Τσικνοπέμπτη για όλα τα γούστα: Τι σας προτείνουμε

psita-soublakia-tsiknopempti
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

Ο αέρας της χώρας σήμερα θα γεμίσει τσίκνα και αν αποφασίσετε να κάνετε παραδοσιακή έξοδο, κάντε κράτηση (όπου χρειάζεται) σε κάποια από τις παρακάτω προτάσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες.

Παραδοσιακά, εκλεπτυσμένα ή plant-based; Η Τσικνοπέμπτη έχει πολλές εκφράσεις τα τελευταία χρόνια και μπορεί να ξεφεύγει και από το κλασικό ψητό μεζεκλίκι, με πολλούς να αναζητούν πιο περιποιημένες γεύσεις και κοπές κι άλλους να θέλουν να τσικνίσουν μεν, αλλά πιο υγιεινά, με λιγοστό έως καθόλου κρέας, σε εναλλακτικές προτάσεις. Ευτυχώς, η Αθήνα έχει χώρο και πολλαπλές επιλογές για όλους και για όλα –αρκεί να κάνετε κράτηση.

Αυλή του Ζήκου
Απλά, παραδοσιακά και νόστιμα, από 15-20 ευρώ το άτομο
Οι πιο παραδοσιακοί θα δώσετε το ραντεβού σας σε εγγυημένα στέκια ψητών, σε παραδοσιακές ταβέρνες και ψησταριές που ξέρουν από καλό, ψητό κρέας και είναι το place-to-be για Τσικνοπέμπτη και για δεινούς κρεατοφάγος. Στο Ρεμούτσικο (Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 120, 210 9704515), οικογενειακή ταβέρνα από το 1982 στον Άγιο Δημήτριο, θα απολαύσετε ζουμερά παϊδάκια, πλούσιες σπαλομπριζόλες, πεντανόστιμο κοντοσούβλι στη ζεστασιά του τζακιού του, ενώ στο Πηλιορείτικο (Κρυστάλλη 1, Παλαιά Πεντέλη, 211408 2267) σας περιμένει μια από τις πιο νόστιμες σούβλες της Αθήνας. Αν θέλετε κάτι πιο κεντρικό, ο ξακουστός Τέλης στου Ψυρρή φημίζεται για τα μπριζολάκια του σε ολόκληρη την Αθήνα με λίγες και καλές επιλογές: μπριζολάκια χοιρινά, φιλέτο χοιρινό (Ευρυπίδου 86 και Επίκουρου 20, Ψυρρή, 210 3249582). Στο Γαλάτσι, στην Αυλή του Ζήκου που μόλις φρεσκαρίστηκε με την ανακαίνισή του, σας περιμένει πλούσιο μενού με κάθε λογής ψητό, με λαχταριστά μπιφτέκια σχάρας, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και όλα τα καλά (Λεωφ. Βεΐκου 85, Γαλάτσι, 210 2220800).

Spitjack rotisserie
Για εκλεπτυσμένες γεύσεις, από 30 ευρώ το άτομο
Όσοι θέλετε να το ζήσετε σε διαφορετικό level και να δοκιμάσετε πιο premium επιλογές πέρα από τα κλασικά παραδοσιακά ψητά της ελληνικής παράδοσης, έχετε αρκετές επιλογές. Στο Spitjack Rotisserie (Σκούφου 10, 210 3316003) δίπλα στο Σύνταγμα, σε έναν σύγχρονο χώρο με αέρα Νέας Υόρκης, σας περιμένει rotisserie στην οποία φέρνουν τη σβούρα τους 4 επιλογές: κοτόπουλο, πάπια, πορκέτα και πικάνια Black Angus με διάφορα συνοδευτικά όπως σαλάτα γλυκοπατάτας, πουρές με τρούφα και baby πατάτες με βότανα μεταξύ άλλων, με κόστος από 30 ευρώ/άτομο αναλόγως τις επιλογές σας. Στην Brutus Tavern στο Κολωνάκι (Λεβέντη 3, 210 7240 453), θα βρείτε επιλεγμένες μοσχαρίσιες κοπές, αλλά και αρμένικο κεμπάπ, σιγομαγειρεμένα short ribs, καπνιστό βιολογικό κοτόπουλο και πολλά ακόμα, από 60 ευρώ/άτομο. Αν θέλετε να έχετε φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στο Beefbar Athens στο Four Seasons Astir Palace Hotel (Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 9670700) θα δοκιμάσετε Wagyu, φιλέτα με σάλτσες όπως δανέζικο φιλέτο ή φιλέτο Wagyu 200 γραμμαρίων, συνοδευόμενα από σάλτσες όπως η Beefbar signature sauce με βούτυρο και μαύρη τρούφα, η σάλτσα πιπεριού Paradise Pepper ή η σάλτσα μουστάρδας και άλλα πιάτα όπως γύρο Kobe, από 70-80 ευρώ/άτομο. Στον Τηλέμαχο του κέντρου (Πανεπιστημίου 10, 210.361.3300, 210.361.3301) αλλά και στην Κηφισιά (Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, 2108074015) θα δοκιμάσετε πιάτα με αρνί και πρόβατο, μαύρο χοίρο, μοσχάρι και βοδινό από ελληνικές φάρμες φυσικής, παραδοσιακής κτηνοτροφίας, αλλά και τρυφερό αμερικάνικο Black Angus, κλασικές και ασυνήθιστες κοπές και σιτέματα, από 50 ευρώ/άτομο.

Vegan Beat
Για «πράσινη» τσίκνα, από 10 ευρώ/άτομο
Κόντρα στις παραδόσεις και την κρεατοφαγική υπερφαγία της ημέρας, αλλά σε σύμπνοια με την αγάπη και το σεβασμό για το περιβάλλον, τα ζώα και την υγεία, πολλοί θέλουν το ψητό τους σε μια πιο πράσινη εκδοχή. Στο Cookoomela (Θεμιστοκλέους 43-45, 211 1822343) θα φάτε σουβλάκια με φρέσκα μανιτάρια, βιολογικές πρώτες ύλες, αλλά και μερίδες γύρο και κεμπάπ με μανιτάρια, χωρίς δυσπεψίες στη συνέχεια, ενώ στο Vegan Beat (Περικλέους 56, 21 0321 3009) σας περιμένουν vegan κεφτεδάκια με τραγανή spiral πατάτα, carrot hot dog, μπέργκερ με μπιφτέκι από γλυκοπατάτα και φασόλια και γύρος από μανιτάρι πλευρώτους σε ένα απολύτως ειρηνικό προς κάθε κατεύθυνση γεύμα.