9 τρόποι να μαγειρέψετε με αχλάδια

axladi-axladi-salata-salad
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα αχλάδια, με το χαρακτηριστικό τους στενόμακρο σχήμα και το μεγάλο τους κοτσάνι αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του χειμώνα. Πώς θα γινόταν λοιπόν, να μην πρωταγωνιστούν αυτή την εποχή και στην κουζίνα μας;

Το click@Life σας παρουσιάζει 9 νόστιμους τρόπους να τα βάλετε στο πιάτο σας.

1. Σαλάτα με σπανάκι, blue cheese, αχλάδι και καρύδια

Στην πράσινη σαλάτα ταιριάζουν υπέροχα τα φρούτα. Για αυτό συνηθίζουμε να προσθέτουμε συχνά πορτοκάλι ή μήλο. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο αχλάδι στο σπανάκι σας, μαζί με μικρές μπουκίτσες ροκφόρ και μερικά καρύδια. Tη γεύση του αλμυρού ροκφόρ «σβήνει» η φρουτένια δροσιά του αχλαδιού, ενώ τα καρύδια δίνουν την λιπαρότητα και τη στιφάδα που χρειάζεται. Φτιάξτε και μια γλυκιά βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και λίγο μέλι και θα έχετε μια υπέροχη και πλήρη χειμωνιάτικη σαλάτα.

2. Χοιρινό με αχλάδια

Το χοιρινό κρέας ταιριάζει πολύ με τις γλυκές γεύσεις, όπως αυτές των βερίκοκων ή των δαμάσκηνων. Τα αχλάδια μπορούν να αντικαταστήσουν ωραιότατα τις πατάτες με τις οποίες έχετε συνηθίσει να μαγειρεύετε το χοιρινό σας και να δώσουν νοστιμιά και γλύκα στο πιάτο. Για να φτιάξετε αυτό το πιάτο μπορείτε να κόψετε τα αχλάδια στα 4, να τα σωτάρετε σε λίγο βούτυρο και ζάχαρη μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Στο μεταξύ τσιγαρίστε το χοιρινό σας σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι, ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και μετά προσθέστε και τα αχλάδια. Προσθέστε και μια κούπα νερό και αφήστε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.

3. Κροστίνι με κατσικίσιο τυρί και αχλάδια

Κροστίνι ή μπρουσκέτες ή φρυγανισμένο ψωμί. Όπως και αν το αποκαλέσετε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο. Μια νόστιμη χειμωνιάτικη εκδοχή τους με πρωταγωνιστή το αχλάδι, γίνεται αν απλώσετε λίγο σκορδοβούτυρο επάνω στο ψημένο ψωμί, προσθέσετε μερικές μπουκίτσες κατσικίσιου τυριού και μερικά μικρά κομματάκια αχλαδιού. Η γεύση του τυριού με το αχλάδι κάνει την ιδανική αντίθεση.

4. Smoothie με αχλάδι και μέλι

Αγαπάτε τους χυμούς και τώρα είναι η εποχή που μπορείτε να φτιάξετε πολλές και νόστιμες θρεπτικές εναλλακτικές.  Περάστε από το μπλέντερ ένα αρκετά γινωμένο αχλάδι, μια μπανάνα, μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 2 κουταλάκια μέλι και ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα μαζί με πάγο και μην αφήσετε σταγόνα. Για ένα ακόμα πιο θρεπτικό αποτέλεσμα, προσθέστε και μια κουταλιά ταχίνι.

5. Sangria με αχλάδια

Όλοι ξέρουμε και αγαπάμε την sangria, αυτό το υπέροχο κόκκινο κρασί με φρούτα. Αν και καταναλώνεται ιδανικά το καλοκαίρι, τα φρούτα που βάζουμε μέσα είναι κατά κύριο λόγο χειμωνιάτικα: μήλα, πορτοκάλια και αχλάδια. Φτιάξτε λοιπόν, μια χειμωνιάτικη sangria με ένα μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί, ένα φλιτζανάκι του καφέ μπράντι, κόψτε 1 πορτοκάλι σε φέτες, ένα μήλο κι ένα αχλάδι. Προσθέστε αν θέλετε 4 κουταλιές μέλι ή ζάχαρη και 2 ξυλαράκια κανέλα. Αφήστε την ιδανικά όλο το βράδυ για να βγάλει τα αρώματά της και σερβίρετε!

6. Κέικ με αχλάδι και καρύδια  

Τα φρούτα ταιριάζουν πολύ με τους ξηρούς καρπούς αλλά και τα κέικ. Το αχλάδι όπως και το μήλο και η μπανάνα δίνουν υγρασία στο κέικ. Ένα νόστιμο αποτέλεσμα θα έχετε αν αναμίξετε 2 κούπες αλεύρι, λίγη κανέλα, μια κούπα ζάχαρη, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 αυγό, 1 κουταλάκι baking powder, ένα κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες, μισή κούπα γάλα, 2 αχλάδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα και μια ψούφτα καρύδια. Ψήστε το μίγμα στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

7. Μους σοκολάτα με αχλάδια

Τα αχλάδια ίσως γνωρίζετε, ότι ταιριάζουν υπέροχα με την σοκολάτα, ειδικά την bitter. Δοκιμάστε λοιπόν, να φτιάξετε μια κομπόστα αχλαδιού, τοποθετώντας 5 φρούτα μέσα σε μια κατσαρόλα με 200 γρ. ζάχαρη και μόλις μαλακώσουν καλά, λιώστε τα και κάντε τα πουρέ. Στη συνέχεια, ενώστε τα με μια μους σοκολάτας που θα έχετε φτιάξει με 200 γρ. κουβερτούρα διαλυμένα σε μισό φλιτζάνι γάλα και μετά προσθέστε την σαντιγί που θα έχετε ετοιμάσει χτυπώντας 200 γρ.κρέμα γάλακτος.

8. Ψητά αχλάδια

Όπως και τα  ψητά μήλα, έτσι και τα αχλάδια γίνονται πεντανόστιμα όταν ψηθούν στον φούρνο. Το φρούτο με την υψηλή θερμοκρασία βγάζει όλη του τη γλύκα, ενώ παράλληλα, εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του αχλαδιού. Για μεγαλύτερη ευκολία, κόψτε το αχλάδι στη μέση και αφαιρέστε το σκληρό μέρος από τα κουκούτσια του μέχρι το κοτσάνι. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, προσθέστε λίγο νερό και ένα ποτήρι γλυκό κρασί για να έχουν υγρασία, πασπαλίστε με λίγη μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Αφήστε να σιγοψηθούν για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά και να καραμελώσουν.

9. Μαρέγκα με σαντιγί αχλάδια  και χουρμάδες

Μια εξαιρετικά απλή και εύκολη ιδέα για ένα υπέροχο χειμωνιάτικο γλυκό είναι μια τύπου πάβλοβα με αχλάδια. Φτιάχνεται πανεύκολα με έναν πάτο μαρέγκα (αν θέλετε μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας ή να τον αγοράσετε έτοιμο από τα ζαχαροπλαστεία) και γλυκιά σαντιγί από πάνω, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα χτυπώντας μια κρέμα γάλακτος με 3 κουταλάκια ζάχαρη άχνη. Για το γαρνίρισμα μπορείτε να βράσετε σε ζαχαρόνερο μερικά αχλάδια (ή κομπόστα αν έχετε) και να τα τοποθετήσετε από πάνω από τη σαντιγί μαζί με μερικούς χουρμάδες, περιχύνοντάς τα όλα με λιωμένη σοκολάτα.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]