Ο ΒΕΓΚΑΝ 269 Παναγιώτης Μαγουλάς φτιάχνει σουβλάκια απ' όλα χωρίς χοληστερίνη

obegkan269
ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Μιλήσαμε με τον 25χρονο επιχειρηματία που θέλει να συστήσει τη δική του βερσιόν απολαυστικού και υγιεινού φυτικού κρέατος σε κάθε πιάτο, τόσο σε vegan όσο και σε όσους δεν ζουν χωρίς κρέας, μέσα από το φρέσκο vegan κρεοπωλείο του.

Δεν πήρε και πολύ στον Παναγιώτη Μαγουλά, τον ιδρυτή του vegan κρεοπωλείου «O ΒΕΓΚΑΝ 269» να γίνει vegan. Κυριολεκτικά σε ένα βράδυ άλλαξε φιλοσοφία και αφού παρακολούθησε την ομιλία «101 λόγους να γίνεις vegan», έκανε το πρώτο βήμα και απαρνήθηκε τα ζωικά, κάτι που δεν ήξερε τότε, το 2018, ότι θα του χαράξει μια συνολικά νέα πορεία στη ζωή. «Το έκανα μόνο για τα ζώα στην αρχή, το θέμα της υγείας δεν υπήρχε τότε. Γνώριζα σίγουρα ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αντί του κρέατος είναι πιο υγιεινά, αλλά δεν το έκανα αρχικά γι’ αυτό» αναφέρει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν καθαρά για το ηθικό κομμάτι. Και για να σας προλάβουμε, δεν ήταν από αυτούς που δεν κατανάλωναν συχνά κρέας πριν γίνει η μετάβαση. «Έτρωγα κρέας συνέχεια. Φανατικός μπορεί να μην ήμουν, αλλά το κρέας ήταν στη ζωή μου 100%».

Πώς περνάει, όμως, από το στάδιο του να είναι ο ίδιος vegan στο επιχειρηματικό κομμάτι με άξονα τον βιγκανισμό; «Όλα ξεκίνησαν στην καραντίνα. Πάντα ήθελα να ανοίξω ένα χώρο εστίασης, αλλά λόγω πανδημίας καταλάβαινα ότι αυτό θα ήταν κάπως δύσκολο. Καθώς σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω, μου ήρθε η ιδέα για το vegan κρεοπωλείο». Λόγω του ότι είχε σπουδάσει vegan chef και είχε δουλέψει στα πρώτα vegan μαγαζιά της Αθήνας, είχε τη γνώση της φυτοφαγικής κουζίνας και του πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει νόστιμα πιάτα με φυτικές πρώτες ύλες. Και κάπως έτσι γεννήθηκε O ΒΕΓΚΑΝ 269, όπου το 269 είναι ο αριθμός στην ετικέτα που είχε ένα μοσχαράκι στο αυτί του, το οποίο διασώθηκε από ακτιβιστές, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη σφαγή του στο Ισραήλ.

Τα προϊόντα που παράγει η επιχείρηση του Παναγιώτη Μαγουλά μέχρι στιγμής είναι φυτικά σουβλάκια καλαμάκια, φυτικός κιμάς, κεφτεδάκια και μπιφτέκια αλλά και… φυτόπουλο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή θα βάζατε κοτόπουλο. Πρόσφατα έβγαλε και τον φυτικό γύρο που ακόμη δεν έχει βγει καν στην αγορά, ενώ η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι κυρίως η πιστοποιημένη ως μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, αλλά και οι φακές, τα ρεβίθια, το σεϊτάν, δημιουργώντας υποκατάστατα κρέατος μόνο με φυτικές πρώτες ύλες, χωρίς... χοληστερίνη.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα και ο αντίλογος, με πολλούς να θεωρούν αυτού του τύπου τα προϊόντα πολύ επεξεργασμένα, σε τέτοιο βαθμό που να είναι σχεδόν το ίδιο επιβαρυντικά για την υγεία με τα ζωικά. Κοιτώντας, όμως, τα προϊόντα και τη λίστα με τα συστατικά του vegan κρεοπωλείου, διαπιστώσαμε ότι στην ετικέτα δεν είδαμε υλικά και χημικές ουσίες που μας είναι άγνωστες. Απεναντίας, στα συστατικά είδαμε μόνο φυτικές τροφές όπως σόγια, σκόνη παντζαριού, κρεμμύδια ξερά, βρώμη, μαϊντανό, κύμινο κ.ο.κ. «Δεν κάνουμε μεγάλη επεξεργασία για να φτάσουμε στο τελικό προϊόν, είναι όσο πιο αγνό γίνεται. Στο σουβλάκι, για παράδειγμα, τα υλικά είναι φιλέτο σόγιας, μπαχαρικά και ελαιόλαδο, όπως θα το φτιάχναμε και στο σπίτι. Αυτή ήταν και η αρχική ιδέα: ό,τι θα μπορούσες να φτιάξεις στο σπίτι σου αλλά δεν έχεις το χρόνο, να το κάνω εγώ και να σε βγάζω από τον κόπο» μας εξηγεί ο νεαρός επιχειρηματίας, που πράγματι είναι σαν να μας έχει πει «άσ’ το πάνω μου», συστήνοντάς μας μια vegan ματιά σε αυτό που θα βάλουμε στο πιάτο μας.

