Πώς δίνουμε ισορροπία σε ένα κοκτέιλ;

kokteil-aggouri
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στα κοκτέιλ, η ισορροπία είναι το παν.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, τα κοκτέιλ περιλάμβαναν 4 στοιχεία: spirits, ζάχαρη, νερό και bitters, με τα κλασικά κοκτέιλ, όπως το Sazerac, το Old Fashioned και το Manhattan να αντλούν τα βασικά τους από αυτή τη δομή. Πολλά ποτά, άλλωστε, αναδύθηκαν από τις ίδιες βασικές αρχές, με στόχο τη δημιουργία απλών συνδυασμών που αξιοποιούν συστατικά υψηλής ποιότητας και εξισορροπούν το γλυκό με το πικρό. Όταν φτιάχνουμε κοκτέιλ, λοιπόν, είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Να γνωρίζουμε τα spirits, αλλά και την ποιότητα των μη αλκοολούχων υλικών και το πώς όλα μαζί ταιριάζουν μεταξύ τους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα κλασικό κοκτέιλ, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ως μπούσουλα για να καταλαβαίνετε τις αναλογίες, όπως το French 75. Για να το φτιάξετε, χρειάζεστε 1,5 μεζούρα τζιν, αφρώδες κρασί, ½ μεζούρα φρέσκο χυμό λεμονιού και ½ μεζούρα σιρόπι. Σε ένα σέικερ, χτυπήστε με πάγο το τζιν, τον χυμό λεμονιού και το σιρόπι και σουρώστε σε ένα flute ποτήρι σαμπάνιας. Συμπληρώστε με αφρώδες κρασί.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε χυμό γκρέιπφρουτ αντί για χυμό λεμονιού, σιρόπι σφενδάμου, αντί για απλό σιρόπι ή ακόμη και σόδα αντί για αφρώδες και να έχετε ένα εντελώς διαφορετικό κοκτέιλ, με την ίδια βάση. Όσο πειραματίζεστε, βέβαια, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις ποσότητες, με βάση π.χ. το πόσο όξινος είναι ο χυμός σας. Δοκιμάζετε και προσαρμόζετε αναλόγως. Αν σας βγει πολύ γλυκό ή άνοστο, για παράδειγμα, προσθέστε bitters. Αν το αισθάνεστε πολύ πικρό, προσθέστε γλυκύτητα με το σιρόπι.

Εμπιστευτείτε την παλέτα σας και πειραματιστείτε. Με τον καιρό, όλα θα μπαίνουν πιο γρήγορα στη θέση τους. Και μην ξεχνάτε: η χρυσή αναλογία για τα τέλεια κοκτέιλ είναι 2 μέρη αλκοόλ, 1 μέρος όξινου παράγοντα (λεμόνι, χυμός) και 1 μέρος σιρόπι.