Η βιομηχανία αλιείας στο στόχαστρο νέας τηλεοπτικής καμπάνιας

i-biomixania-alieias-sto-stoxastro-neas-tileoptikis-kampanias

ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Μια νέα σειρά εκπομπών με επίκεντρο τη βιωσιμότητα των ψαριών ετοιμάζουν οι chefs Hugh Fearnley-Whittingstall και Jamie Oliver.

Η επίμαχη και μεγαλεπήβολη εκστρατεία για τις συνθήκες διαβίωσης στην βιομηχανία τροφίμων άλλαξε τις συνήθειες των Βρετανών αναφορικά με το φθηνό κοτόπουλο μαζικής παραγωγής. Τώρα όμως, οι δημοφιλείς chef Hugh Fearnley-Whittingstall και Jamie Oliver στρέφουν την προσοχή τους στην βιωσιμότητα των ψαριών σε μια νέα σειρά του Channel 4 και ελπίζουν να αλλάξουν τις συνήθειες των καταναλωτών.

Σε αυτή την εκπομπή θα προτείνουν στα super market να αναζωογονήσουν τον φθίνοντα αριθμό ψαριών στις βρετανικές θάλασσες, προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών και είδη ψαρικών από ότι τώρα, καθώς και την καλύτερη σήμανσή τους, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να είναι ενήμεροι και να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές.

Η σειρά όμως, θα καταγγείλει και αυτό που οι δημοφιλείς σεφ θεωρούν μια «ντροπιαστική σπατάλη» της πρακτικής που ισχύει επί του παρόντος: περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι μικρών και λιγότερο εμπορεύσιμων ψαριών πετιούνται νεκρά πίσω στη θάλασσα κάθε χρόνο, με μεγάλο κόστος τόσο οικονομικό, όσο και οικολογικό. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι αποτέλεσμα της «υπέρ-αλίευσης», για τα οποία δεν πληρώνονται οι ψαράδες αφού έχουν συμπληρώσει την ποσόστωση τους για συγκεκριμένα είδη, όπως μπακαλιάρους και γλώσσες.

Στη Βόρεια Θάλασσα σχεδόν τα μισά ψάρια που αλιεύονται πετιούνται νεκρά πίσω στη θάλασσα. Ως μέρος της εκστρατείας «Fish Fight», οι τηλεθεατές θα προτρέπονται να υπογράψουν μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα αλιείας στην Ευρώπη, που έχει συσταθεί από τη Μαρία Δαμανάκη, με σκοπό τον τερματισμό των ισχυόντων πρακτικών και την προώθηση του ζητήματος στην ερχόμενη αναθεώρηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ιχθυοτροφιών. Προτού ξεκινήσει η προβολή της σειράς, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 35.000 υπογραφές.

Την εκστρατεία υποστηρίζουν μεγάλοι οργανισμοί διατήρησης της θάλασσας και οικολογίας, όπως η Greenpeace και η Marine Conservation Society, οι οποίοι παρέχουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό αναδεικνύοντας το μέγεθος της σπατάλης και της καταστροφής.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την τηλεοπτική σειρά, θα μπορούσαν να λάβουν υπ’ όψιν τους πιο βιώσιμες εναλλακτικές του μπακαλιάρου, όπως διάφορα είδη γάδου.

Μικρότερα λιπαρά ψάρια, όπως ο κολιός, η ρέγκα και η σαρδέλα είναι πολύ πιο βιώσιμα από οποιοδήποτε σολομό ιχθυοτροφείου, ενώ παράλληλα είναι και καλή πηγή των ελαίων Ωμέγα 3. Ο Βρετανικός Οργανισμός Τροφίμων προτείνει κάθε ενήλικας να καταναλώνει τουλάχιστον μια μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να συμπληρώνονται από πέστροφα, φρέσκο τόνο και χέλια.

Πέρυσι το ντοκιμαντέρ «The End of the Line» ανάγκασε μεγάλο αριθμό καταστημάτων να αλλάξουν σε πιο βιώσιμες ποικιλίες τόνου. Η ταινία, βασισμένη στο βιβλίο του δημοσιογράφου Charles Clover, προβλέπει ότι εάν οι μέθοδοι αλιείας δεν αλλάξουν σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2048 θα έχουν εξαφανιστεί τα περισσότερα ψάρια από τις θάλασσες.

Συχνά, οι δυσνόητες ή ακαταλαβίστικες ετικέτες είναι λόγος που οι καταναλωτές δεν είναι πιο τολμηροί με τις επιλογές τους όταν πρόκειται για ψάρια. Η σειρά προτείνει στους εμπόρους να τυπώνουν την προέλευση και μέθοδο αλίευσης των τόνων με πιο απλό και κατανοητό τρόπο, καθώς και να προτιμούν τόνους που έχουν αλιευθεί με καλάμι, αφού έτσι δεν πιάνονται άλλα θαλάσσια είδη όπως χελώνες, καρχαρίες και σελάχια. Οι συντελεστές της σειράς πρότειναν στους εμπόρους να λάβουν υπ’ όψιν τους τις προτάσεις τους, στα πλαίσια του εποικοδομητικού χαρακτήρα της σειράς.