Piraeus Taste Festival: Seafood and More: τι συνέβη στο στο 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ του Πειραιά

piraeus-taste-festival Yiannis Panagopoulos
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ο Πειραιάς γέμισε γεύσεις, κόσμο και αρώματα, οι εκδηλώσεις ήταν πολλές και ιδιαίτερες και το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε αναδεικνύοντας τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε το Piraeus Taste Festival: Seafood and More, το 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, στις 23-25/9, όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η καρδιά της γαστρονομίας «χτύπησε» στον Πειραιά. Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στο Μικρολίμανο, ενώ την έναρξη του φεστιβάλ χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το «DishcoverPiraeus», οι γαστρονομικές διαδρομές του Πειραιά, οι πέντε πρώτοι local ambassadors’ guides και η καταγραφή του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου της πόλης του Πειραιά με πάνω από 1000 επιχειρήσεις, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα και διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική από το πρόγραμμα YETC.

Με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, το Piraeus Taste Festival: Seafood and More κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της θάλασσας, στο πλαίσιο προσπάθειας για την ανάδειξη της πόλης ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης.

Οι γεύσεις του φεστιβάλ
Τα καταστήματα εστίασης του Πειραιά, μετείχαν στη μεγάλη γιορτή με ειδικά μενού προσφορές και happenings, ενώ καταστήματα τροφίμων και εκπαιδευτήρια, παρουσίασαν τις δικές τους γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.

Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, σε συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων «Άγιος Νικόλαος», επέστρεψε η γιορτή του Σπάρου, η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου.

Στο Πασαλιμάνι, εστιατόρια-μπαρ της πόλης παρουσίασαν τις γευστικές τους δημιουργίες σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, ενώ γνωστοί Dj’s διασκέδασαν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες.

Στην πλατεία Αλεξάνδρας τα «ψηλά καπέλα» οι μικροί σεφ είχαν την τιμητική τους με δεκάδες δράσεις και μαθήματα μαγειρικής για παιδιά, ενώ στο «σινεμά στο πιάτο» οι σεφ του Acropolis chef΄s club of Attica, Βασίλης Μπέκας, Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και Εύα Βοναζούντα executive chef, παγκόσμια κριτής Γαστρονομίας WACS, διηγήθηκαν μαγειρικές ιστορίες παρέα με αγαπημένες ταινίες στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας. 

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων,  τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, παρουσίασαν γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις στην πλατεία Αλεξάνδρας, παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Σιάο Τζουντσένγκ, καθώς και στελεχών της πρεσβείας της Ινδίας.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης, το Live Cooking με τον Πειραιώτη chef, βραβευμένο με αστέρι Michelin και ambassador του @DishcoverPiraeus κ. Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος για πρώτη φορά συνταγογράφησε δημόσια το λεοντόψαρο σε μια μοναδική συνταγή που εντυπωσίασε και εξέπληξε τους παρευρισκόμενους. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ακολουθώντας επιτυχημένα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, μπορούμε να λέμε πλέον ότι ο Δήμος Πειραιά αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όπως η θάλασσά του, κάνει μια σοβαρή δουλειά στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης». 

«Ο Πειραιάς, πέρα από όλα τ’ άλλα, είναι πραγματικά μια θάλασσα γεύσεων» ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του  ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις δυνατότητες της πόλης να εξελιχθεί σε εμβληματικό διεθνές τοπόσημο για τον γαστρονομικό τουρισμό, το city break και τον πολιτιστικό τουρισμό. Η κα Γκερέκου επισήμανε πως λόγω της ιστορίας και της παράδοσης του Πειραιά «οι γειτονιές του συνθέτουν μια σπάνια ανθρωπογεωγραφία, αφού κάθε κομμάτι του ελληνισμού είναι εδώ. Εδώ είναι και οι ξεχωριστές γεύσεις και τα αρώματα από κάθε γωνιά της πατρίδας μας: από την Κρήτη και όλα τα νησιά μας, την Μάνη, την Μικρά Ασία, τον Πόντο, από ολόκληρη την Ελλάδα. 

To φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO).