Ετικέτα: Στο Τετράγωνο ή στον Κύβο;

zaxarias-krasia-zaxarias-krasia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το 1960 σε έναν επαρχιακό δρόμο κοντά στη Νεμέα, η οικογένεια Ζαχαριά, ξεκίνησε να χτίζει ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία της περιοχής και ταυτόχρονα το όνειρο για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη των κρασιών τους.

Στόχος ήταν η ποιότητα να ξεκινά από τα αμπέλια, το χώμα που θα τα φιλοξενεί, να περνά στα σταφύλια, στα χέρια  που τα αγγίζουν και να φτάνει στον καταναλωτή ένας οίνος που πραγματικά θα «ευφραίνει καρδίαν». Φτάνοντας στο 2013, ο στόχος έχει επιτευχθεί αφού το οινοποιείο παράγει τουλάχιστον 15 κρασιά που αποτυπώνουν τη βαθιά ιστορία αλλά και την πεποίθηση της οικογένειας ότι «μόνος δρόμος για την παραγωγή οίνων υψηλών απαιτήσεων δεν μπορεί παρά να είναι το πάντρεμα της γης με την οινολογία». Δύο από αυτά θα αποτελέσουν σήμερα το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, το Μαύρο3 εις τον κύβο και το Λευκό2 εις το τετράγωνο.

Το Μαύρο3 εις τον κύβο είναι οίνος ερυθρός, ξηρός και οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι έχουν συνδυαστεί τρεις ποικιλίες, οι γηγενείς Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη με το Merlot, προσδίδοντας η καθεμία τα δικά της χαρακτηριστικά αρμονικά συνδυασμένα.

Το χρώμα του είναι σκούρο πορφυρό και συνοδεύεται από μία πλούσια αρωματική παλέτα: μαύρα φρούτα κυρίως δαμάσκηνο, μαρμελάδα κεράσι και γλυκά μπαχαρικά. Έξοχη δομή με γλυκά αισθητές τανίνες, στο στόμα ξαναβρίσκουμε τα μπαχαρικά - κανέλα και γαρύφαλλο – κόκκινα φρούτα του δάσους και μακριά επίγευση με νότες μπαχαρικών. Συνδυάζεται με κοκκινιστά κρέατα, barbecue και κίτρινα ώριμα τυριά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την ονομασία του που προέκυψε από το πρωτότυπο πάντρεμα δύο ποικιλιών, κινείται και το λευκό ξηρό κρασί Λευκό2 εις το τετράγωνο. Αποτελείται από την σπουδαία - ίσως τη σημαντικότερη - ελληνική λευκή ποικιλία το Ασύρτικο και την σπάνια ποικιλία σταφυλιού από την Αργολική γη, τη Σκλάβα.

Χρώμα κίτρινο λεμονιού με πράσινες ανταύγειες με πλούσια αρώματα κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών καθώς και γήινες νότες.  Γεμάτο, καλοδομημένο σώμα με δροσιστική οξύτητα που ακολουθείται από μία επίσης λεμονάτη επίγευση. Δοκιμάστε το με ψαρικά αλλά και λεμονάτα κρέατα: κοτόπουλο ή κατσίκι.

Από το Γιώργο Λούκα
Sommelier @Genius in Gastronomy
www.geniusingastronomy.gr