Τα καλύτερα ψωμιά στον κόσμο

ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

To ψωμί είναι χαρακτηριστικό της τοπικής κουζίνας και της κουλτούρας των λαών. Εμείς παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα είδη στον κόσμο.

Το φρέσκο ψωμί είναι χαρά στο σπίτι. Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο συχνά το ψωμί μας βοηθάει να καταλάβουμε την τοπική κουλτούρα. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, μερικά από τα καλύτερα ψωμιά στον κόσμο, σε μία λίστα από το www.lonelyplanet.com που προφανώς δεν είναι ολοκληρωμένη, αλλά είναι αρκετά κατατοπιστική.

Roti

Το roti είναι ένα σταρένιο ψωμί που φτιάχνεται χωρίς μαγιά και συνήθως το ψήνουν με βούτυρο πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες. Το συναντάμε κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη. Μια από τις πιο διαδεδομένες παραλλαγές του είναι το roti της Μαλαισίας. Εκεί το εμπλουτίζουν με αυγό (roti telur) ή κρεμμύδι (roti bawang), αλλά ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος του είναι με dhal (κάρι από φακές) ή σάλτσα κάρι με κρέας, οπότε και λέγεται roti canai.

Tortilla

Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα καλύτερο (ή Μεξικάνικο) από μια ζεστή αχνιστή tortilla από καλαμπόκι, κατευθείαν απ’ τον φούρνο. Η φρέσκια tortilla ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή απ’ έξω και μαλακιά στη μέση, πλημμυρίζοντας το στόμα με τη γεύση του καλαμποκιού. Η τορτιγια είναι το πιο σημαντικό τρόφιμο στο Μεξικό. Είναι σύμβολο της σύνδεσης με το ένα παρελθόν 2.500 χρόνων. Είναι βασικό στοιχείο της διατροφής για πολλούς Μεξικανούς, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Εκτός από τρόφιμο, χρησιμεύει και σαν πιάτο για σάλτσες, κρέατα, λαχανικά, πατάτες, ρύζι.

Mπορείτε να βάλετε σχεδόν τα πάντα μέσα, άμα τη διπλώσετε στη μέση. Οι ρίζες αυτού του απλού ψωμιού βρίσκονται στις κεντρικές ορεινές περιοχές του Μεξικού και αν και οι μέθοδοι παραγωγής του έχουν αλλάξει ανά τους χρόνους, τα συστατικά του παραμένουν τα ίδια. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η καθημερινότητα των γυναικών στο Μεξικό ήταν βασισμένη γύρω από την παρασκευή στοιβών από τορτίγιες για να ταΐσουν τις οικογένειες τους.

Naan

Αν και έχει καταγωγή τη Μέση Ανατολή, οι Punjabis τίμησαν το naan δεόντως και στη συνέχεια, το έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το πραγματικό naan πρέπει να ψηθεί πάνω στους τοίχους ενός tandoor (παραδοσιακός Ινδικός φούρνος). Μπορεί να το ψήσετε σε κανονικό φούρνο, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα καλύτερα. Ακόμη και οι Ινδοί συχνά καταφεύγουν σε εστιατόρια για να το γευτούν, καθώς λίγα σπίτια πλέον έχουν τον απαραίτητο tandoor φούρνο. Με λίγο σκόρδο, δύσκολα θα μπορείτε να αντισταθείτε στο naan, πόσο μάλλον άμα το γεμίσετε με paneer (παραδοσιακό Ινδικό λευκό τυρί).

Bagel

Τα bagels μπορεί να δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη – αν φάτε ένα εκεί, δύσκολα θα το ευχαριστηθείτε αλλού. Βασικά, πρόκειται για έναν απλό δακτύλιο ζύμης με μαγιά, τον οποίο πρώτα βράζουν και μετά ψήνουν. Μπορεί να εμπλουτιστεί με σουσάμι ή κομμάτια σοκολάτας. Τα bagels που φτιάχνονται σε άλλες χώρες συνήθως δεν τα βράζουν (μόνο τα ψήνουν) κι έτσι μοιάζουν με καθιστά απλά κουλούρια.

Αν τύχει και τα βράσουν, οι Νεοϋορκέζοι θα αναφέρουν ότι το νερό της Νέας Υόρκης προσδίδει μια χαρακτηριστική γλύκα στο bagel που δεν υπάρχει αλλού. Παραδοσιακά στη Νέα Υόρκη το σερβίρουν με μια παχιά στρώση τυριού κρέμας, προσθέτοντας και λίγο lox (λεπτοκομμένο καπνιστό σολομό), όπως το πωλούσαν οι Εβραίοι μετανάστες από τα καροτσάκια τους στις αρχές τους 20ου αιώνα στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης.

Baguette

Όλοι οι γαλλικοί φούρνοι έχουν μπαγκέτες (ή «φλογέρες»), οι οποίες είναι μακρόστενα ψωμιά, σε αντίθεση με τα πιο κοντά και πλατιά ψωμιά. Και τα δύο είναι καλύτερα όταν τρώγονται εντός τεσσάρων ωρών από το ψήσιμο τους. Μπορούν να συντηρηθούν για παραπάνω καιρό σε πλαστικές σακούλες, αλλά η κρούστα τους τότε μαλακώνει. Αντίθετα, αν τις αφήσετε έξω θα γίνουν σκληρές. Ακόμα και έτσι όμως, αρκετοί Γάλλοι τις προτιμούν για πρωινό την επόμενη μέρα αφού «μπαγιατέψουν» λίγο.

Pumpernickel

Όταν βρισκόταν εξόριστος στην Καλιφόρνια το 1941, ο Γερμανός σεναριογράφος Μπέρτολτ Μπρέχτ, αποκάλυψε ότι αυτό που του έλειπε περισσότερο από τη γενέτειρα του ήταν το ψωμί. Δεν προκαλεί έκπληξη αυτό, εάν έχετε δοκιμάσει γερμανικό ψωμί. Οι Γερμανικοί φούρνοι βρίσκονται σε μια κατηγορία ολότελα δικιά τους. Το pumpernickel είναι ένα νόστιμο μαύρο ψωμί με ιδιαίτερη υφή, συχνά αναμιγνύοντας σιτάρι και κριθάρι και υπάρχουν περίπου 300 παραλλαγές του. Το pumpernickel ψήνεται στον ατμό αντί σε ξερό φούρνο κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα υγρό.