Πώς ετοιμάζουν οι σεφ τις γαρίδες;

garides
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Ως θαλασσινό, ταιριάζει ιδανικά στη Σαρακοστή και μπορείτε να τις απολαμβάνετε με διάφορους τρόπους, σε ορεκτικά και κυρίως. Αν, ωστόσο, δεν τις έχετε ξαναμαγειρέψει ποτέ, δείτε τα tips των ειδικών για τέλειο, θαλασσινό αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας από την αγορά τους, να θυμάστε ότι πρέπει να πάρετε περίπου μισό κιλό ωμές, ακαθάριστες γαρίδες ανά άτομο κι αν τις προμηθευτείτε μαγειρεμένες και καθαρισμένες, θα πρέπει να αντιστοιχούν σε 170-200γραμμάρια ανά άτομο. Όπως με τα περισσότερα ψάρια, οι κατεψυγμένες γαρίδες μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη μέχρι 6 μήνες, αλλά αν έχετε σκοπό να τις καταψύξετε, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι καθαρισμένες, γιατί έτσι θα χάσουν τη γεύση τους πιο γρήγορα. Αν πρόκειται να αγοράσετε γαρίδες που είναι καθαρισμένες, θα πρέπει να είναι φρέσκες και να τις μαγειρέψετε άμεσα, μέσα σε 1-2 ημέρες. Η μαύρη φλέβα που βλέπετε στις γαρίδες είναι το έντερό τους. Μπορείτε να τις φάτε με αυτό, αλλά αφαιρείται εύκολα αν τις προτιμάτε χωρίς. Ο πιο απλός τρόπος να το αφαιρέσετε είναι με ένα μαχαίρι, όταν είναι ακόμη ωμές και αφού καθαρίσετε το κέλυφός τους.

Οι 3 καλύτερες μέθοδοι μαγειρέματος
Ψητές, σοτέ ή βραστές; Ό,τι κι αν επιλέξετε, τα παρακάτω tips θα σας φανούν χρήσιμα.

Ψητές
Ο καλύτερος τρόπος να τις ψήσετε είναι είτε περασμένες σε καλαμάκι, είτε τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, αν πρόκειται να τις κάνετε στα κάρβουνα, ώστε να μην πέσουν στη φωτιά. Αν πρόκειται να τις μαρινάρετε πρώτα, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσετε το κέλυφος, ώστε να έχει στο τέλος καπνιστή γεύση. Αν, ωστόσο, δεν αναζητάτε την καπνιστή γεύση και δεν πρόκειται να τις μαρινάρετε, τότε μπορείτε να τις αφήσετε με το κέλυφος. Αυτό θα τη βοηθήσει να κρατήσει την υγρασία της και να δώσει ένταση στη γεύση της. Μόλις τις βάλετε στο γκριλ, ψήστε την κάθε πλευρά για 1,5 με 2,5 λεπτά (3-5 λεπτά σύνολο).

Σοτέ
Για να τις σοτάρετε, ζεστάνετε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι, προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, μπούκοβο και άλλα μπαχαρικά και στο τέλος προσθέστε την καθαρισμένη γαρίδα σας. Προσθέστε λίγο λεμόνι ή σβήστε με λευκό κρασί για περισσότερο βάθος στη γεύση της. Μαγειρέψτε για 2-5 λεπτά περίπου και σερβίρετε με ζυμαρικά, ρύζι ή σούπες.

Βραστές
Το βράσιμο της γαρίδας είναι ο πιο απλός τρόπος μαγειρέματος και με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ είναι η καλύτερη επιλογή για κοκτέιλ γαρίδας, salsa και άλλα κρύα πιάτα. Βάλτε νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέστε μπαχαρικά ή αρωματικά της αρεσκείας σας. Μπορείτε να βάλετε φύλλο δάφνης, σκόνη σκόρδου, πιπέρι, χυμό λεμονιού, σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό κ.ο.κ. Βράστε το νερό σας και έχετε δίπλα έτοιμο ένα μπολ με κρύο νερό για να βάλετε τις γαρίδες σας μόλις βράσουν. Μόλις το νερό σας βράσει, προσθέστε τις γαρίδες και αφήστε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Έπειτα, βάλτε τες αμέσως στο κρύο νερό  για να διακόψετε το μαγείρεμά τους και να έχουν τρυφερή υφή –αλλιώς θα βγουν μάλλον λαστιχωτές.