Το Οινοποιείο Ιδαία της Κρήτης μας κάνει τις δικές του προτάσεις για τα κρασιά της Άνοιξης

idaia-wines
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Τι να βάλουμε στο ποτήρι μας αυτή την εποχή; To Οινοποιείο Ιδαία παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «Ιδαία Classics» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του οινοποιείου και αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς, από το 2004.

Η Ιδαία οινοποιητική αντιπροσωπεύει το πάθος και την αφοσίωση των οινολόγων Βασίλη Λαδερού και Καλλιόπης Βολιτάκη, που δημιούργησαν το 2000 αυτό το οικογενειακό οινοποιείο με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών και του πολύπλευρου αμπελώνα της Κρήτης. Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά του κρητικού αμπελώνα στην επαρχία Μαλεβιζίου, στο χωριό Βενεράτο, στα 320 μέτρα υψόμετρο και περιβάλλεται από πανέμορφα αμπελοτόπια και ελαιώνες. Το χωριό απέχει σχεδόν 20 χιλιομέτρα από την πόλη του Ηρακλείου και βρίσκεται μέσα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Δαφνές.

«Προσπαθούμε να δημιουργούμε μοναδικά κρασιά με φρεσκάδα, κομψότητα και πολυπλοκότητα, που να εκφράζουν το κρητικό terroir. Επικεντρωνόμαστε στις αυτόχθονες ποικιλίες της Κρήτης και εμπνεόμαστε από την οινοποιητική παράδοση της νησιού που μετρά χιλιετίες. Περισσότερο από το 95% της παραγωγής μας είναι αφιερωμένο στις κρητικές ποικιλίες»

Το Ιδαία λευκό βασίζεται στην Βηλάνα, το πιο «κλασικό» λευκό σταφύλι της Κρήτης. Είναι μια ποικιλία που αγαπάει και πιστεύει ο οινοποιός Βασίλης Λαδερός και αξιοποιεί από τα πρώτα του βήματα. Το Ιδαία ερυθρό δημιουργείται από τον «κλασικό» συνδυασμό της Μανδηλαριάς με το Κοτσιφάλι, που αποτυπώνει το πιο αυθεντικό και παραδοσιακό χαρμάνι της κρητικής γης.

Ιδαία λευκό 2022
Το Ιδαία λευκό βασίζεται στην Βηλάνα, το πιο πολυφυτεμένο λευκό σταφύλι και ίσως το πιο αδικημένο, λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει στην οινοποίηση. Ανάλογα με την χρονιά, προστίθεται 5 - 15% Ασύρτικο προκείμενου να χαρίσει νεύρο και ζωντάνια στο κρασί. Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Πρόκειται για εκφραστικό κρασί με άρωμα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων μαζί με νύξεις λουλουδιών και ορυκτότητας. Έχει εξαιρετικά ισορροπημένη γεύση με νόστιμο φρέσκο φρούτο και αναζωογονητικό τελείωμα. Μπορεί να ωριμάσει και να εξελιχθεί για τουλάχιστον 2-3 χρόνια στην φιάλη. Στέκεται επάξια σε κάθε περίσταση, με ή χωρίς φαγητό, και ικανοποιεί όλους τους ουρανίσκους. Προτείνουμε να το απολαύσετε στους 7- 9°C, δίπλα σε ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα με οποιοδήποτε τρόπο ή σε ωμές παρασκευές, λευκά́ κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, σαλάτες, λαδερά φαγητά, πίτες λαχανικών ή τυριών αλλά και με λευκά τυριά.

Ιδαία ερυθρό 2020
Το Ιδαία ερυθρό είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης της Μανδηλαριάς με το Κοτσιφάλι, δύο σπουδαίων ερυθρών σταφυλιών της Κρήτης τα χαρακτηριστικά των οποίων αλληλοσυμπληρώνονται. Το κρασί ωριμάζει για περίπου 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια και μερικά χρόνια στην φιάλη με σκοπό να φτάνει στον καταναλωτή όταν έχει ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του. Είναι ένα κρασί με σταθερά καλή σχέση τιμής ποιότητας που μπορεί να σας συντροφεύσει σε κάθε περίσταση, από το απλό δείπνο μέχρι την πιο ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία. Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη. Παρουσιάζει σύνθετο αρωματικό προφίλ που εστιάζει στο ώριμο φρούτο με τα βύσσινα, τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα να αγκαλιάζονται διακριτικά από τις νότες της δρυός που παραπέμπουν σε καπνό, πικάντικα μπαχαρικά και σοκολάτα αλλά και κάποιες νύξεις δέρματος και βοτάνων. Η γεύση του έχει πλούτο αλλά και κομψότητα με ώριμες τανίνες, συμπυκνωμένο φρούτο και μακρά επίγευση. Είναι έτοιμο να το απολαύσετε τώρα, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική προσθήκη στην κάβα σας για μερικά χρόνια ακόμα. Προτείνουμε να το σερβίρετε στους 13-15°C. Ταιριάζει τέλεια με ψητά ή κοκκινιστά κρέατα, ριζότο μανιταριών, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, γίγαντες και ποικιλίες αλλαντικών και τυριών.

Τις νέες ετικέτες διακοσμεί μια εντυπωσιακή ανάγλυφη απεικόνιση της κοιλάδας του Βενεράτου, όπου εκτείνονται οι αμπελώνες του Ιδαία.