5 ανατολίτικα πιάτα που λατρεύουμε και μπορούμε να απολαύσουμε στην Αθήνα

tomkhagai-soupa-tailandeziki-kouzina
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Στρέφουμε το βλέμμα μας προς Ανατολή μεριά και λιγουρευόμαστε 5 πιάτα που μπορεί να μην τρώμε συχνά, αλλά είναι ανάμεσα στα αγαπημένα μας.

Tom Kha Kai, ταϊλανδέζικη κουζίνα
Είναι από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες σούπες από την ταϊλανδέζικη κουζίνα, πικάντικη, όξινη και πεντανόστιμη, με  γάλα καρύδας, λεμονόχορτα, galangal και κοτόπουλο. Σε ένα τραπέζι γεμάτο με πιάτα της Ταϊλάνδης, το tom kha kai ξεχωρίζει, καθώς δεν αποτελεί πρώτο πιάτο, όπως συμβαίνει εδώ με τις σούπες, αλλά παραμένει στο μέσο του τραπεζιού σε όλο το γεύμα και όποιος θέλει σερβίρει καθ’ όλη τη διάρκειά του. Σερβίρεται σε παραδοσιακό σκεύος για να μοιραστεί από εκεί στην παρέα αν θέλετε να τη δοκιμάσετε σαν να βρίσκεστε στην Ταϊλάνδη, βάλτε μπρος για το Κουκάκι και το Tuk Tuk (Βεΐκου 40, 2114051947).

Kimchi, κορεάτικη κουζίνα
Το Kimchi είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο που χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά γνωστό και στη Δύση, ειδικά στους κύκλους της υγιεινής και vegan διατροφής. Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, που σημαίνει ότι είναι ευεργετικό για το έντερο, αλλά και πεντανόστιμο. Το λάχανο επικαλύπτεται φύλλο προς φύλλο με ένα γευστικό πικάντικο μίγμα από καυτερό πιπέρι, σκόρδο, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και χυμό αχλαδιού. Στη συνέχεια μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να το αφήσετε έξω από το ψυγείο για δύο η τρεις μέρες για να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Στην Αθήνα, μπορείτε να το δοκιμάσετε τηγανισμένο με χοιρινό στο Dosirak (Βουλής 33, 210 3233330).

Banh mi, βιετναμέζικη κουζίνα
Αν έχετε όρεξη για έθνικ street food, το Banh Mi από το Βιετνάμ είναι ένα κλασικό σάντουιτς, με μπαγκέτα γεμισμένη με ένα συνδυασμό κρεατικών και λαχανικών, όπως chả lụa που είναι το χοιρινό λουκάνικο, κόλιαντρο, αγγούρι, καρότο τουρσί, ραπανάκι, τσίλι, μαγιονέζα κ.ο.κ. Στο Βιετνάμ, τα σάντουιτς τα προτιμούν συνήθως για πρωινό, αλλά εμείς τα απολαμβάνουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στην Αθήνα, θα βρείτε πολλές διαφορετικές εκδοχες στο Dao Vietnamese Street Food (Σαρρή 36, 210 3222641), με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή τηγανητό αυγό.

Κοτόπουλο tandoori, ινδική κουζίνα
Από τα πιο γνωστά πιάτα της ινδικής κουζίνας κι όχι άδικα, αφού είναι απολαυστικό και χαρακτηριστικό. Το κοτόπουλο Tandoori είναι ουσιαστικά κοτόπουλο που έχει μαριναριστεί επί ώρες σε μια πάστα από γιαούρτι και μπαχαρικά, ψημένο σ’ ένα πήλινο σκεύος (το λεγόμενο tandoori)  που είναι ο παραδοσιακός τους φούρνος. Αν θέλετε, ωστόσο, να το φτιάξετε στο σπίτι, μπορείτε να το ψήσετε και στον φούρνο ή ακόμη καλύτερα να το δοκιμάσετε στη Μιγάδα (Πραξιτέλους 6, 210 3316488), είτε ως κυρίως με πιπεριές, κρεμμυδάκι, κόκκινα φασόλια και σταρένιες τορτίγιες ή σε κοτοσαλάτα.

Nigiri, ιαπωνική κουζίνα
Οι λάτρεις του σούσι ξέρουν για τι μιλάμε. Το Nigiri είναι ουσιαστικά οι φέτες ωμού ψαριού που τοποθετούνται πάνω σε μια οβάλ μπάλα από ρύζι και συνήθως τους προστίθεται ελάχιστη ποσότητα wasabi (καυτερή πράσινη πάστα) και σάλτσα σόγιας. Πρόκειται για ένα απολαυστικό και δροσερό πιάτο, το οποίο, μάλιστα, τρώγεται και με τα χέρια. Στο Sushimou (Σκούφου 6, 211 4078457), θα απολαύσετε εγγυημένα εκλεκτό nigiri και σούσι γενικά.