Τι συνέβη στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης;

krasi-fusi
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2022

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ο οινικός διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλο αριθμό συμμετοχών από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο 22ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε 10-12 Μαΐου, συγκεντρώνοντας καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγους, οινοχόους, Μaster of Wine, Master Sommelier και δημοσιογράφους οίνου και αποσταγμάτων, οι οποίοι δοκίμασαν και αξιολόγησαν 797 συμμετοχές κρασιών και αποσταγμάτων από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα, ενθαρρύνοντας και τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συμμετοχή όλου του κλάδου του κρασιού, υπό την προεδρία του κου Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Οι έως τώρα διαγωνισμοί, μάλιστα, υπήρξαν ιδιαίτερα πετυχημένοι ικανοποιώντας τόσο τους φορείς του κλάδου όσο και τους οινοπαραγωγούς. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών, τόσο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του θεσμού από τον αμπελοοινικό κόσμο, ενώ η διάκριση του κάθε προϊόντος αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές από το ειδικό αυτοκόλλητο μετάλλιο στη φιάλη του προϊόντος, που φέρουν τα βραβευμένα προϊόντα (οίνοι και αποστάγματα).

Ποια κρασιά, λοιπόν, ξεχώρισαν στον διαγωνισμό;
Καλύτερος οίνος του διαγωνισμού ανακηρύχτηκε ο Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος Λαούδια Σαντορίνη της Τσέλεπος Οινοποιητική (Λευκός, 2020, Π.Ο.Π. Σαντορίνη), ο οποίος πήρε και το χρυσό ως καλύτερος λευκός οίνος. Το χρυσό στα ροζέ πήρε το Vera Rosa (Αφοί Στραταριδάκη, 2021, Π.Γ.Ε. Κρήτη), ενώ στα ερυθρά την πρώτη θέση πήρε το Kolios Shiraz (Kolios Winery Ltd, 2015, Π.Γ.Ε. Πάφος).

Καλύτερος επιδόρπιος οίνος χαρακτηρίστηκε το Samos Nectar εσοδείας 2015, μαζί με το Emilia του Οινοποιείου Σίλβα Δασκαλάκη ΙΚΕ, ενώ με Χρυσό τιμήθηκε και το Samos Anthemis, εσοδείας 2016.

Καλύτερος αφρώδης, ημιαφρώδης κρίθηκε το Αμύνταιον Αφρώδης Demi Sec (2021 Π.Ο.Π. Αμύνταιο Αφρώδης Ροζέ), ενώ καλύτερη ρετσίνα ήταν η Ρετσίνα Old Vines της Οινοποιίας Αναστασίας Φράγκου.

Ακόμη, χρυσό μετάλλιο απέσπασε το Σημείο Στίξης Μπουτάρη Λευκό και χάλκινο το Σημείο Στίξης Μπουτάρη Ροζέ επιβεβαιώνοντας την υψηλή τους ποιότητα.

Δείτε όλες τις βραβεύσεις εδώ και διαλέξτε τα καλύτερα κρασιά για το καλοκαίρι.