8 «μυστικά» για το... English breakfast που (ίσως) δεν γνωρίζατε

8-mustika-gia-to-english-breakfast-pou-isos-den-gnorizate-mustika-gia-to-english-breakfast-pou-isos-den-gnorizate

ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είναι πληθωρικό, είναι νόστιμο, είναι (υπερβολικά) θρεπτικό και σου φτιάχνει τη μέρα. Εκτός από τα 4 αυτά στοιχεία που όλοι γνωρίζουμε για το διάσημο αγγλικό πρωινό, υπάρχουν ακόμα 8 που ίσως δεν γνωρίζετε.

Το English breakfast, με τα λαχταριστά του λουκάνικα, τα μανιτάρια, το bacon και τα αυγά έχει καλά κρυμμένα μυστικά και οι λάτρεις του είναι σίγουρο ότι θα θέλουν να τα μάθουν όλα!

1. Το πλήρες αγγλικό πρωινό γεννήθηκε περίπου το 1840. Αλλά τα συστατικά του δεν ήταν ακόμα «θεσμοθετημένα» και μπορούσε να περιλαμβάνει από ψητή μπριζόλα και βρασμένα σύκα, μέχρι γλώσσα μοσχαριού, νεφρά, μάγουλα τηγανητά και τηγανητό ψωμί.

2. Η Isabella Beeton στο βιβλίο «The Book of Household Management» του1861, αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με το αγγλικό πρωινό: «Η παρακάτω λίστα με ζεστά γεύματα ίσως φανεί χρήσιμη στους αναγνώστες που θέλουν να γνωρίζουν τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κλασικό αγγλικό πρόγευμα: ψητό ψάρι όπως σκουμπρί, ρέγγα και μπακαλιάρο, ψητό κρέας όπως παϊδάκια, rump stake, νεφρά, λουκάνικα, ψητό bacon ή ζαμπόν. Αυγά ποσέ, ομελέτα, βραστά ή τηγανητά. Ακόμα μπορεί να συνοδεύεται από muffins, τοστ, βούτυρο και μαρμελάδα.

3. Η αγάπη για το πλούσιο English breakfast όπως ήταν λογικό, μετριάστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της έλλειψης bacon και αυγών. Μετά το τέλος του πολέμου όμως, το English breakfast επανήλθε στα σπίτια και συνηθιζόταν να καταναλώνεται κυρίως το Σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα, το 1948, οι διπλάσιοι από αυτούς που έτρωγαν πρωινό τις καθημερινές, ετοίμαζαν πρωινό την Κυριακή.

4. Η έννοια του «μεγάλου» και πλούσιου αγγλικού πρωινού, κυριάρχησε κυρίως, τη δεκαετία του ’50. Το 1952 συγκεκριμένα, ο ιστορικός γεύσης Arnold Palmer έγραφε: «τα αυγά με bacon για πρωινό έχουν για πολλούς κάτι από την ιερότητα της αγγλικής σημαίας».

5. Αν και το 1956, ο μισός αγγλικός πληθυσμός μαγείρευε και έτρωγε κάθε μέρα πρωινό, ακόμα κι αν αυτό ήταν απλά ένα βραστό αυγό, μέχρι το 1976 το ποσοστό είχε πέσει μόλις στο 20%.

6. Σε γενικές γραμμές, ένα πλήρες αγγλικό πρωινό περιλαμβάνει bacon, αυγά ποσέ ή τηγανητά, ψητές ή ωμές ντομάτες, μανιτάρια, φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο, λουκάνικα και κοκκινιστά φασόλια (baked beans). Αλλά εκτός αυτών, πολλές προσθήκες μπορούν να γίνουν ακόμα. Μια πολύ συνηθισμένη, κυρίως προς τον Βορρά της Αγγλίας, είναι η προσθήκη black pudding, ένα είδος μαύρου λουκάνικου που φτιάχνεται από μαγειρεμένο αίμα προβάτου, πάπιας ή χοίρου.

7. Ένα τυπικό English breakfast έχει περίπου… 1190 θερμίδες! Και φυσικά, δεν συζητείται καν η εναλλακτική μιας πιο… light εκδοχής.

8. Το 2012 ιδρύθηκε ένας Οργανισμός για το Αγγλικό Πρωινό (English Breakfast Society) με σκοπό την επαναφορά της πρότερης δόξας του αγγλικού πρωινού και τη διάδοση της γοητείας του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.