Μενού γευσιγνωσίας με αιγαιοπελαγίτικο αέρα έρχεται στο Pelagos του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

pelagos-on-tour
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΙΟΥ 2022

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef του Pelagos, Luca Piscazzi, αποτίει φόρο τιμής στις γαστρονομικές ρίζες τριών νησιών του Αιγαίου στο έξυπνο, νέο καλοκαιρινό μενού του εστιατορίου.

Τιμώντας τη θάλασσα, τους μικρούς παραγωγούς και την εποχικότητα των υλικών, ο σεφ Luca Piscazzi δημιουργεί το μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour, με έμπνευση από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Τήνου, της Καλύμνου και της Λέσβου. Τα τρία αγαπημένα νησιά του Αιγαίου αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κουζίνας του ευφυούς μενού της νέας καλοκαιρινής σεζόν του εστιατορίου Pelagos και δίνει νέα διάσταση στην οραματική μεσογειακή κουζίνα του, που κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin τον Νοέμβριο του 2021, μόλις έξι μήνες μετά τη λειτουργία του.

SHIRLEY GARRIER

Χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του, ο Piscazzi λαχταρούσε να διευρύνει το δημιουργικό του πεδίο, όταν ο ίδιος και η ομάδα του ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το μενού πριν από οκτώ μήνες. «Η Ελλάδα έχει τόσα πολλά προϊόντα που κανείς δεν γνωρίζει. Στόχος μας ήταν να στηρίξουμε τους μικρούς παραγωγούς, την εποχικότητα των υλικών και να διασφαλίσουμε ότι συμβάλλουμε θετικά στο κίνημα των τροφίμων με οικολογική συνείδηση», εξηγεί ο Piscazzi. Έτσι, επιλέχθηκαν τρία εξαιρετικά προϊόντα από κάθε νησί που επισκέφτηκαν.

SHIRLEY GARRIER

Για τον Piscazzi, ήταν σημαντικό να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της γης, των κατοίκων της, της ιστορίας, του πολιτισμού και της γαστρονομικής κληρονομιάς τους. Για να δημιουργήσει αυτό το μενού, αποφάσισε να δοκιμάσει τα προϊόντα στο φυσικό τους περιβάλλον και να μάθει τις γαστρονομικές παραδόσεις τους. Έτσι, ξεκίνησε μια εβδομαδιαία περιοδεία σε κάθε νησί για να συναντήσει τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάθε βασικού συστατικού. Συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι μαζί του ήταν ο διευθυντής του εστιατορίου Pelagos Cedric Vinckier και ο Θεόδωρος Καρίνος, chef στην Taverna 37 του ξενοδοχείου. Μαζί τους ήταν και οι εξέχοντες Γάλλοι φωτογράφοι Shirley Garrier και Mathieu Zouhairi, γνωστοί στο Instagram ως The Social Food, οι οποίοι κατέγραψαν όλη την εμπειρία. Και στα τρία νησιά, ο Piscazzi συναντήθηκε με αγρότες και παραγωγούς μικρής κλίμακας από τους οποίους επέλεξε προσεκτικά και προμηθεύτηκε υλικά για το μενού.

SHIRLEY GARRIER

«Η Τήνος αποδείχθηκε ένα ταξίδι-εμπειρία που μου άνοιξε τα μάτια. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η σκηνή του φαγητού είναι τόσο προοδευτική στο νησί, ενώ παραμένει πιστή στην προβολή των τοπικών προϊόντων», αναφέρει ο Piscazzi. Επόμενος σταθμός στην περιοδεία ήταν η Λέσβος, ένα απέραντο, τραχύ νησί στο Βόρειο Αιγαίο, γνωστό για τους απολαυστικούς μεζέδες ψαριών και θαλασσινών. Η Κάλυμνος, ένα απόκρημνο νησί με απότομους βράχους που αγαπούν οι ορειβάτες όλο το χρόνο και κοιλάδες με βότανα, ήταν ο τελευταίος σταθμός του Pelagos on Tour.

«Στα τρία αυτά νησιά, μου άρεσε πολύ να συνδιαλέγομαι με τους ντόπιους και να συνομιλώ μαζί τους για τις πολύτιμες πρώτες ύλες που συλλέγονται με μεγάλη προσοχή από τη γη και τη θάλασσα. Ήταν υπέροχο να μαθαίνω για συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά», λέει ο Piscazzi.

SHIRLEY GARRIER
Πάρτε μια γεύση από τα πιάτα του μενού
Το μενού γευσιγνωσίας εννέα πιάτων Pelagos on Tour του Piscazzi είναι μια ωδή στα νησιά και τη γαστρονομική τους δεξιοτεχνία, ενώ περιλαμβάνει και cocktails εμπνευσμένα από τους προορισμούς. Μεταξύ των πιάτων είναι οι σαρδέλες Λέσβου με μαύρη ελιά, lardo, gazpacho κερασιού, αμύγδαλο και ευκάλυπτο, ξιφίας Καλύμνου saltimbocca alla romana με αρακά και ραβέντι, καθώς και το κατσίκι Τήνου σε μπύρα pale ale της εταιρείας Noctua με βερίκοκο και σαμπούκο. Το ελαιόλαδο της Λέσβου ολοκληρώνει το επιδόρπιο που περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα, αμύγδαλο βανίλιας και άνθος όσμανθου. «Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στους επισκέπτες μας να ζήσουν αυτό που μπορούν να δουν και να γευτούν στα νησιά. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Είμαστε παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε και πλήρως αφοσιωμένοι στο να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίου food destination», καταλήγει ο Piscazzi.

SHIRLEY GARRIER

Το μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Οκτώβριο, μαζί με το μενού 360° που περιλαμβάνει ξεχωριστά πιάτα που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Info
Pelagos
Four Seasons Astir Palace Hotel Athens
Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
210 890 1190
Τρίτη με Σάββατο, 19:00-22:00