5 κοκτέιλ που μοσχοβολούν Ελλάδα –και με ποια ελληνικά πιάτα να τα συνδυάσετε
Το κατάλληλο κοκτέιλ μπορεί να δώσει άλλη διάσταση σε παραδοσιακά πιάτα κι αν μάλιστα έχει και άρωμα Ελλάδας, τότε το pairing μετατρέπεται σε μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με τη δημιουργικότητα.
Η φρεσκάδα της ελληνικής κουζίνας και της ντόπιας πρώτης ύλης από μόνη της θέτει την ιδανική νοσταλγική βάση για ένα ωραίο, παραδοσιακό γεύμα που θα ξυπνήσει μνήμες. Πόσο μάλλον αν συνδυάζεται με ελληνικά αρώματα στο ποτήρι, από το ούζο και το τσίπουρο, μέχρι τη ρετσίνα και τη μαστίχα. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, καθαρές ελληνικές γεύσεις με κοκτέιλ με τοπική σφραγίδα, φέρνοντας λίγη ακόμη Ελλάδα στην άνοιξη που έχουμε μπροστά μας.
3 κοκτέιλ με τσίπουρο για τις γιορτές που θα εντυπωσιάσουνΔείτε ακόμα
[CREDITS]
Τα θαλασσινά είναι αδιαμφισβήτητα αγαπημένα της ελληνικής κουζίνας και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τα απολαύσετε από το να τα συνδυάσετε με ένα καλό ούζο ή μαστίχα. Οι σαρδέλες στα κάρβουνα με λεμόνι και ελαιόλαδο συνδυάζονται υπέροχα με ένα Mastiha Mule, που απογειώνει την γεύση του ψαριού με την αρωματική γλυκόπικρη γεύση της μαστίχας. Αντίστοιχα, η χωριάτικη σαλάτα πάει τέλεια με ένα Ouzo Spritz, προσφέροντας μια δροσερή και αναζωογονητική γευστική εμπειρία.
Mastiha Mule
- 1 μεζούρα μαστίχα
- 1/2 μεζούρα χυμός λάιμ
- 150 ml τζίντζερ μπύρα
- Παγάκια
- 1 φέτα λάιμ για γαρνιτούρα
Ouzo Spritz
- 1 μεζούρα ούζο
- 1/2 μεζούρα αφρώδης οίνος (π.χ. Prosecco)
- 1/2 μεζούρα χυμός πορτοκάλι
- 1/4 μεζούρα σόδα ή ανθρακούχο νερό
- Παγάκια
- Φέτα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα
Ρετσίνα και σχάρα: Παράδοση στο ποτήρι
Η ρετσίνα, το κλασικό ελληνικό κρασί, είναι ιδανική για να συνοδεύσει τα ψητά κρέατα. Ένα κοτόπουλο ή αρνί στη σχάρα με αρωματικά βότανα μπορεί να βρει την τέλεια αντιπαράθεση με ένα Greek Sangria, που ενισχύει την καπνιστή γεύση του κρέατος και αναδεικνύει την ελληνική παράδοση.
Greek Sangria
- 1 μεζούρα ρετσίνα
- 1/2 μεζούρα γλυκό λευκό βερμούτ (ή λευκό κρασί, αν προτιμάτε)
- 1/4 μεζούρα χυμός πορτοκαλιού
- 1/4 μεζούρα χυμός λεμονιού
- 1 κουταλιά μέλι (ή άλλη γλυκαντική ουσία κατά προτίμηση)
- 100 ml ανθρακούχο νερό ή σόδα
- 1-2 φέτες πορτοκάλι, λεμόνι και μήλο (για γαρνιτούρα)
- Παγάκια

Για τους λάτρεις των πιο ισχυρών ποτών, το τσίπουρο είναι η ιδανική επιλογή για τα θαλασσινά. Το ξιδάτο χταπόδι ή τα τηγανητά καλαμάρια θα τα απολαύσετε με ένα Tsipouro Negroni, που συνδυάζει την έντονη γεύση του τσίπουρου με την πικράδα του Campari και τονίζει την αλμυρότητα των θαλασσινών.
Tsipouro Negroni
- 1 μεζούρα τσίπουρο
- 1 μεζούρα γλυκό βερμούτ
- 1/2 μεζούρα Campari
- Παγάκια
- Φέτα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα
Μαστίχα και γλυκά: Πλασμένα το ένα για το άλλο
Για το τέλος του γεύματος, η μαστίχα μπορεί να αναδειχθεί με έναν εξαιρετικό συνδυασμό με τα παραδοσιακά γλυκά μας. Ο μπακλαβάς με καρύδια και μέλι, γνωστός για την γλυκιά του γεύση, θα «παντρευτεί» τέλεια με ένα Mastiha Sour, στον απόλυτο συνδυασμό για να ανέβει λίγο το… σάκχαρο.
Mastiha Sour
- 1 μεζούρα μαστίχα
- 1/2 μεζούρα χυμός λεμονιού
- 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης (ανάλογα με το γλυκαντικό που θέλεις)
- 1/2 μεζούρα ασπράδι αυγού (προαιρετικό για αφράτη υφή)
- Παγάκια
- Φέτα λεμονιού για γαρνιτούρα

Τίποτα δεν φωνάζει “fun” όσο ο συνδυασμός μπίρας και μεζέδων, που συνήθως περιλαμβάνουν κρεατικά, αλλαντικά αλλά και επιλογές όπως τυροκροκέτες, τυροπιτάκια, φλογέρες με φέτα κ.ο.κ. Αντί για σκέτη μπίρα, δοκιμάστε ένα κοκτέιλ μπίρας, που θα φέρει την ιδανική ισορροπία με τις αλμυρές γεύσεις του τυριού.
Greek Beer Cocktail
- 100 ml μπίρα (π.χ. ελληνική lager)
- 1/2 μεζούρα τζιν
- 1/4 μεζούρα χυμό λεμονιού
- 1/4 μεζούρα σιρόπι μέλι (ή γλυκαντικό της επιλογής σας)
- Παγάκια
- Φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού για γαρνιτούρα







