Πού θα φάτε μια από τις πιο ξακουστές ταραμοσαλάτες της Αθήνας;

vassilenas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Μα φυσικά στον Βασίλαινα των Ιλισίων, που η θρυλική ταραμοσαλάτα του τα έχει… εκατοστήσει.

Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί τρώμε ταραμοσαλάτα μόνο την Καθαρά Δευτέρα και δεν την βάζουμε πιο τακτικά στο μενού μας, ωστόσο αυτή την ημέρα είναι αν μη τι άλλο, πρωταγωνίστρια.

Βασικό υλικό της τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες. Το αβγοτάραχο αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου, ενώ η ταραμοσαλάτα περιέχει και μπόλικο ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και λεμόνι που παρέχει έξτρα αντιοξειδωτική βιταμίνη C για γερό ανοσοποιητικό. Στα μελανά της σημεία είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά και το θερμιδικό της περιεχόμενο, αφού μια κουταλιά ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες. Εννοείται ότι ο λευκός ταραμάς είναι ανώτερος ποιοτικά, ενώ ο κόκκινος παίρνει τεχνητά το χρώμα του.

Ο Βασίλαινας, λοιπόν, με ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια που ξεκινά από το 1920 στον Πειραιά και από το 2016 βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, έχει καταφέρει να κάνει την ταραμοσαλάτα signature πιάτο του. Μην περιμένετε φανφάρες και πλεονασμούς, αφρούς και δεν συμμαζεύεται. Η ταραμοσαλάτα του παραμένει θρυλική, ακριβώς επειδή είναι βαθιά παραδοσιακή, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές μέσα στα χρόνια από την αρχική συνταγή, έτσι ώστε σήμερα να είναι απαλή, κρεμώδης με υπέροχη υφή, σερβιρισμένη πάντα με αραβική πίτα και με μια απολύτως οικεία γεύση στην καλύτερη εκδοχή της.

Όσες αλλαγές κι αν έχουν γίνει στο μενού του Βασίλαινα μέσα σε πάνω από έναν αιώνα, η ταραμοσαλάτα είναι πάντα εκεί.

Info
Βασίλαινας
Βρασίδα 13
21 07210501

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]