπορεί όντως οι τιμές της να είναι ελαφρώς τσιμπημένες, τα γλυκά της όμως, ξεχωρίζουν χρόνια τώρα για τη νοστιμιά τους. Φέτος τα Χριστούγεννα, στα ζαχαροπλαστεία της μπορείτε να βρείτε κουραμπιέδες φτιαγμένους μόνο με βούτυρο γάλακτος και καβουρντισμένα αμύγδαλα, αλλά και μελομακάρονα με καρύδια και μέλι Κυθήρων. Για την Πρωτοχρονιά ετοιμάζονται βασιλόπιτες-κέικ, πολύ αφράτες και νόστιμες, αλλά και οι παραδοσιακές ελληνικές δίπλες με αυθεντικό μέλι αξίζουν την προσοχή σας. Αν πάλι, θέλετε κάτι διαφορετικό, η σοκολατίνα σε σχήμα σκαντζόχοιρου, το πασίγνωστο μιλφέιγ και τα νοστιμότατα μπισκότα σε σχήμα καρδιάς είναι μια εξίσου καλή και «γλυκιά» επιλογή.

Ασημακόπουλος: Ίσως οι διασημότεροι, δημοφιλέστεροι και ιστορικότεροι κουραμπιέδες της Αθήνας. Πολύ αφράτοι, μυρίζουν φρέσκο βούτυρο και τρώγονται πολύ εύκολα. Το ίδιο και τα μελομακάρονά του. Για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, αλλά εξίσου νόστιμο και καλό, υπάρχουν και οι περίφημες κρέμες που ταιριάζουν φανταστικά με γλυκό του κουταλιού από πάνω. Οι τιμές μπορεί να είναι τσιμπημένες, αλλά η γεύση είναι εγγύηση. Θα το βρείτε στην Χαριλάου Τρικούπη, στο νούμερο 82.

Fresh: Ξεχωριστές γιορτινές γεύσεις έχουν ετοιμάσει και τα καταστήματα Fresh. Τα κλασικά μελομακάρονα, με βιολογικό μέλι Κρήτης «Μελίγυρις» και η πρωτοχρονιάτικη παραδοσιακή βασιλόπιτα αμυγδάλου με τζίντζερ, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης, ενώ μια νέα γεύση προσφέρεται επίσης, για τις φετινές γιορτές: o bitter σοκολατένιος κορμός με γέμιση σοκολάτας γάλακτος και ξύσμα πορτοκαλιού. Φυσικά, δεν λείπουν και εκλεκτά γλυκά και παγωτά από τον βραβευμένο Chef των Fresh, Alain Chartier.

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του Fresh.

Νανά Γιώτη: Ακολουθώντας την παράδοση αλλά προσθέτοντας και πολλές ενδιαφέρουσες γευστικές καινοτομίες, η Νανά Γιώτη προσφέρει εν όψει Χριστουγέννων, στα καταστήματά της στο Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, τον Γέρακα και τη Νέα Ερυθραία, χειροποίητα μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Και μάλιστα, σημειώστε ότι φτιάχνονται από μη υδρογωνομένο φυτικό βούτυρο για όσους προσέχουν τη χοληστερίνη τους. Η βασιλόπιτα που ετοιμάζει είναι ένα μυρωδάτο και γευστικό κέικ, φτιαγμένο με λάδι και καλυμμένο με γλάσο, ενώ ο κορμός κάστανο είναι απόλυτα ενταγμένος στο κλίμα των ημερών.

Cake: Το λιλιπούτειο αυτό ζαχαροπλαστείο-café στο Χαλάνδρι (έχει και στο Κολωνάκι, τη Νέα Ερυθραία και το Περιστέρι) εκτός από πολύ ωραίο καφέ και υπέροχα κέικ, ετοιμάζει νοστιμότατα γλυκάκια, χριστουγεννιάτικα και μη. Δεν ακολουθεί την παράδοση με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ετοιμάζει όμως, κατόπιν παραγγελίας, ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο σπιτάκι από μπισκότο ginger bread και τούρτες σε διάφορα σχέδια και χρώματα, εμπνευσμένες από ήρωες cartoon και όχι μόνο. Ωραία ιδέα για τα Χριστούγεννα, αν και όχι σύμφωνη με τις επιθυμίες «της γιαγιάς». Θα ξετρελάνει σίγουρα και τους μικρούς «γλυκατζήδες». Αν πάλι προτιμάτε κάτι όχι τόσο χριστουγεννιάτικο, δοκιμάστε το εγγυημένο σοκολατένιο fudge και το νοστιμότατο carrot cake με γλάσο.

Βενέτης: Φέτος, αναδομώντας το προφίλ της, η εταιρεία Βενέτη προτείνει για τις γιορτές, εκτός από τους φρέσκους mini κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, μια μεγάλη ποικιλία από εορταστικά εδέσματα, όπως δίπλες, χριστόψωμο για την ημέρα των Χριστουγέννων και Βασιλοκουλούρα για την Πρωτοχρονιά. Επίσης, έχει ετοιμάσει και τρεις διαφορετικές Βασιλόπιτες για το 2011, την «Ευρωπαϊκή», με ζύμη αφράτου κέικ, την «Αμυγδάλου», βασισμένη στη συνταγή βασιλόπιτας με κομμάτια αμυγδάλου και την «Παραδοσιακή» βασιλόπιτα με ζύμη από τσουρέκι, με βασικά συστατικά το μαχλέπι και τη μαστίχα.

Η εταιρεία Βενέτη προτείνει φέτος για τις γιορτές, μια μεγάλη ποικιλία από εορταστικά εδέσματα.

La duree: Μεγαλούτσικοι κουραμπιέδες και λαχταριστά μελωμένα μελομακάρονα περιμένουν τους πιστούς επισκέπτες του ζαχαροπλαστείου αυτού στην οδό Ηρακλείτου 38, στο Χαλάνδρι. Έχει φανατικούς θαυμαστές και σταθερούς πελάτες που εξαφανίζουν σε λίγες μόνο ώρες τις φρεσκότατες lemon pie, τις «προκλητικές» σοκολατόπιτες και το αφράτο τιραμισού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι λοιπόν, για να το επισκεφθείτε.

Πανόραμα: Μπορεί να είναι Χριστούγεννα και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα εδώ να είναι νοστιμότατα και χοντρουλά, δεν θα συγχωρεθείτε όμως, αν δεν δοκιμάσετε τουλάχιστον ένα κομμάτι από το υπέροχο γαλλικό μιλφέιγ με τα καραμελωμένα φύλλα και την αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Αν πάλι προτιμάτε τις «μπουκίτσες», τα μικρά καρυδοπαστάκια «λένε» πολύ, όπως επίσης και τα σιροπιασμένα τρίγωνα Πανοράματος. Κατάστημα θα βρείτε στο Ψυχικό και στο Μαρούσι.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