Δοκιμάσαμε τις γαστρονομικές «ζωγραφιές» του MFlavours

mflavours-athens-capital
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Το MFlavours του Athens Capital Hotel στο κέντρο της Αθήνας είναι το χειμερινό «καταφύγιο» του executive chef Δημήτρη Μπούτσαλη, ο οποίος βάζει το δικό του λιθαράκι στη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, μαζί με την εκλεκτή ομάδα του.

Το καλοκαίρι, ο 10ος όροφος και το εστιατόριο Mappemonde σίγουρα μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο Athens Capital Hotel. Οι λόγοι ήταν πολλοί: η θέα της καυτής Αθήνας από ψηλά ήταν αναζωογονητική, οι θόρυβοι της πόλης «πνίγονταν» πριν καταφέρουν να σκαρφαλώσουν όλους αυτούς τους ορόφους και ταυτόχρονα το ομώνυμο έργο του σημαντικού Έλληνα γλύπτη, Γεώργιου Λάππα, έδινε άλλον αέρα στο εστιατόριο. Όλα αυτά, πάντα, πριν φτάσουν στο τραπέζι και κλέψουν τις εντυπώσεις οι δημιουργίες του σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη και της ομάδας του, στην οποία συναντάμε και τον Δημήτρη Αρσενίδη, αλλά και την pastry chef Νάντια Μακρυγιάννη.

Πριν μερικές ημέρες και λίγο πριν φύγει ο χειμώνας, περάσαμε ξανά το κατώφλι του Athens Capital Hotel και ανεβήκαμε μέχρι τον 9ο αυτή τη φορά και το εστιατόριο MFlavours του ξενοδοχείου, όπου μας υποδέχτηκε ο ίδιος ταλαντούχος σεφ με την ομάδα του, για να μας παρουσιάσει ένα μενού γευσιγνωσίας, με πιάτα που θα βρείτε στο μενού του εστιατορίου και μπορείτε να απολαύσετε στον χώρο του MFlavours. Κι αν δεν το έχετε ήδη επισκεφτεί, να σας πούμε ότι πρόκειται για ένα εστιατόριο που συνδυάζει από τη μία την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου και από την άλλη δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας, με την ανοιχτή κουζίνα να σε φέρνει σε επαφή με αυτό που πρόκειται να έρθει στο τραπέζι σου και να επιβεβαιώνει την καθαρότητα και τακτικότητα με την οποία πρέπει να δημιουργείται ένα πιάτο. Να σημειώσουμε ότι και το πρόθυμο και φιλικό προσωπικό συνέβαλε πολύ σε αυτή την αίσθηση.

Το καλωσόρισμα ήρθε με κονσομέ από μανιτάρι και «χιόνι» από Κυανό, το πρώτο ελληνικό μπλε τυρί από κατσικίσιο γάλα, το οποίο έμενε ως επίγευση, ενώ η συνέχεια ήταν ένα από τα πιο γευστικά και απολαυστικά πιάτα της βραδιάς: γαρίδες Κοιλάδας και χτένια με αυγοτάραχο, κρέμα χρένου, finger lime και λάδι άνηθου. Οι γαρίδες και τα χτένια ήταν πραγματικά «λουκούμι» σε μια όαση γεύσεων, σε ένα κρύο πιάτο που σίγουρα το καλοκαίρι θα κάνει πολύ κόσμο να επιστρέφει γι’ αυτό.

Η τάρτα λαχανικών και φρέσκων μυρωδικών περιλάμβανε τόσο ωμά όσο και μαριναρισμένα λαχανικά σε μια σύνθεση με κρέμα ξινομυζήθρας με ελληνικά χόρτα (με λίγη φαντασία, γευστικά ο συνδυασμός θύμιζε γέμιση σπανακόπιτας από το μέλλον), φουντούκι και τρούφα, η οποία δεν ήταν καθόλου αισθητή, σε ένα πιάτο πολύ ανοιξιάτικο και ινσταγκραμικό στην όψη, με ήπια, ελαφριά γεύση. Το ραβιόλι κολοκύθα-κάστανο έκανε ένα πάντρεμα γλυκού με τη χαμηλή αλμύρα του ξηρού ανθότυρου, βουτηγμένα σε μια σάλτσα με σιρόπι σφενδάμου και καφέ, με μπόλικη υγρασία και φρεσκάδα στο στόμα, με την αφράτη υφή του να «κερδίζει».

Η συνέχεια ήρθε με ένα ιδιαίτερο πιάτο με ψάρι, όπου το λαβράκι είχε λέπια… πατάτας, ενώ συνοδευόταν από ραγού πράσου με σέλερι, μανιτάρια, πουρέ σελινόριζας και σάλτσα με μύδια και σαφράν. Οι συνδυασμοί και η έμπνευση ήταν όντως σε υψηλό επίπεδο, αν και θα επιθυμούσαμε λίγο περισσότερη συνολική αλατότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Το λαβράκι, ωστόσο, ήταν απολαυστικά ζουμερό και οι υφές του πιάτου πραγματικά προσεγμένες.

Μετά τα λαχανικά και τη θάλασσα, ήρθε το κρέας να σφυρίξει τη λήξη, με ένα πιάτο με μοσχάρι σε 2 διαφορετικές κοπές, με τη συνοδεία αφρού πατάτας με χρένο, καπνιστού παντζαριού και γλυκιάς κόκκινης σάλτσας με ρόδι σε ένα γήινο αποτέλεσμα, που μπορεί να μην κορυφωνόταν, αλλά ήταν ευχάριστο.

Το γλυκό από την pastry chef Νάντια Μακρυγιάννη είχε πιο παραδοσιακή χροιά, αφού ήταν μια γενναία μερίδα γαλατόπιτας με πλούσια κρέμα βανίλιας με κατσικίσιο γάλα. Highlight το πολύ ελαφρύ παγωτό κανέλα και το απόλυτα τραγανό, κριτσανιστό φύλλο που το φιλοξενούσε, τα οποία άλλαζαν τα δεδομένα της κλασικής όψης και γεύσης του γλυκού, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Συνολικά, το MFlavours είναι μια καλή ευκαιρία για φαγητό στο κέντρο, αν η μεσογειακή κουζίνα με ελληνικά αρώματα, με τεχνικές και fine dining διάθεση ταιριάζει με την όρεξή σας και θέλετε αυτό που θα δοκιμάσετε να έχει την εγγύηση και την υπογραφή μιας ομάδας που συνεχώς εξελίσσεται.

Info
MFlavours
Athens Capital Hotel
Κριεζώτου και Ελευθερίου Βενιζέλου
από 50 ευρώ/άτομο χωρίς κρασί

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]