Bao Buns: τι είναι και πού θα τα απολαύσετε

bao-buns
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Είναι αχνιστά, τρυφερά, μας έρχονται από την Ασία και μπορούν να μεταμορφωθούν αναλόγως τη γέμισή τους. Τι είναι;

Τα bao buns δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά ψωμάκια, τα οποία, όμως, δεν είναι ψημένα στο φούρνο, αλλά μαγειρεύονται στον ατμό, δίνοντας ένα τρυφερό και μαλακό αποτέλεσμα. Προέρχονται από την Ασία, όπου και σε διάφορα μέρη της είναι πολύ δημοφιλή, και παραδοσιακά ολοκληρώνονται με τη γέμισή τους, η οποία μπορεί να διαφέρει -όπως και το μέγεθός τους- αναλόγως την περιοχή. Παραδοσιακά, πάντως, η γέμιση είναι με ένα μείγμα τρυφερού χοιρινού, κοτόπουλου και λαχανικών. Το αρχικό ψωμάκι bao είχε το μέγεθος γροθιάς και δημιουργήθηκε με αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, γάλα και λάδι.

Η καταγωγή τους είναι από τη Βόρεια Κίνα και χρονολογούνται στην περίοδο των Τριών Βασιλείων τον 3ο αιώνα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες που θέλουν τα αφράτα αυτά ψωμάκια να εντοπίζονται ακόμη και το 400 π.Χ. Σήμερα, πάντως, παρουσιάζουν αρκετές διαφορές αναλόγως την περιοχή. Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, φτιάχνονται με αλεύρι ρυζιού αντί για αλεύρι σίτου, καθώς το κλίμα εκεί ενδείκνυται για καλλιέργεια ρυζιού, ενώ η γέμισή τους είναι με γλυκό bbq χοιρινό. Στην Ταϊβάν είναι μεγαλύτερα από το παραδοσιακό κινέζικο μέγεθος και η γέμισή τους συνήθως περιλάμβανε καβούρι, μοσχάρι ή γλυκοπατάτα.  

Τα bao buns στην Αθήνα
Τα τελευταία χρόνια, η ανατολίτικη αυτή λιχουδιά έχει μπει δυναμικά στα διάφορα γαστρονομικά στέκια της πόλης. Δοκιμάστε bao buns στο Pink Flamingo στο Σύνταγμα (Σκούφου 2-4) του Βασίλη Καλλίδη, με πάπια, χοιρινό, κοτόπουλο teriyaki, αλλά και bao burger, δηλαδή μπέργκερ με ψωμάκι bao. Το Thess Bao (Περικλέους 30-32) ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και έφερε στην Αθήνα τα γκουρμέ bao buns του, από bao burger με τυρί chèvre, καραμελωμένα κρεμμύδια μαγιονέζα μαύρης τρούφας και ψητά σικορέ, μέχρι σουτζουκάκια bao bun ζυμωμένα παραδοσιακά, με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, γιαούρτι και kimchi λάχανο και πολλά ακόμη. Στο Χαλάνδρι, το Mr. Pug’s Canteen (Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι) προτείνει bao buns με πάπια ψητή, με χοιρινό, γαρίδα tempura, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αλλά και με μπακαλιάρο, ενώ στο BaoBae (Καψάλη 5-7 κοντά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή) θα απολαύσετε τα bao buns σας με χοιρινή πανσέτα, κοτόπουλο πανέ, μοσχαρίσιο μπριφτέκι, γαρίδες, κιμά, λουκάνικο, πάπια, σολομό, γαλοπούλα ή και vegetarian, και θα πιείτε και στην υγειά σας τα περίφημα κοκτέιλ του.