Πήραμε μια πρώτη γεύση από τη Galazia Hytra του ξενοδοχείου Summer Senses της Πάρου

galazia-hytra
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΙΟΥ 2022

Το Summer Senses άνοιξε την Παρασκευή τις πόρτες του, έτοιμο για τη νέα σεζόν, κι εμείς βρεθήκαμε σε ό,τι πιο κοντινό (γευστικά) υπάρχει σε αυτό στην Αθήνα, στη Hytra της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, προκειμένου να δοκιμάσουμε το φετινό μενού της Γαλάζιας Χύτρας.

Το Summer Senses άνοιξε το τελευταίο ανέμελο καλοκαίρι της ζωής μας, τότε που ακόμη δεν γνωρίζαμε πιστοποιητικά, self-test, μάσκες και πανδημία, το 2019. Τότε ήταν που το επισκεφτήκαμε και εντυπωσιαστήκαμε τόσο με την τοποθεσία του στη Μάρπησσα, πάνω από την παραλία της Πούντας, όσο και με την απόλυτη αρμονία που έχει με το κυκλαδίτικο τοπίο, συνθέτοντας μια luxury πρόταση διαμονής που ανάλογή του έλειπε από το νησί. Τα 5 αστέρια του δικαιολογούνταν σε κάθε βήμα στις εγκαταστάσεις του, από τα άνετα δωμάτια με θέα στο απέραντο μπλε, μέχρι τις τρεις πισίνες του συνολικής έκτασης 1.000 και πλέον τετραγωνικών μέτρων ακριβώς κάτω από το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου, Gaia, το ατμοσφαιρικό pool bar του, το φιλικό προσωπικό του και φυσικά τη Galazia Hytra.

Tο «παιδί» του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra, που φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας και αποτελεί μέλος του Ομίλου Τραστέλη, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι αποτέλεσε highlight του Summer Senses, μετατρέποντας το 5άστερο ξενοδοχείο σε γαστρονομικό προορισμό για τους λάτρεις της high-end κουζίνας με θέα στο Αιγαίο.

Τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας που ακολούθησαν ευτυχώς δεν κατάφεραν να θέσουν σε κίνδυνο την εμπειρία του Summer Senses, το οποίο έχει πλέον αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις (Condé Nast Readers' Choice Awards, TripAdvisor Travellers’ Choice Best of the Best, Tablet Hotels, a Michelin® Experience) κι έχει ενταχθεί στα Small Luxury Hotels of the World™, της διεθνούς αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και στο Condé Nast Johansens®. Πλέον, λοιπόν, επιστρέφουμε στο παρόν, όπου είναι και πάλι πανέτοιμο για τη νέα σεζόν, με καλά προγνωστικά και μετρώντας μόλις μερικές ημέρες από το άνοιγμα του.

Και μπορεί ακόμη να μην έχουμε βρεθεί στο δημοφιλές κυκλαδίτικο νησί, αλλά καταφέραμε να ζήσουμε τη γαστρονομική εμπειρία που ετοιμάζει στους επισκέπτες του από 1η Ιουνίου που ανοίγει και η Galazia Hytra, δοκιμάζοντας το νέο μενού στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Οι γαστρονομικές επιλογές ελληνικής κουζίνας με έντονη εντοπιότητα και εποχικότητα και η ενδιαφέρουσα wine list συνεχίζονται και φέτος, μέσα από ένα μενού που μοιάζει απλό, αλλά δίνει τη δική του ερμηνεία σε ελληνικά πιάτα, σε ένα αποτέλεσμα που μοσχοβολά φρεσκάδα, χωρίς έντονες κινήσεις εντυπωσιασμού, με πρώτες ύλες που αισθάνεσαι ότι απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Το αρνί και τα ψάρια θα αποτελέσουν και φέτος βασικό κομμάτι του, ωστόσο υπάρχουν και vegan προσαρμογές για όσους το επιθυμούν.

Από το κρύο ορεκτικό με λαβράκι ανοιχτής θάλασσας σε χυμό πράσινου μήλου με αγγούρι, σέλερι μάραθο και αυγοτάραχο, η αίσθηση δροσιάς με ισορροπημένες οξύτητες σε βάζει κατευθείαν σε απόλυτο mood καλοκαιριού, κάτι που συνεχίζεται και με τη σαλάτα με άγρια ρόκα. Η σαλάτα αυτή, ωστόσο, είχε μια ιδιαιτερότητα που την απογείωνε: παλαιωμένη μυζήθρα, τυλιγμένη σε φλούδες κολοκυθιού, η οποία έδινε έκρηξη umami σε κάθε μπουκιά, σε έναν υπέροχο συνδυασμό με αυθεντικά πιπεράτη ρόκα, λούντζα και μια εσάνς δυόσμου.

Από τα αγαπημένα πιάτα του μενού που δοκιμάσαμε ήταν η καραβίδα στα κάρβουνα, τρυφερή και νόστιμη σαν λουκούμι, με λευκά σπαράγγια, μυρωδικά και μια γλυκιά σάλτσα από σταφύλι και μέλι πεύκου, που «έδενε» όλο το πιάτο. Το μπαρμπούνι σαβόρο με πάνκο από δεντρολίβανο, σταφίδες και καπνιστό λάδι από νεροκρέμμυδα ήταν μια έξυπνη και νόστιμη ιδέα, με το ψάρι να παραμένει απολύτως τρυφερό και μαγειρεμένο τόσο-όσο.

Ο κύκλος των ζεστών ορεκτικών έκλεισε με το γιουβέτσι με φρέσκο αστακό και γλυκά μπαχαρικά, το οποίο «κονταροχτυπιέται» σε νοστιμιά με την καραβίδα, βγάζοντας και μια αίσθηση comfort.

Από τα κυρίως δοκιμάσαμε βιολογικό κόκορα σε δύο μπαλοτίνες, μπούτι και στήθος, με σάλτσα από παλαιωμένο κρασί και υπέροχη κρέμα καλαμποκιού με ωραία υφή, με ένα ιδιαίτερο faux δείγμα από καλαμπόκι στο πλάι. Ένα πιάτο που έδινε μια νέα εκδοχή στον κλασικό πουρέ με κοτόπουλο, που αν και έμοιαζε λιγότερο καλοκαιρινό, παρέμενε ζουμερό και ισορροπημένο στις γεύσεις.

Τελευταίο πιάτο ήταν το αρνίσιο κότσι με πουρέ λευκής μελιτζάνας, πορτοκάλι, κάρδαμο και πρόβειο γιαούρτι, με ένα τέλεια μαγειρεμένο αρνί που είχε ρουφήξει όλη τη γλυκύτητα και οξύτητα από το πορτοκάλι.

Μεταφέροντας τώρα όλη αυτή την πανδαισία γεύσεων με πιάτα γεμάτα φρεσκάδα, άλλα πιο comfort κι άλλα πιο εκλεπτυσμένα, με την ελληνική ταυτότητα να αναδύεται πάντα μέσα από πρώτες ύλες και συνδυασμούς, στο μαγικό περιβάλλον της Γαλάζιας Χύτρας, αυτό που μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά είναι ότι το φετινό καλοκαίρι στο Summer Senses θα έχει τη νοστιμιά και την ποιότητα που σίγουρα χρειαζόμαστε.

Info
Galazia Hytra
Summer Senses
Μάρπησσα Πάρου

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]