Αυτό είναι το Geranium, το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2022

geranium Claes Bech Poulsen
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Πού βρίσκεται, τι κουζίνα σερβίρει, πόσο κοστίζει ένα γεύμα εκεί και ποιος είναι ο σεφ; Μάθετε τα πάντα για το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, όπως προκύπτουν ετησίως από το 2002 με χορηγούς την S.Pellegrino και Acqua Panna, σε τελετή που έγινε στο Λονδίνο σηματοδοτώντας τα 20 χρόνια του θεσμού.

Στην κορυφή της λίστας, λοιπόν, βρέθηκε το Geranium, στρέφοντας τα φώτα και πάλι στη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στην Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου έχουμε δει στο παρελθόν το Noma να κερδίζει την πρωτιά.

Claes Bech Poulsen
Το Geranium βρισκόταν στη 2η θέση το 2021, ανεβαίνοντας από την 5η θέση το 2019 και τη 19η το 2018, διαγράφοντας μια ανοδική πορεία. Βρίσκεται στον 8ο όροφο με θέα τους κήπους Fælledparken της Κοπεγχάγης και προσκαλεί τους επισκέπτες του να γευτούν τη… φύση και ταυτόχρονα να την παρατηρήσουν τριγύρω τους, ενώ όραμά του είναι η γαστρονομική καθαρότητα και διαφορετικότητα.

Το Universe μενού γευσιγνωσίας του περιλαμβάνει 20 πιάτα, τα οποία μοιράζονται σε ορεκτικά, κυρίως και επιδόρπια και απαιτεί τουλάχιστον 3 ώρες για να ολοκληρωθεί, ενώ αλλάζει αναλόγως την εποχή (Spring Universe, Summer Universe κ.ο.κ.).

Claes Bech Poulsen
Το 2016 ήταν το πρώτο εστιατόριο της Δανίας με 3 αστέρια Michelin, αλλά οι συνιδιοκτήτες του Rasmus Kofoed και Søren Ledet δεν επαναπαύτηκαν ποτέ στις δάφνες τους, προσπαθώντας πάντα να διατηρούν φρεσκάδα και ιδιαιτερότητα στα πιάτα τους. Οι δυο τους μάλιστα αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο, με τον Kofoed στην κουζίνα και τον Ledet να καλωσορίζει κάθε επισκέπτη σαν οικογένεια, χαρίζοντας στο εστιατόριο το βραβείο Art of Hospitality το 2018.

Σχετικά με το μενού, να πούμε ότι ο σεφ Kofoed, απέχοντας από το κρέας τα τελευταία 5 χρόνια, έχει δημιουργήσει μια meat-free ζώνη και επικεντρώνεται σε ντόπια θαλασσινά και λαχανικά από βιολογικές και βιοδυναμικές καλλιέργειες στη Δανία και τη Σκανδιναβία γενικότερα. Μερικές δημιουργίες του περιλαμβάνουν αυγοτάραχο με γάλα, λαχανίδα και μήλο, μανιτάρια δάσους με μπίρα, καπνιστό κρόκο αυγού, πικλαρισμένο λυκίσκο και ψωμί σίκαλης και κάθε πιάτο είναι ένα έργο τέχνης, σερβιρισμένο σε πιάτα εμπνευσμένα από τη φύση.

Εκτός από τη λίστα κρασιών που αναδεικνύει το φαγητό του Kofoed, υπάρχει και pairing με χυμούς, με δημιουργίες όπως ραβέντι με γεράνι και καρότο. Κι όλα αυτά σε ένα χώρο με πανοραμική θέα στο πάρκο, σε μια φωτεινή σάλα με άμεση πρόσβαση στους σεφ και την κουζίνα, με σύγχρονη σκανδιναβική διακόσμηση και πολλούς χώρους.

Κι όσο για το κόστος ενός γεύματος εκεί, να σας πούμε ότι το Summer Universe μενού γευσιγνωσίας ανέρχεται στα 430 ευρώ.