Μαλλί της γριάς: ξέρετε την ιστορία του;

Μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, τα πανηγύρια και τις βόλτες με τους γονείς μας, οι οποίοι μας το αγόραζαν αν ήμασταν καλά παιδιά. Πώς δημιουργήθηκε, όμως, αυτό το ιδιαίτερο ζαχαρωτό;
Εδώ και 120 χρόνια, το μαλλί της γριάς ξέφυγε από τα στενά όρια μιας μικρής πόλης κι έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, που έχει τη δική του θέση στην καρδιά κάθε μικρού (και μεγάλου) παιδιού. Πώς, όμως, δημιουργήθηκε πρώτη φορά; Τελικά οι Ιταλοί ανακάλυψαν το σπαγγέτι;
Δείτε ακόμα
[CREDITS]
Μετά τη 17χρονη προστασία πατέντας, άρχισαν να έρχονται μερικές αλλαγές στο ζαχαρωτό και τη δεκαετία του ’20, ένας άλλος οδοντίατρος, ο Josef Lascaux, αποφάσισε ότι θέλει να το φτιάχνει για τους ασθενείς του. Για να αποφύγει, όμως, τον συσχετισμό με το αυθεντικό μαλλί της γριάς, δημιούργησε ένα διαφορετικό προϊόν, σαν βαμβάκι. Παρ’ όλο, ωστόσο, που ο Lascaux δημιούργησε την τελική του μορφή και ονομασία στα αγγλικά, δεν έκανε ποτέ μεγάλη επιτυχία.
Βελτιώσεις έγιναν στη συνέχεια και στο μηχάνημα παρασκευής του ζαχαρωτού, το οποίο αρχικά κατά τη λειτουργία του έτρεμε και έκανε πολύ θόρυβο, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να γίνει πιο σταθερό και παραγωγικό. Κατά τη δεκαετία του ’70, το μηχάνημα αυτοματοποιήθηκε πλήρως, φτιάχνοντας μαλλί της γριάς μόνο του.
Η γεύση του, πάντως, είναι κάτι που άλλαξε πιο πολύ απ' όλα μέσα στα χρόνια. Στην αρχική του μορφή, το μαλλί της γριάς ήταν κάτασπρο και δεν είχε γεύση. Στη συνέχεια, είχε χρώματα ροζ και γαλάζιο, τα οποία έπειτα εμπλουτίστηκαν και οι γεύσεις του ποικίλλουν, πέρα από την κλασική ζαχαρένια.
Σήμερα, μάλιστα, το μαλλί της γριάς χρησιμοποιείται και σε διάφορα επιδόρπια, ακόμη και σε παγωτό, που μπορείτε να βρείτε εδώ.