Δέσποινα και Θανάσης Αργυρίου: «Το κρασί δεν είναι υπόθεση μιας γενιάς»

oinopoieio-arguriou
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

«Στην Ελλάδα έχουμε ένα μεγάλο καλλιεργητικό πλεονέκτημα: τον ήλιο!».

Τα αδέρφια Δέσποινα και Θανάσης Αργυρίου μας μιλούν για την πορεία του οινοποιείου Αργυρίου από την ίδρυσή του έως σήμερα, την βιομηχανία του κρασιού στην Ελλάδα, τις δυσκολίες και την γοητεία του κλάδου τους, τις τάσεις, το παρόν και το μέλλον.

Στη Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Μιλήστε μου για το οινοποιείο σας, την ιστορία, τις δράσεις και την έως τώρα πορεία του.

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινάει από τον Νίκο Αργυρίου, τον πατέρα μας, το 1997, ο οποίος ξεκίνησε να αναβιώνει την τοπική ποικιλία Μαυρούδι Αράχωβας, με λίγα στρέμμτα αρχικά στην Αράχωβα και στη συνέχεια στην περιοχή του Μπράλου όπου βρίσκεται τώρα η συνολική έκταση του αμπελώνα μας 300 στερεμάτων.

Το 2001 φτιάχνει ένα σύγχρονο οινοποιείο στο χωριό μας, το Πολύδροσο Παρνασσού, και έκτοτε φυτεύει διαφορετικές ποικιλίες τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς.

Το κρασί, όπως λέει, δεν είναι υπόθεση μιας γενιάς και γι’ αυτό και εμείς αφού επιστέψαμε στο χωριό μετά τις σπουδές μας και συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι και περισσότερη τεχνογνωσία να φτιάχνουμε καλό κρασί…

Πώς αφουγκράζεστε την δυναμική της βιομηχανίας του κρασιού στην χώρα σήμερα;        

Το κρασί τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και στη χώρα μας, αφού βλέπουμε όλο και περισσότερο εμφιαλωμένο κρασί να πωλείται στα εστιατόρια και στα bars. O κόσμος φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το ποιοτικό κρασί και τείνει να επιλέγει αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες

Τι δυσκολίες εντοπίζετε και τι περιθώρια εξέλιξης θεωρείτε πως υπάρχουν ως προς τον οινικό κλάδο στην χώρα;

Ο οινικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ένα πολύ δυναμικός χώρος συνεχώς αναπτυσσόμενος. H αλήθεια είναι πως το μέλλον παρουσιάζεται πολύ αισιόδοξο, αφού το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στην παραγωγή οίνων ποιότητας συνεισφέρει ώστε να αναπτύσσεται ο κλάδος ραγδαία.

Fanis Mourtos
Ποιες τάσεις παγκοσμίως βλέπετε να επικρατούν;

Εκτός από τα κρασιά του παλαιού κόσμου, Γαλλίας και Ιταλίας, τα οποία αποτελούν μία σταθερή, διαχρονική αξία, τα κρασιά του Νέου Κόσμου αποτελούν τη νέα τάση με κρασιά δομημένα, πολύπλοκα, εκφραστικά, κρασιά ευχάριστα στον τελικό καταναλωτή. Θεωρώ πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη δεύτερη κατηγορία.

Ποια η θέση του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως;

Στη Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1200 οινοποιεία. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι το ελληνικό κρασί αποκτάει μια δυναμική αν λάβουμε υπόψη μας και την εξαγωγική δραστηριότητα οίνου της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και σε Τρίτες χώρες.

Όσα ελληνικά κρασιά δοκιμάζω, είναι τα περισσότερα ποιοτικά κρασιά έως και «διαμάντια», θα έλεγα, και αυτό είναι δείκτης ότι το ελληνικό κρασί με τις τέλειες εδαφο- κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα θα βρει ακριβώς τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά.

Fanis Mourtos
Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού κρασιού και των ελληνικών ποικιλιών;

Στην Ελλάδα έχουμε τον ήλιο! Αυτό από μόνο του μας δίνει ένα καλλιεργητικό πλεονέκτημα, ώστε να έχουμε σταθερότητα στην παραγόμενη ποιότητα της πρώτης ύλης έναντι βόρειων χωρών όπου εμφανίζονται αστάθειες στην παραγωγή ανάλογα με τη χρονιά. Μπορούμε εύκολα να παράγουμε φρουτώδη κρασιά, αρωματικά γεμάτα, ζουμερά…. Οι ελληνικές ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Μαυροτράγανο μας κάνουν ιδιαίτερα γνωστούς στην παγκόσμια αγορά γιατί είναι ποικιλίες με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ποια η γνώμη σας για τον ελληνικό οινοτουρισμό και την αξιοποίησή του διεθνώς;

Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποκτά τεράστια δυναμική.

Η οικογένειά μας από το 2008 έχει δημιουργήσει έναν ξενώνα 6 δωματίων στον Παρνασσό, ώστε ερχόμενος ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει την εμπειρία της φιλοξενίας με την οινική ξενάγηση και γευσιγνωσία των κρασιών μας στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι του ξενώνα.

Μένουμε έκπληκτοι κάθε χρόνο πόσο αυξάνεται η επικεψιμότητα από ξένους τουρίστες οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι εξοικειωμένοι με την οινογνωσία και τις επισκέψεις σε οινοποιεία, αλλά και από Έλληνες που, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει να διεισδύει στην κουλτούρα μας το καλό  ποιοτικό κρασί.