Η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ έρχεται τον Φεβρουάριο

9i-ekspotrof
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Λίγες ημέρες έμειναν για την πιο νόστιμη έκθεση artisanal προϊόντων μικρής παραγωγής και προϊόντων delicatessen στην Ελλάδα.

Ο Φεβρουάριος θα ξεκινήσει δυναμικά και γευστικά φέτος, αφού από τις 4 έως τις 6/2 θα πραγματοποιηθεί η βραβευμένη έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς, η έκθεση επιστρέφει στο Mec Παιανίας, ως η πρώτη F2B έκθεση που απαντά στα ουσιαστικά ζητήματα των Ελλήνων παραγωγών, με περισσότερους από 50 χιλιάδες επισκέπτες και 3,5 χιλιάδες προϊόντα.

Η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition, μάλιστα, εισάγει για πρώτη φορά τον όρο F2B [Food to Business] με στόχο επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ παραγωγών και καναλιών διανομής, θέλοντας να δώσει λύσεις σε καίρια ζητήματα, όπως αυτά της συνεχούς αυξανόμενης ανάγκης για προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας και της ανάγκης για ανάπτυξη νέων καναλιών διανομής. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος Hosted Buyer που διοργανώνει υποδέχεται επιχειρηματίες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εμπορίας και εξαγωγών τροφίμων. 

Έτσι η ΕΞΠΟΤΡΟΦ γίνεται η πρώτη αμιγώς F2B έκθεση artisanal προϊόντων μικρής παραγωγής και προϊόντων delicatessen στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται o κλάδος της μεγάλης λιανικής (super market), της μικρής λιανικής (παντοπωλεία, delicatessen), του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, villas, yachting etc) και της Εστίασης (Εστιατόρια, bars, wine), κάτω από την κοινή ομπρέλα της έκθεσης, όπου κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο, σημαντικοί buyers θα έχουν τη δυνατότητα να συναντούν απευθείας τους παραγωγούς στην αρχή της σεζόν. Ήδη επιλεγμένοι buyers από χώρες όπως, ο Καναδάς, το Dubai, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Σινγκαπούρη, τα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος και φυσικά ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τους εκθέτες της ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Ξενοδοχειακοί όμιλοι όπως HotelBrain και Tor Hotel Group και άλλοι έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους έκθεση, ενώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα Εισαγωγών - Εξαγωγών όπως η Mavrikos Imports, Grecki Market, Emporio Egnatia, P&P Prokopiou και άλλοι, αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή.

Επιπλέον, όλοι οι παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους δωρεάν και διαδικτυακά, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας www.thedelifair.gr, για έναν ολόκληρο χρόνο και να συνομιλήσουν με επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των virtual B2B συναντήσεων.

Για πρώτη φορά στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα σεμινάρια για τους επαγγελματίες του κλάδου με θέματα που απασχολούν την προώθηση των επιχειρήσεων, την ασφάλεια των τροφίμων, το food waste, τις νέες γαστρονομικές τάσεις, τα «μυστικά» της μαγειρικής τέχνης και πολλά ακόμη. Βιωσιμότητα, Farm to Table και Αυθεντικότητα είναι το τρίπτυχο, στο οποίο στηρίζεται το σύνολο των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης.

Θεωρία και Πράξη θα συναντηθούν στους χώρους της Premium έκθεσης με καλεσμένους που θα μαγειρέψουν και θα συζητήσουν για τις τάσεις που έχουν κυριαρχήσει στον κλάδο της γαστρονομίας. Κάθε μέρα διακεκριμένοι καλεσμένοι από το χώρο της γαστρονομίας, του marketing και των social media θα μας παρουσιάσουν ιστορίες επιτυχίας και μαγειρικές τεχνικές σε ένα πλούσιο πρόγραμμα open space σεμιναρίων. Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων παραμένουν σταθερές οι επιτυχημένες ενότητες-Workshop αφιερωμένες στην επόμενη μαγειρική γενιά  (Generation Next) και στις βέλτιστες πρακτικές (FoodInions), ενώ προστίθενται και νέες, όπως είναι το Food Expert Stories.

Η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition τιμά φέτος την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που σημαίνει ότι πλήθος επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας θα έρθουν για να παρουσιάσουν τα «δυνατά χαρτιά» της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα τυροκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, χυμούς, γλυκά και μαρμελάδες, σάλτσες και αρτοσκευάσματα, και φυσικά τα κρασιά της περιοχής. Κερδισμένοι, φυσικά, όσοι επισκεφτούν την έκθεση, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γευστικές δοκιμές και γαστρονομικά δρώμενα να γνωρίσουν τα προϊόντα του βορρά, να ενημερωθούν από τους παραγωγούς και να συνάψουν επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης θα είναι: ελαιόλαδο, τυροκομικά, μέλι και παράγωγα, drinks and spirits, κρασί, μπύρα, αλλαντικά, βραβευμένα προϊόντα AFFA, βιολογικά προϊόντα.

Στο stage του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» διακεκριμένοι chefs, με οικοδεσπότη τον Κώστα Μπουγιούρη, θα παρουσιάσουν ελληνικές συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τα premium προϊόντα των παραγωγών της έκθεση, ενώ θα πραγματοποιηθούν στοχευμένα workshops γύρω από την μαγειρική τέχνη και «Food Expert Stories» από επιτυχημένους επαγγελματίες του κλάδου. 

Τέλος, στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition θα απονεμηθούν τα Athens Fine Food Awards 2023, τα σημαντικότερα βραβεία ποιότητας και γεύσης για τους Έλληνες παραγωγούς Premium προϊόντων.

Info
9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ
Mec Παιανίας
4-6/2