Πράγματι, οι άνθρωποι που επιλέγουν τα προϊόντα του Παναγιώτη Μαγουλά δεν είναι αποκλειστικά vegan. Απευθύνεται σε όλους και μάλιστα αναφέρει ότι «πάνω από το 80% των πελατών είναι μη vegan, που καταναλώνουν κρέας, απλώς θέλουν να δοκιμάσουν και κάτι διαφορετικό. Κι ευτυχώς το feedback είναι πολύ καλό». Η αλήθεια είναι ότι λόγω του ότι αυτοί που καταναλώνουν κρέας είναι η πλειοψηφία, μια αλλαγή στη διατροφή τους που θα βοηθήσει να μειώσουν το κρέας, μπορεί να κάνει τη διαφορά και στην υγεία και στο περιβάλλον και στα ζώα. Και προϊόντα σαν αυτά που διατηρούν τη νοστιμιά αλλά και την υγιεινή χροιά, αποτελούν σίγουρα συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια για πιο πράσινο μέλλον.

Κι αν κάτι σας θυμίζει τηλεοπτικά ο Παναγιώτης, είναι γιατί ίσως τον έχετε δει στο Dragon’s Den, όπου 3 επιχειρηματίες (Λέων Γιοχάη, Μαρία Χατζηστεφανή, Λιλή Περγαντά) επένδυσαν 60.000 ευρώ για το 36% της εταιρίας του. «Μιλάω με τους επενδυτές σχεδόν σε καθημερινή βάση, ειδικά τώρα που κάνουμε τις επαφές για τα σούπερ μάρκετ», μας αναφέρει, λέγοντας πως βοηθήθηκε 100% και οικονομικά και συμβουλευτικά. «Είναι πολύ δύσκολη η νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ειδικά τέτοιες εταιρίες που έχουν να κάνουν με φαγητό και τρόφιμα που πρέπει να βγουν στην αγορά χρειάζονται μεγάλο κεφάλαιο. Αν, όμως, έχεις το στόχο σου, όλα μπορούν να συμβούν».

Πού θα τα βρείτε, όμως, όλα αυτά τα λαχταριστά υποκατάστατα; Αρχικά, μπορείτε να τα παραγγείλετε από το e-shop εδώ, ενώ το εργαστήριο στο Ίλιον λειτουργεί και σαν κατάστημα (καθημερινά 12-6), πιο πολύ με παραγγελίες μέσω λιανικής και χονδρικής, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, σουβλατζίδικα, ενώ σύντομα θα τα βρούμε και στα σούπερ μάρκετ. Όπως μας είπε, μάλιστα, ο νεαρός επιχειρηματίας, εξάγει ήδη και σε Γερμανία και ετοιμάζεται για Σαουδική Αραβία.

Και για του λόγου το αληθές, δοκιμάστε μια υπέροχη συνταγή για χωριάτικο μπέργκερ με μπιφτέκι φυτόπουλο και μαγιονέζα πίκλας.

Θα χρειαστείτε (2 μερίδες)

  • 2 μπιφτέκια φυτόπουλο Ο ΒΕΓΚΑΝ 269
  • 1 κρεμμύδι μεσαίο
  • 1 ντομάτα μεγάλη
  • 2 φέτες λόλα
  • 2 ψωμιά για μπέργκερ της επιλογής μας
  • 4 κ.σ μαγιονέζα
  • 1 πίκλα τουρσί
  • 1 κ.σ κέτσαπ


Οδηγίες
Ψιλοκόβουμε πολύ καλά την πίκλα, πλένουμε πολύ καλά την λόλα και την ντομάτα και κόβουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι σε φέτες για να τα βάλουμε στο μπέργκερ.

Ψήνουμε τα 2 μπιφτέκια σε ένα τηγάνι για 2 λεπτά την κάθε πλευρά, βγάζουμε τα μπιφτέκια από τηγάνι και με ένα χαρτάκι καθαρίζουμε το τηγάνι. Στην συνέχεια βάζουμε τα ψωμάκια και από τις 2 μεριές να πάρουν χρώμα και φτιάχνουμε την σως ρίχνοντας σε ένα μπολ την μαγιονέζα, το αγγούρι πίκλα, την κέτσαπ και λίγο χυμό (1 κ.σ ) από τον βάζο με τις πίκλες. Παίρνουμε τα ψωμάκια και «συναρμολογούμε» το μπέργκερ.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]