Το pairing της Καθαράς Δευτέρας: Τι κρασιά να προτιμήσετε

krasi-xtapodi
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

Λαγάνες, ταραμοσαλάτες, όσπρια και θαλασσινά… Τα πιάτα μας την Καθαρά Δευτέρα είναι γεμάτα. Με τι, όμως, θα γεμίσουμε και τα ποτήρια μας;

Το πλούσιο αλλά συνάμα λιτό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, ωστόσο οι γεύσεις του είναι πολλές και ποικίλες, με τα θαλασσινά να κάνουν παρέα με τη φασολάδα και τη λαγάνα να βουτά μέσα στην ταραμοσαλάτα, που ίσως και να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες γεύσεις αυτών των εδεσμάτων, η σωστή επιλογή κρασιού παίζει σημαντικό ρόλο. Από δροσερά λευκά μέχρι φρουτώδη ροζέ και ελαφριά ερυθρά, καθώς και παραδοσιακή ρετσίνα, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά το γιορτινό τραπέζι της ημέρας.

Λευκό, ροζέ, κόκκινο ή ρετσίνα;
Τα λευκά κρασιά είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές για την Καθαρά Δευτέρα. Το Ασύρτικο, με τη χαρακτηριστική του οξύτητα και την ορυκτή του επίγευση, είναι εξαιρετικό για όστρακα, γαρίδες και καλαμάρια. Το Μοσχοφίλερο, ελαφρύ και αρωματικό, ταιριάζει υπέροχα με χταπόδι ξιδάτο και δροσερές σαλάτες. Το Σαββατιανό, με τη διακριτική του γεύση, αποτελεί μια κλασική ελληνική επιλογή που συνοδεύει αρμονικά την ταραμοσαλάτα και τη λαγάνα.

Τα ροζέ κρασιά είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, καθώς συνδυάζουν φρουτώδη αρώματα με δροσερή οξύτητα. Το ροζέ από Ξινόμαυρο, ζωηρό και ισορροπημένο, ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά και λαδερά πιάτα. Από την άλλη, ένα Grenache ροζέ, με ντελικάτες νότες κόκκινων φρούτων, αναδεικνύει τη γεύση από τα μαρινάτα ψαρικά και τα ντολμαδάκια.

Αν προτιμάτε ερυθρά κρασιά, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ελαφριά και φρουτώδη, ώστε να μην επισκιάζουν τις ντελικάτες νηστίσιμες γεύσεις. Το Λημνιό, μια αρχαία ελληνική ποικιλία με ήπιες τανίνες, ταιριάζει εξαιρετικά με καλαμάρια ή μια παραδοσιακή ρεβιθάδα. Ένα ελαφρύ Αγιωργίτικο, με τις φρουτώδεις και απαλές νότες του, συνοδεύει όμορφα τη μελιτζανοσαλάτα και πιάτα με βάση την τομάτα.

Τέλος, η ρετσίνα αποτελεί την πιο παραδοσιακή επιλογή για την ημέρα αυτή. Μια ποιοτική ρετσίνα, φτιαγμένη από Σαββατιανό, μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις του τραπεζιού, ταιριάζοντας μοναδικά με την ταραμοσαλάτα, τη λαγάνα και τα διάφορα θαλασσινά, χάρη στα βοτανικά και ρητινώδη αρώματά της.

Αν ψάχνετε μια ισορροπημένη επιλογή, ένα Ασύρτικο ή Μοσχοφίλερο για τα θαλασσινά, ένα ροζέ Ξινόμαυρο για τις πιο έντονες γεύσεις και μια καλή ρετσίνα για την παραδοσιακή εμπειρία σας υπόσχονται ένα υπέροχο οινικό ταξίδι για την Καθαρά Δευτέρα.